Τριπλασιάζει η Ε.Ε. τα κονδύλια για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο

Στα 9 εκατομμύρια ευρώ το μήνα αποφάσισε να αυξηθούν τα κονδύλια για την έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών. Σε δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ουσιαστική την αύξηση της χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό.

Τριπλασιάζονται τα κονδύλια

Η Σύνοδος των «28» για το μεταναστευτικό ο λοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να ανακοινώνει τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων».

Όπως τόνισε ο κ. Τουσκ, βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους, ενώ η Ένωση, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους και θα επιδιώξει τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της «Mare Nostrum» και ανακοίνωσε πως στις 13 Μαΐου θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντπροανήγγειλε πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν για «μινιμαλιστική προσέγγιση» και ζητούν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει «νόμιμα κανάλια μετανάστευσης» για την απορρόφηση ανειδίκευτων εργατών.

Σημειώνεται ότι η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών», που δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση «Mare Nostrum», που «παροπλίστηκε» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης.

Τσίπρας: «ευτυχής κατάληξη»

Για ευτυχή κατάληξη των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι εξασφαλίστηκε ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

«Καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες να έχουμε ουσιαστική αύξηση – έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, όπως σας έχουμε ενημερώσει.

Παράλληλα, τόνισε ότι έγινε σαφές πως το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις περιοχές της Μεσογείου στη βόρεια Αφρική, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχει ένας σημαντικός πυλώνας όπου έρχονται προσφυγικές κυρίως ροές.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ.Τσίπρας, στο κοινό ανακοινωθέν εντάχθηκε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της Ε.Ε. με τις τουρκικές Αρχές.