ΣΧΟΛΙΟ: Η συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Αφού ευχαρίστησαν αλλήλους για την συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εξέδωσαν και ένα δελτίο Τ’ύπου όπου μίλησαν για “αναγέννηση των σκέψεων” και για “Πρόσωπα χαμογελαστά” ολοκληρώνοντας, έτσι, σε “ευχάριστο κλίμα” και με τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου την πολυήμερη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αμερική.

Τι καλά θα ήτανε να μαθαίναμε -έστω και με δελτίο τύπου ή με ένα non paper- εάν οι δύο υψηλόβαθμοι παράγοντες της πολιτείας ο ένας, της εκκλησίας ο άλλος, συνομίλησαν και τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού! Να ακούγαμε και τις απόψεις του κ. Υπουργού που επωμίσθηκε ΚΑΙ την έγνοια των Ελλήνων του εξωτερικού, μετά την κατάργηση του αρμόδιου υφυπουργού! Μια εξέλιξη που κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Αθήνα προσπαθούν να λανσάρουν και ως “αναβάθμιση” του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον Απόδημο Ελληνισμό!

Ακολουθεί κείμενο κοινών δηλώσεων Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, και Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στη έδρα της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη :

Ν. Κοτζιάς: Ο ίδιος προσωπικά και όλη η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας δεχθεί ο Σεβασμιώτατος. Περάσαμε στιγμές πραγματικότητας, χαράς της ψυχής μας και αναγέννησης των σκέψεων και του μυαλού μας. Δεν έχω παρά να τον ευχαριστήσω γι’ αυτήν την ενδιαφέρουσα και άκρως χρήσιμη, δημιουργική και γεμάτη ευγένεια και αγάπη συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Εγώ ευχαριστώ τον εξοχώτατο Υπουργό κ. Κοτζιά και την εκλεκτή συνοδεία του για την εξαιρετική ευκαιρία, τιμή και χαρά που νιώσαμε για μια αληθινή, ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων και Ορθοδόξων πατριωτών. Είχαμε μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Υπουργός χρησιμοποίησε με πάρα πολύ σωστό και ωραίο τρόπο τις βασικές έννοιες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, αλλά επιπλέον την έννοια της πνευματικότητος ως ενός κεντρικού στοιχείου στη ζωή των ανθρώπων, και στη ζωή των κοινωνιών και στη ζωή της Πατρίδος μας. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τον ίδιο και τη συνοδεία του γι’ αυτήν την πολύ ωραία ευκαιρία που είχαμε να είμαστε όλοι μαζί. Θα ήθελα να πω ότι έχει σημασία όταν εκπρόσωποι της Πατρίδος μας, η οποία περνάει δύσκολες στιγμές, έχουν τέτοια επικοινωνία, με πρόσωπα χαμογελαστά και δείχνουν ότι ποτέ δεν λείπει η ελπίδα, ποτέ δεν υπάρχει αδιέξοδο, πάντοτε υπάρχει λύση. Γι’ αυτό και χαμογελούμε ό,τι κι αν συμβαίνει, το αύριο είναι δικό μας.