Νεπάλ: Αποκλεισμένη Ελληνίδα, τύχη βουνό για έξι ορειβάτες

Αθήνα

Έως 2.500 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 βαθμών που χτύπησε το Σάββατο το Νεπάλ. Σε ορεινό χωριό κοντά στο επίκεντρο έχει εγκλωβιστεί μια Ελληνίδα, ενώ τύχη βουνό είχαν έξι άλλοι Έλληνες ορειβάτες που σκόπευαν να ανέβουν στα Ιμαλάια, αλλά εξαπατήθηκαν από τον οδηγό τους και εγκατέλειψαν το εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, σε ορεινό χωριό κοντά στο επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται εγκλωβισμένη μια Ελληνίδα, η οποία κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω Facebook με τον πατέρα της στη Σητεία, για να ζητήσει βοήθεια.

«Σήμερα το πρωί επικοινώνησε, πήγε με τα πόδια, δύο ώρες σε ένα τόπο που είχε ηλεκτρικό και επικοινώνησε μαζί μας. Αλλά το πρόβλημα είναι το πώς θα επιστρέψει» δήλωσε στο κανάλι ο πατέρας της Γ. Ρουσσομουστακάκης.

Την ίδια ώρα, έξι ορειβάτες γλίτωσαν από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς ντόπιος οδηγός που θα τους οδηγούσε στα Ιμαλάια τους εξαπάτησε κι έτσι η αποστολή ακυρώθηκε. Ο οδηγός πήρε περίπου 10.000 ευρώ από τον καθένα για να τους οδηγήσει στο βουνό, ωστόσο πριν ξεκινήσει η αποστολή εκείνος εξαφανίστηκε.

Η ομάδα των έξι ορειβατών επέστρεψε απογοητευμένη στην Ελλάδα, αλλά λίγα 24ωρα αργότερα σημειώθηκε το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Για «θέλημα του Θεού» έκανε λόγο στο Mega ο Νίκος Μαγκίτσης από την Αγριά Βόλου, ένας από τους καλύτερους ορειβάτες και αναρριχητές στον κόσμο που ήταν ο αρχηγός της αποστολής. Όπως είπε ο Νίκος Μαγκίτσης, μετά την απάτη σκέφτηκαν να μείνουν δύο από τα μέλη της αποστολής στο Κατμαντού, όμως τελικά αποφάσισαν να επιστρέψουν όλοι στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Παναγιώτου, μέλος του ορειβατικού συλλόγου Βόλου, δήλωσε πως όταν άκουσε την είδηση για τον φονικό σεισμό, σκέφτηκε ότι είναι σα να χάνεις το αεροπλάνο και να μαθαίνεις μετά ότι αυτό έπεσε.

Η συγκυρία, χάρη στην οποία οι Έλληνες ορειβάτες απέφυγαν την τραγωδία, συγκλονίζει, καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ποτέ στα τελευταία 50 χρόνια γραφείο πιστοποιημένων οδηγών -σέρπα, όπως ονομάζονται στο Νεπάλ- δεν έχει κλέψει και εγκαταλείψει ορειβατική αποστολή.

Newsroom ΔΟΛ