Το Facebook μπορεί να σώσει ζωές

Japanese rescue team members remove debris while looking for survivors at the site of a collapsed temple caused by a massive earthquake in Kathmandu, NepalΟ απίστευτα καταστροφικός σεισμός που έπληξε το Νεπάλ έφερε στο προσκήνιο -εκτός, φυσικά, από τη θλιβερή απώλεια χιλιάδων ζωών- τη βοήθεια που μπορούν να δώσουν τα social media σε στιγμές τόσο μεγάλης ανάγκης.

Το περασμένο Σάββατο το Facebook ενεργοποίησε μια λειτουργία με το όνομα Safety Checkη οποία βοηθά τους οικείους των ανθρώπων που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές να μάθουν νέα τους. Λειτουργεί ως εξής: Μόλις συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός σε μία περιοχή (θεομηνία, τρομοκρατική επίθεση, μεγάλο ατύχημα κ.λπ.) το Facebook την ορίζει ως περιοχή ενδιαφέροντος και κάθε χρήστης που βρίσκεται εκεί μπορεί να δηλώσει «ασφαλής» εφόσον είναι καλά και αυτή η πληροφορία να μεταδοθεί σε όλους τους φίλους του. Παρόμοια λειτουργία έχει και η Google.

Οι λειτουργίες των εφαρμογών social media θα μπορούσαν να βρουν χρησιμότητα και σε άλλες καταστάσεις. Για παράδειγμα, η Πυροσβεστική θα μπορούσε να στείλει ειδοποιήσεις στους χρήστες βασισμένη στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Δεν έχουν όλα τα κτίρια συναγερμούς φωτιάς. Ένα έγκαιρο μήνυμα ότι στη διεύθυνσή σας ή στη γειτονιάς έχει ξεσπάσει φωτιά μπορεί να σας σώσει τη ζωή ή την περιουσία σας.

Η ίδια εφαρμογή θα μπορούσε να ειδοποιεί την Πυροσβεστική ότι υπάρχουν ή όχι παγιδευμένα άτομα. Όταν μια οικογένεια δηλώσει «Safe», οι διασώστες θα προχωρήσουν στο επόμενο σπίτι γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο.

Η ικανότητα των smartphones να γνωρίζουν με ακρίβεια τη γεωγραφική σας θέση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να σταλούν μηνύματα από τις αρχές ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά να τα λάβουν, ενώ οι υπόλοιποι όχι. Μια διαρροή βλαβερών αερίων π.χ. ή ένα σοβαρό τροχαίο ή μια φωτιά στην πόλη θα μπορούσε να διαδοθεί μέσω τέτοιων μηνυμάτων ώστε οι πολίτες να μην πλησιάσουν.

Η δύναμη των social media φάνηκε στις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης (όταν μέσω αυτών οργανώνονταν οι ομάδες), στον σεισμό της Αϊτής (όταν συντονίστηκαν μέσω αυτών οι έρανοι και η ανθρωπιστική βοήθεια) καθώς και στους συναγερμούς Amber Alert για χαμένα παιδιά. Η συμμετοχή τους στον μηχανισμό άμεσης επέμβασης σε έκτακτες καταστάσεις είναι ένας τρόπος να επιστρέψουν πίσω στην κοινωνία κάποιο από το τεράστιο όφελος που έχουν αποκομίσει από εκείνην, θα είναι μια απόλυτα ευπρόσδεκτη και θεμιτή χρήση των στοιχείων που αφειδώς οι χρήστες μοιράζονται μαζί τους.

Πηγή: Fortunegreece.com