Ευαγ. Βενιζέλος: όχι άλλο παιχνίδι με τη φωτιά, ας μη γίνει μεγάλο κακό στη χώρα

Μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Παράταξης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:8fed4f5993ef302a0874c6b999498b5f-2285198

Τις τελευταίες μέρες, αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση με την υποβάθμιση του κ. Βαρουφάκη και τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, στέλνει, υποτίθεται, μήνυμα ότι επιθυμεί συμφωνία και μάλιστα γρήγορα.

Με το άνοιγμα του ζητήματος του δημοψηφίσματος όμως που έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη μεγάλη τηλεοπτική του συνέντευξη, δηλώνει στην πραγματικότητα αδυναμία να καταλήξει σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση ταυτοχρόνως καλλιεργεί την εντύπωση ότιαποδέχεται πλέον μέτρα που μέχρι πριν λίγες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, θεωρούσαν εκτός πάσης συζήτησης. Όπως ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικές επιβαρύνσεις, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, εγκατάλειψη βασικών προεκλογικών, αλλά και μετεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, όπως η 13η σύνταξη. Δέχεται αλλαγές στο ΦΠΑ. Σκληρή ποινικοποίηση φορολογικών παραβάσεων. Είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και ευκαιρίες νομιμοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

Από την άλλη δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί επ’ ουδενί μέτρα που ματώνουν και σηκώνουν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Ή ότι πάντως δεν ανοίγει τώρα, δηλαδή Μάιο, τέτοια θέματα, αλλά μπορεί να τα ανοίξει σε λίγες εβδομάδες, μέχρι 30 Ιουνίου, ενόψει της τελικής συμφωνίας, δηλαδή του μνημονίου ΙΙΙ.

Στη Βουλή επικρατεί κλίμα πολεμικού ενθουσιασμού για τον έλεγχο του επαχθούς χρέους κατά τρόπο αντίστοιχο με χώρες που είχαν στυγνά δικτατορικά καθεστώτα, ενώ η κυβέρνηση δεν θέτει έξω, πουθενά θέμα χρέους.

Δηλαδή όχι αυτά που έλεγε περί μεμονωμένων ενεργειών, αλλά ζητήματα εφαρμογής των όσων εμείς συμφωνήσαμε το 2012 που όταν λέγαμε ότι είναι η μόνη ασφαλής λύση μας έβριζαν χυδαία.

Έκδηλη είναι πια η αδυναμία της κυβέρνησης να ισορροπήσει μεταξύ των όσων διαπραγματεύεται με τους εταίρους και πιστωτές και των όσων διαπραγματεύεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί έχει ομογενοποιηθεί το μόρφωμα.

Οι σκληροί διαπραγματευτές της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη – Δραγασάκη – Τσακαλώτου, δηλώνουν τώρα με μεγάλη άνεση, εντυπωσιακή, ότι παραπλανήθηκανπροεκλογικά από τον κ. Ντάισελμπλουμ, μετεκλογικά από το Eurogroup.

Ότι έκαναν θεμελιώδη λάθη διαπραγμάτευσης, ότι δεν κατανόησαν τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και τον τρόπο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Ότι τώρα αρχίζουν, ίσως, να καταλαβαίνουν κάποια πράγματα, αλλά με καταπληκτική άνεση επί χρόνια μας έλεγαν τι πρέπει να κάνουμε.

Ο κ. Τσίπρας αλλάζει δήθεν τη διαπραγματευτική ομάδα, παρ’ ότιαυτός ήταν και είναι πάντα ο βασικός διαπραγματευτής. Ο συνομιλητής της κυρίας Μέρκελ βέβαια, του κ. Ολάντ, του κ. Γιούνγκερ, του κ. Ντάισελμπλουμ και της κυρίας Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα ο  ίδιος ο κ. Τσίπρας ανοίγει επισήμως θέμα δημοψηφίσματος. Λέει δηλαδή ταυτόχρονα ότι ενώ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει,  δεν μπορεί να διαπραγματευτεί και κυρίως να αποφασίσει και να δεσμευτεί γιατί θα χρειαστεί έγκριση του λαού.

Άρα λέει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ ότι έχει ισχυρή εκλογική εντολή που επιβεβαιώνεται δημοσκοπικά, αλλά δεν θεωρεί ότι έχει νομιμοποίηση να δεσμευτεί. Δηλαδή οι δημοσκοπήσεις ισχύουν μόνο για το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ισχύουν για την εκπεφρασμένη βούληση των Ελλήνων να μείνουμε στο ευρώ, να συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε, να απεγκλωβιστούμε.

Και περιμένει ο κ. Τσίπρας αυτή του η αντιφατική θέση να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια των κρατών μελών και το ΔΝΤ που εκφράζει την παγκόσμια κοινότητα. Είναι ένας διεθνής, παγκόσμιος, Οργανισμός.

Γιατί όταν δεν μπορεί να δεσμευθεί αυτός που ζητάει βοήθεια και δάνειο και δόσεις, γιατί λοιπόν πρέπει να μπορεί να δεσμευτεί αυτός που δίνει τη βοήθεια ,το δάνειο και τις δόσεις και να μη θέσει, παραδείγματος χάρη, και αυτός θέμα δικού του δημοψηφίσματος ή έστω δικής του έγκρισης από το Κοινοβούλιο του;

Τα όσα αντιφατικά λένε ο Πρωθυπουργός και οι κοντινοί του συνεργάτες βγάζουν νόημα μόνο αν δούμε ένα σενάριο. Το σενάριο με την Κυβέρνηση έτοιμη να εγκαταλείψει κάποια ψέματα και κάποιες δημαγωγίες, όχι μόνον προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές, δημαγωγίες τραγικές των τελευταίων πέντε ετών που μας αδίκησαν, μας συκοφάντησαν, μας υπονόμευσαν.

Η Κυβέρνηση λοιπόν είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα, τη στροφή, αλλά χρειάζεται δημοψήφισμα μόνο και μόνο για εσωκομματικούς λόγους ως μηχανισμό πίεσης και δέσμευσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή νομίζουν ότι θα κάνουν ένα δημοψήφισμα Τσίπρας- Λαφαζάνης ή Τσίπρας -Κωνσταντοπούλου και ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό και ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι έτοιμοι να συνάψουν μία συμφωνία υπό την αίρεση ενός εθνικού δημοψηφίσματος εσωκομματικής χρήσης για τον κ. Τσίπρα.

Αυτό όλο εξηγεί τι έχουμε πάθει επί τρεις μήνες. Επί τρεις μήνες δήθεν διαπραγματεύονται για έναν και μόνο λόγο, γιατί ετοιμάζουν τους εσωκομματικούς τους συσχετισμούς και στην ανάγκη να ελέγξουν τον εσωτερικό τους συσχετισμό στη Βουλή και την Κυβέρνηση θυσιάζουν τη χώρα, την οικονομία, επιδεινώνουν τα μεγέθη, θέτουν υπό κίνδυνο θυσίες και επιτεύγματα που με αίμα κέρδισε ο ελληνικός λαός.

Είναι δηλαδή ομολογία μίας τραγικής ανευθυνότητας την οποία υφίσταται η χώρα, αλλά η χώρα ψήφισε.

Γι΄ αυτό θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, χωρίς αυτό να έχει κανένα στοιχείο συλλογικής ή προσωπικής εμμονής: είναι δυστυχώς ή ευτυχώς βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε, είτε επειδή θα προσχωρήσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα στην πολιτική μας και θα κάνουν αυτά που συκοφάντησαν, έφτυσαν και υπονόμευσαν, γιατί δεν υπάρχει άλλη στρατηγική, μία είναι η στρατηγική της αλήθειας, της ευθύνης και της ασφάλειας.

Είτε θα δικαιωθούμε επειδή θα έχει οδηγηθεί η χώρα στο αδιέξοδο την ταπείνωση και την καταστροφή. Έλεος και προς Θεού, να γίνει το πρώτο και δε θέλουμε ούτε να μας δικαιώσουν, ούτε να παραδεχθούν τίποτα, ούτε να ζητήσουν συγνώμη. Ας εξηγήσουν στον ελληνικό λαό, ας εξηγήσουν στους πολίτες που παραπλάνησαν, στους πολίτες που τους ψήφισαν. Ας ζητήσουν συγνώμη από αυτούς, όχι από μας.

Αλλά προς Θεού, όχι άλλο παιχνίδι με τη φωτιά, ας μη γίνει μεγάλο κακό στη χώρα.