Μάρδας: Δεν υπάρχουν τα χρήματα για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Στην απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM ανέφερε πως εάν σήμερα του ζητούσε η κυβέρνηση να βρουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι τις επιστροφές ποσών, τα οποία περικόπηκαν το 2012, θα έλεγε ότι χρήματα δεν υπάρχουν.

Όπως είπε, ο κ. Μάρδας  «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά αν υπάρξει δυσκολία ο νόμος επιτρέπει στη κυβέρνηση να αναβάλλει τις πληρωμές αυτές».

Μάλιστα εξήγησε πως «μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, η κυβέρνηση θα εξετάσει τους τρόπους άντλησης ρευστότητας για να αντιμετωπίσει το θέμα, με βάση τους περιορισμένους όρους της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι  «δεν είναι η προσήκουσα λύση, εγώ εκφράζω την αντίθεσή μου με σαφήνεια».

Σε ότι αφορά στην συμφωνία με τους δανειστές, εκτίμησε πως όσο πιο γρήγορα κλείσει τόσο το καλύτερο, «γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά».

Τέλος, ο κ. Μάρδας σχετικά με το πακέτο βοήθειας το οποίο θα απαιτηθεί τον Ιούνιο, είπε ότι δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί το ύψος του με ακρίβεια, καθώς και ότι «αυτό το πακέτο θα συνοδευθεί με συμφωνία στην οποία θα καταλήξουμε με τους δανειστές μας. Το ΔΝΤ σε μια τέτοια περίπτωση δεν φαίνεται να θέλει να συνδράμει, αλλά αυτό είναι μάλλον θετικό, αφού το Ταμείο λειτουργεί με άλλη φιλοσοφία από εκείνη της ΕΚΤ».