Οδηγός μακροζωίας -3 συμβουλές για να φθάσει κανείς τα 100

tourta-708Αν θέλεις να ζήσεις μέχρι τα 100, υπάρχει συνταγή.

Σταμάτα το κάπνισμα, κράτα σε χαμηλά επίπεδα τη χοληστερίνη και μην πίνεις περισσότερους από 4 καφέδες την ημέρα. Αυτές είναι οι καλύτερες τρεις συμβουλές που έδωσαν οι επιστήμονες που ανέλυσαν δεδομένα από 855 Σουηδούς που γεννήθηκαν το 1913, από τους οποίους οι 10 γιόρτασαν τα 100στά τους γενέθλια.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι καλό θα ήταν να έχει αποκτήσει κανείς δικό του σπίτι μέχρι την ηλικία των 50 -κάτι που σημαίνει ότι έχει υψηλό βιωτικό επίπεδο- και να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία, ενώ προϋπόθεση αποτελεί και η ηλικία της μητέρας.

Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Το 27% των συμμετεχόντων πέθανε στην ηλικία των 80, και το 13% στα 90.

Το 42% των θανάτων στα 80 χρόνια οφειλόταν σε καρδιακές παθήσεις, το 20% σε μολύνσεις, το 8% σε εγκεφαλικό, το 6% σε πνευμονία, και το 16% σε άλλες αιτίες.

«Ο μοναδικός σχεδιασμός μας βοήθησε να εντοπίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση μετά την ηλικία των 50», αναφέρει ο δρ Λαρς Βιλχέλμσεν που συμμετέχει εδώ και 50 χρόνια στη μελέτη.

«Οι συμβουλές μας σε όσους επιθυμούν να ζήσουν μέχρι τα 100 είναι να αποφύγουν το κάπνισμα, να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα τη χοληστερίνη και να περιοριστούν σε τέσσερις καφέδες την ημέρα», συμπληρώνει.

Έρευνες στις ηλικίες των 54, 60, 65, 75, 80 και 100 επέτρεψαν στους επιστήμονες να επισημάνουν τους παράγοντες που ενισχύουν την μακροζωία.

«Τα ευρήματά μας ότι υπάρχει συσχετισμός με την μακροζωία από την πλευρά της μητέρας και όχι του πατέρα συνάδουν απόλυτα με προηγούμενες έρευνες», αναφέρει ο δρ  Βιλχέλμσεν.

«Ο γενετικός παράγοντας εμφανίζεται να είναι πολύ ισχυρός, αλλά ακόμα διαπιστώνουμε ότι ο συγκεκριμένος γενετικός παράγοντας είναι πιο αδύναμος σε σχέση με άλλους».

Δύο πάντως από τους αιωνόβιους βγήκαν από την έρευνα, ο ένας λόγω άνοιας και ο άλλος για προσωπικούς λόγους.

Από τους υπόλοιπους 7, οι 2 έμεναν στα σπίτια τους, ενώ κανείς δεν κάπνιζε και όλοι είχαν επίγνωση του τόπου, του χρόνου και του χώρου. Επιπλέον παρότι περπατούσαν υποβοηθούμενοι, όλοι τους ήταν αδύνατοι.

«Κανονικά διεξάγουμε τις έρευνες σε νοσοκομεία, αλλά επισκεφτήκαμε 7 αιωνόβιους στο σπίτι», δήλωσε ο  Βιλχέλμσεν. «Όλοι ήταν κλινικά υγιείς, ικανοποιημένοι με τις συνθήκες διαβίωσης και ευχαριστημένοι για το μέρος που ζούσαν».

iefimerida.gr