Ο Γερμανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ των επανορθώσεων στην Ελλάδα

Ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ τάσσεται, για πρώτη φορά, υπέρ των επανορθώσεων της χώρας του για τα εγκλήματα πολέμου εις βάρος της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της, ο κ. Γκάουκ δήλωσε: «Εμείς δεν είμαστε βέβαια μόνο αυτοί που είμαστε σήμερα, αλλά και οι απόγονοι εκείνων, που άφησαν ίχνη ερήμωσης στην Ευρώπη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, για τα οποία επί πολύ καιρό προς ντροπή μας γνωρίζαμε λίγα πράγματα. Είναι σωστό, αν μία χώρα με συνείδηση της ιστορίας της, όπως η δική μας, εξετάσει ποιες δυνατότητες επανορθώσεων θα μπορούσαν να υπάρξουν».

Ο Γκάουκ σημείωσε ότι ως Πρόεδρος της Γερμανίας δεν εκπροσωπεί κάποια άλλη νομική άποψη, πέραν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αρνείται τις επανορθώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον «τη συζήτηση για τις διάφορες προτάσεις, να υπάρξει ανταπόκριση στην ανάγκη πολλών Ελλήνων για μία μορφή επανορθώσεων», προσθέτοντας πως επιθυμεί ” η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κάτι πιο δεσμευτικό, από ότι κάνει έως τώρα».

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα πέρυσι την Άνοιξη, ο Γκάουκ διαπίστωσε την δυσθυμία για τον χειρισμό των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα. Αντικείμενο συζήτησης ήταν αρχικά η ιδέα ενός ιδρύματος, κατά τα πρότυπα του ιδρύματος για τους πρώην υποχρεωτικά εργασθέντες στη Γερμανία, στο οποίο μετέχουν εκτός της γερμανικής κυβέρνησης και επιχειρήσεις.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος

Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, με αφορμή τη συνέντευξη του Γιοάχιμ Γκάουκ, σε δήλωσή του επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, αποτελούν μια συμβολή στην προσπάθεια που και εμείς κάνουμε να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος διατηρώντας την ιστορική μνήμη σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, για μια Ευρώπη χωρίς σκιές από το παρελθόν, που θα κοιτάζει κατάματα την ιστορία της, χωρίς ενοχικά συμπλέγματα. 

Τα όσα είπε ο Γερμανός πρόεδρος είναι ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Είναι, όμως, και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως η διεκδίκηση από την πλευρά μας των οφειλών της Γερμανίας από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί πράξη που στρέφεται κατά της Γερμανίας. Κάθε άλλο, είναι μια πράξη προσέγγισης και αλληλοκατανόησης με τον γερμανικό λαό, με τον οποίο ο ελληνικός λαός έχει δεσμούς που δεν κατάφερε ούτε ο ναζισμός να διασπάσει οριστικά».