Προσωρινό (;) αδιέξοδο στο Brussels Group

Δυστυχώς, παρά το ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί “πακέτο” μέτρων 2,6 δισ. Ευρώ, γεγονός που “ενέπνευσε” κάποιες δηλώσεις αισιοδοξίας στην Αθήνα, αλλά και “πυροδότησε” -με ευκαιρία και τις συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά- και αντίθετες “προειδοποιητικές” δηλώσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, για “κατακόκκινες” και “αδιαπραγμάτευτες” γραμμές, οι συνομιλίες στο Brussels Group παρουσίασαν εμπλοκή με τους δανειστές να επιμένουν στην απαίτηση η Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει για συλλογικές συμβάσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά, αντίθετα, να νομοθετήσει για  ομαδικές απολύσεις.

Έτσι, παρά τα ελληνικά επιχειρήματα για την θετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη μιας οικονομίας οι εταίροι, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητούν περισσότερα εισπρακτικά μέτρα που θα καλύψουν άμεσα το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κυβέρνηση θεωρεί τα δύο προαναφερθέντα μέτρα “κόκκινες γραμμές”.

Πάντως υπάρχουν μέτρα στα οποία φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει και αυτά είναι  η επιβολή μιας έκτακτης εισφοράς για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, αλλά κάποια μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις.  Επίσης, θα θεσπιστεί φόρος διαμονής 5% στα πολυτελή ξενοδοχεία των διάσημων νησιών, ενώ θα καταβάλλεται και φόρος  3% σε εστιατόρια και μπαρ.

Η κυβέρνηση, που έχει υποσχεθεί ότι θα  καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, μάλλον φέρεται να έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι δεν θα δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και έτσι το πιθανότερο είναι ο ΕΝΦΙΑ να διατηρηθεί για το 2015 και να “συζητηθεί” για το 2016.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να επιβάλλει “έκτακτη εισφορά” σε φορολογικά εισοδήματα άνω των 50.000 Ευρώ ενώ μετατίθεται για το …απώτερο μέλλον το αφορολόγητο των 12.000 Ευρώ.

Θα παρέχονται κίνητρα για αποδείξεις που θα μπαίνουν σε λοταρία, απ’ όπου το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ “θωρακίζεται” η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Πάντως η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, είναι διατεθειμένη να κάνει όλες αυτές τις παραχωρήσεις και να λάβει τα πιο πάνω μέτρα, με την προϋπόθεση ότι οι δανειστές θα ανοίξουν άμεσα τους κρουνούς της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και να αρθεί η οικονομική ασφυξία. Μόνον τότε -λέγεται- η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια.

Αντίθετα, από την πλευρά των εταίρων τόσο με δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων όσο και σε κατ ιδίαν “εκμυστηρεύσεις” σε δημοσιογράφους διαμηνύουν ότι “πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα αναγκαία μέτρα και μετά η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της χρηματοδότησης.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει έντονη δραστηριότητα στην Αθήνα όπου χθες Σλαββατο ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο προκειμένου να χαραχθεί η κυβερνητική στρατηγική μπροστά στις νέες εξελίξεις.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αρχική πρόθεση της κυβέρνηση για σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα εγκαταλείπεται καθώς δεν διαφαίνεται δυνατότητα  τέτοιο αίτημα δεν υπεβλήθη την Παρασκευή. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο  Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά  περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνεται πλέον πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο ενδιάμεσης συμφωνίας και οι προσδοκίες της κυβέρνησης λαμβάνουν ημερομηνία 8 Μαϊου 2015.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε δε  ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης».

Επεσήμανε, ωστόσο ότι η Ελλάδα “πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές».

Τέλος έστειλε “μήνυμα” στην κυβέρνηση πως «αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση».