Σαμαράς: Κριτήριο των κινήσεών μας η παραμονή μας στο ευρώ

Αθήνα

Κατ’ ιδίαν συνάντηση, υπό μορφή γεύματος εργασίας, είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αποδεδειγμένα φίλος της Ελλάδας, ενώ οι δικές μας κινήσεις έχουν ως βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

«Αν ενώσετε αυτά τα δύο, θα καταλάβετε και το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαμε σήμερα» είπε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει πάσει θυσία να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους. Όπως είπε, «ο χρόνος στενεύει πολύ επικίνδυνα» και κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών και της αγοράς. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να σταματήσει η πορεία προς την ύφεση της οικονομίας.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των θεσμών που διεξάγεται το τελευταίο πενθήμερο στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Brussels Group, ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι υπάρχει «κινητικότητα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία.

Εξάλλου, όσον αφορά τα 1,9 δισ. ευρώ σε SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα), ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και δικαιωματικά πρέπει να της επιστραφούν.

Σημειώνεται ότι κ. Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες με αφορμή την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται σήμερα στο ινστιτούτο Βίλφριντ Μάρτενς στην πόλη Λουβέν. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Γιούνκερ διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα.

Ο κ. Σαμαράς θα παραβρεθεί και σε εκδήλωση του ιδρύματος Μάρτενς όπου κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιστρέψει αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα.

Σχόλιο Σχοινά

Σχολιάζοντας τη συνάντηση, πριν ξεκινήσει, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και χρόνια και πως αντικείμενο της συζήτησης είναι η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας-εταίρων και στις εργασίες του Βrussels Group, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι ξαναρχίζουν σήμερα, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το γεγονός ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και όλοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες είναι από μόνο του θετικό. Είμαστε ικανοποιημένοι για το εποικοδομητικό πνεύμα που επικρατεί, αλλά και τον εντατικό τρόπο των συζητήσεων, είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει σύγκλιση θέσεων.

Το επόμενο ραντεβού και ευκαιρία για να ενημερωθουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι η συνεδρίαση του Εurogroup, στις 11 Μαΐου, και όποια πρόοδος σημειωθεί μέχρι τότε είναι καλοδεχούμενη, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε