Κυβέρνηση: Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, περιμένουμε ρευστότητα άμεσα

Αθήνα

Η Ελλάδα σκοπεύει να αποπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της εγκαίρως, αλλά αναμένει από τους δανειστές της στην ΕΕ και το ΔΝΤ να δώσουν ρευστότητα στη χώρα το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.«Η ρευστότητα είναι ένα πιεστικό ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιμένει ώς τα τέλη Μαΐου. Αναμένει να δοθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε εκφράζοντας την προσδοκία για καλά νέα από την ΕΚΤ ακόμη και την Τετάρτη ή πάντως μέσα στο επόμενο διάστημα.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση των μεταρρυθμίσεων, «αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

«Επομένως για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας άμεσα, ώστε να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που όλοι συμφωνούμε και για τις οποίες υπάρχουν συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται στις διαπραγματεύσεις -και έχει αναμφισβήτητα υπάρξει πρόοδος- μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο, ώστε να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής για τη χρηματοδότηση της ελληνικής κοινωνίας» ανάφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ αντίθετα οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν εκπληρούνται και κάλεσε την Ευρώπη να δώσει αυτά που οφείλει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εν μέσω αβεβαιότητας εάν μπορεί να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό χωρίς να ξεκινήσει η χρηματοδότηση από τους πιστωτές.

«Σκοπεύουμε να ξεπληρώσουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις μας εγκαίρως» σημείωσε, πάντως, ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Brussels Group συνέρχεται εκ νέου τη Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι.

Συμφωνία εντός Ιουνίου

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους ώς τα τέλη Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο, που θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τα επίδικα ζητήματα.

Είπε πως σε πρώτη φάση μπορεί να υπάρξει συμφωνία στα πεδία που υπάρχει σύγκλιση, ενώ άλλα για τα οποία υπάρχει διαφωνία ίσως παραπεμφθούν στο μέλλον.

Επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέμα πέμπτης αξιολόγησης και εκτίμησε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο. «Τα ζητήματα μπαίνουν συνεχώς» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Για την πέμπτη αξιολόγηση έχουμε πάρει μια συγκεκριμένη εντολή. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο καταδίκασαν οι πολίτες. Θα βρεθεί μια συμφωνία στα σημεία που υπάρχει κοινός τόπος» είπε.

* Πάντως, άμεση ήταν η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε άγνοια για το αν η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας. Διαβάστε εδώ

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως για την κυβέρνηση υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι με την συμφωνία που θα έρθει δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, ώστε να περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα και να ψηφιστεί στην Βουλή.

Σημείωσε ότι υπάρχει πάντα το θέμα του χρέους που η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς και πότε θα το θέσει και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι για να γίνει βιώσιμο. Αναφορικά με τον Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο επόμενο Eurogroup και ότι τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά είπε «δεν υπάρχει καμία απολύτως διάσταση στις απόψεις του κ. Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό ούτε με οποιονδήποτε άλλο στην κυβέρνηση». Σχετικά με τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου το Σάββατο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, από την οποία απουσίαζε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως ο πρωθυπουργός μπορεί να βλέπει όποιον θέλει ανά πάσα στιγμή.

Ανοίγοντας την τακτική ενημέρωση, (θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε πρώτη φάση, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως θα ήταν άκομψο και αδόκιμο να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα δώσει το πολιτικό στίγμα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που προκύπτει από την λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου.

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ