Προβλήματα ομογενών συνταξιούχων στην Αυστραλία

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

«Να πληρώσουν οι πλούσιοι», «να φορολογηθούν τις μεγάλες εταιρίες», «να μην θεωρείται τεκμήριο το σπίτι μας», «να μην κόβονται συντάξεις επειδή έχουν δεύτερο σπίτι – εξοχικό». Αυτές ήταν οι κύριες εκφράσεις που ακούστηκαν περισσότερες φορές από τους ομιλητές στην αίθουσα του δημαρχιακού μεγάλου του Brunswick. Εκεί πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελληνο-Αυστραλών συνταξιούχων την περασμένη Πέμπτη, οργανωμένη από την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ηλικιωμένων Μελβούρνης και Βικτώριας με τη συνεργασία του αντίστοιχου Συλλόγου του  Brunswick.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ

Και ο κύριος ομιλητής Γιώργος, ο συνδικαλιστής και σύμβουλος για τα δικαιώματα των συνταξιούχων Γιώργος Ζάγκαλης, και ο συντονιστής της Ομοσπονδίας Γιώργος Κατσουράκης επιτέθηκαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία των συνταξιούχων.

Πολλοί ομογενείς συνταξιούχοι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το μέλλον

Πολλοί ομογενείς συνταξιούχοι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για το μέλλον.

Εκπρόσωποι των συνταξιούχων φέρεται να πλησίασαν τους ομοσπονδιακούς γερουσιαστές αφού η Γερουσία είναι εκείνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις στην Καμπέρα. Το Εργατικό κόμμα, οι Πράσινοι και όλοι οι Ανεξάρτητοι γερουσιαστές (εκτός από έναν) αποδέχτηκαν τα αιτήματα των συνταξιούχων και ότι είναι σε λογική βάση. Οι γερουσιαστές των κυβερνώντος κόμματος, του Συνασπισμού ήταν πιο συγκρατημένοι. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τον περυσινό προϋπολογισμό και την απόσυρση της συν-πληρωμής των $7, η κυβέρνηση του Tony Abbott φαίνεται να έχει διάθεση φέτος να κάνει περισσότερο διάλογο. «Ωστόσο, η κύρια πολιτική της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν οι μελλοντικές συντάξεις ‘βάζοντας χέρι’ στις σημερινές», τόνισε ο κ. Ζάγκαλος.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΙΧΤΗΚΑΝ

¤ Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες για την αναπροσαρμογή των συντάξεων που πλέον αυξάνονται με βάση το ύψος του πληθωρισμού (που διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 2%) και όχι ανάλογα με τη μέση αύξηση του μέσου αυστραλιανού μισθού. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα θεωρείται κάποιος φτωχός όταν λαμβάνει κάτω από $400 την εβδομάδα. Πολλοί ηλικιωμένοι της Παροικίας βρίσκονται σε αυτό το όριο», είπε ο κ. Ζάγκαλος. «Μάλιστα, αν αποφασιστεί η αύξηση ή επέκταση σε περισσότερα προϊόντα του GST, τότε το κόστος θα μας είναι δυσβάσταχτο», συνέχισε.

«Η τελευταία γενναία αύξηση στις συντάξεις δόθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του Kevin Rudd. Από τότε, δεν έχει γίνει κάτι σημαντικό», μας είπε ο κ. Κατσουράκης.

¤ Το θέμα των τεκμηρίων των κατοικιών αφού υπάρχει πρόβλημα με τις υπεραξίες των ακινήτων. Πολλοί συμπάροικοι συνταξιούχοι χάνουν ή λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη σύνταξη σε περίπτωση που διαθέτουν δικό τους ακίνητο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Αντώνης Πολυκάρπου είπε ότι «για να αποκτήσουν οι συμπάροικοι τα σπίτια τους, αλλά και τα εξοχικά τους δούλεψαν όλη τους τη ζωή προκειμένου να τα χαρούν τώρα στα γεράματα».

Ένας παριστάμενος, ο Νίκος Κουλτούκης, μας είπε ότι ζει στο Brunswick και ότι κινδυνεύει να χάσει τη σύνταξή του. «Το γειτονικό, στο δικό μου, σπίτι πουλήθηκε για $1,2 εκατ. πριν από λίγο καιρό. Δηλαδή αυτό σημαίνει για τη κυβέρνηση ότι είμαι πλούσιος και ότι θα χάσω τη σύνταξή μου;», αναρωτήθηκε ο 75χρονος συμπάροικος.

«Πολλοί ηλικιωμένοι είναι στην ίδια κατάσταση. Έχουμε δύο σπίτια και μας κόβουν τη σύνταξη», μας ανέφερε με παράπονο και ο 80χρονος Στέφανος Κοτσακώστας.

¤ Το θέμα του κόστους ζωής ήταν κυρίαρχο. Από πολλούς παραβρισκόμενους ακούστηκαν παράπονα για την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ και τους φουσκωμένους λογαριασμούς σε ρεύμα, νερό, αέριο και στα ακριβά δημοτικά τέλη. «Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών είπε ότι θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος αυτό, αλλά θα είναι δύσκολο να το προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από τον πρώτο προϋπολογισμό. Θα είναι δύσκολος ο πρώτος προϋπολογισμός», φέρεται να ειπώθηκε από στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος προς την Ομοσπονδία, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

¤ Λίγο μονάχα θίχτηκε το θέμα των γηροκομείων. «Δεν μπορούν τα γηροκομεία, και πολύ περισσότερο τα ελληνικά, να μας ζητούν τα σπίτια μας για να μας δώσουν ένα δωμάτιο», είπε ένας συνταξιούχος απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες.

Ναι, υπάρχει θέμα με τα γηροκομεία. Αν και οι οργανισμοί αυτοί, και κυρίως οι ελληνικοί μας στηρίζουν, ωστόσο το θέμα πρέπει να συζητηθεί μελλοντικά καθώς είναι μεγάλο θέμα και προβληματίζει πολύ κόσμο», δέχτηκε να μας πει ο κ. Κατσουράκης.

TO ΕΠΟΜΕΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καταληκτικά, οργανωτές σημείωσαν ότι η συγκέντρωση έγινε λίγο βιαστικά και ήταν μία  «πρόβα τζενεράλε» για τη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στα σκαλοπάτια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στη Swanston Street στο κέντρο της Μελβούρνης την Τετάρτη 20 Μαΐου στις 11 το πρωί.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κύρια γραμμή των Ομοσπονδιών που εκπροσωπούν την πλειονότητα των συνταξιούχων της ελληνικής Παροικίας, είναι ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να εξετάζουν αν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί συνταξιούχοι, αλλά φτωχοί και ιδιαίτερα πολύ πλούσιοι πολίτες. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει συνεχής και συντονισμένη πίεση προς τους πάντες, και προς τους κυβερνώντες και προς αυτούς που θέλουν να κυβερνήσουν.

πηγή:neoskosmos.com