Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων Κυπρίων με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων είχαν συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στην οποία τον ενημέρωσαν για το έργο τους και ζήτησαν την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις που προγραμματίζουν το 2016 στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα συναντήθηκαν με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, την διευθύντρια Ευρώπης Ελίζαμπεθ Σπέχαρ καθώς και αξιωματούχους του UNDP οι οποίοι χειρίζονται θέματα προϋπολογισμού του προγράμματος.

Εκπρόσωπος του ΓΓ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, ο Νέστορας Νέστορας εκ μέρος των Ελληνοκυπρίων, η Gülden Plümer Küçük (τ/κ μέλος) και το τρίτο μέλος (ΟΗΕ) Paul-Henri Arni.un-sg-missing-committee-low-770x470

Τα μέλη της επιτροπής παρουσίασαν κοινές απόψεις στο Γενικό Γραμματέα και στους υπόλοιπους αξιωματούχους του ΟΗΕ, επισημαίνοντας κυρίως τις δυσκολίες που υπάρχουν για να ολοκληρωθεί το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

«Θελήσαμε να αναδείξουμε στα Ηνωμένα Εθνη ότι υπάρχει μία Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, η οποία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων, είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι, είπε Τουρκοκύπριοι», δήλωσε το Ελληνοκυπριακό μέλος, Νέστορας Νέστορος.

Τόνισε ότι η αξία της επιτροπής είναι πως αν εργαστεί ακόμη πιο σωστά και βρει λύσεις στην απόκτηση ελεύθερης πρόσβασης στις στρατιωτικές ζώνες, σε αρχεία και στις μετακινήσεις οστών, θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στους συγγενείς,

«Μιλήσαμε για στρατιωτικές ζώνες, για τους χώρους στους οποίους δεν έχουμε ακόμη προχωρήσει σε εκταφές κι ότι παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί σχεδόν τα μισά οστά αγνοουμένων (περίπου χιλίων), τα προβλήματα παραμένουν, καθώς μόνο περίπου 600 – ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι – έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε το Ελληνοκυπριακό μέλος, Νέστορας Νέστορος.

Στη συνομιλία, μας είπε ότι η ανεύρεση οστών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα οδηγήσει σε ταυτοποίηση. Ηδη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 υποθέσεις, οι οποίες δεν οδηγούν σε ταυτοποίηση.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν από κοινού στους αξιωματούχους του ΟΗΕ, τα μέλη της επιτροπής, ανέδειξαν και τα τεράστια εμπόδια που υπάρχουν. Για παράδειγμα, έχουν ερευνηθεί 27 περιοχές που χαρακτηρίζονται στρατιωτικές και απομένουν ακόμη 31, που πιθανόν να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου.

«Αν στις περιοχές που χαρακτηρίζονται αστικές προχωρήσουμε με τους ίδιους ρυθμούς τις έρευνες, σε δύο χρόνια είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν. Αν ακολουθηθούν οι ρυθμοί των στρατιωτικών περιοχών, θα απαιτηθούν ακόμη δέκα χρόνια», είπε ο κ. Νέστορος.

Να σημειωθεί πως αν και τα μέλη της επιτροπής δεν κατονόμασαν την Τουρκία, ήταν προφανές ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν που υπάρχει το πρόβλημα.

Για τη δυνατότητα αξιοποίησης της εμπειρίας που έχει αποκτήσει η επιτροπή στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν.

«Ήταν ένα από τα κύρια ερωτήματα του κ. Φέλτμαν, πως η ΔΕΑ με τις γνώσεις της μπορεί να βοηθήσει και πέραν της Κύπρου. Είναι μια αξία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Νέστορος.

Σε σχέση με τη συνομιλία που είχαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Νέστορας Νέστορος είπε πως το ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον του και τον ενημέρωσαν για το φωτογραφικό λεύκωμα που ετοιμάζει η ΔΕΑ για τις εργασίες της και του ζήτησαν να συνυπογράψει το κλείσιμο του βιβλίου.

Του ζήτησαν επίσης να τελέσει ο ίδιος τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης στον ΟΗΕ, τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2016.

«Θέλουμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστή στην κοινωνία την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τους αγνοούμενους, τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση οστών τους, για να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες για την τύχη των ανθρώπων τους»

Ο κ. Νέστορος είχε επίσης συναντήσεις με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Κύπριο Μόνιμο Αντιπρόσωπο, ενώ συνοδευόμενος από το γενικό πρόξενος, Βασίλη Φιλίπου, συναντήθηκε χθες βράδυ με την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που τον ενημέρωσαν για επιστολή την οποία έχει στείλει προς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο αμερικανός βουλευτής, Ελιοτ Ενγκελ.

Συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

πηγή:greeknewsonline.com