Τριγμοί στο αθλητικό νομοσχέδιο: Αποχή από Κωνσταντοπούλου, «όχι» από ΑΝΕΛ

 

Αντιμέτωπη με την πρώτη ηχηρή αντίθεση ήρθε η κυβερνητική πλειοψηφία, μετά την σαφή διαφοροποίηση της Προέδρου της Βουλής, αλλά και την καταψήφιση των ΑΝΕΛ σε άρθρα του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Συγκεκριμένα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαφοποιήθηκε από την κυβερνητική θέση,  καθώς απείχε από την ψήφιση του άρθρου 5 που αφορά στους όρους εισαγωγής τακτικών δικαστών στα αθλητικά όργανα. Η Πρόεδρος της Βουλής ψήφισε «ναι» στα άρθρα 13 και 14, ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το επίμαχο άρθρο 5 απάντησε: «Απέχω».

Τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου σχολίασε με νόημα ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κοντονής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η Πρόεδρος της Βουλής έχει ιδιαιτερότητες σε άλλες ψηφοφορίες.

Οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί ενισχύθηκαν και από την καταψήφιση συγκεκριμένων άρθρων από αρκετούς βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο Παύλος Χαϊκάλης ψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα, ενώ ο Χάρης Κατάνας δήλωσε «παρών» στο άρθρο πέντε που αφορά ατους τακτικούς δικαστές. Ακόμη πέντε βουλευτές του κόμματος ήταν απόντες από την ψηφοφορία.

To νέο αθλητικό νομοσχέδιο πέρασε και από την ολομέλεια της Βουλής στην κατ’ άρθρο ψηφοφορία. Μετά την ψήφιση του άρθρου 15 για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, πέρασε κατά πλειοψηφία και τα υπόλοιπα επίμαχα άρθρα. Στο άρθρο 5 ψήφισαν «ναι» 146 από τους 247 συνολικά βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, «παρών» 33 και όχι 67. Επί του άρθρου 13 ψήφισαν 247, εκ των οποίων ναι είπαν οι 156, όχι οι 91 και 0 «παρών». Επί του άρθρου 14, ψήφισαν 247, ναι είπαν 149 και έτσι έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Πλέον από δω και πέρα θα υπάρξει και ένα… θρίλερ σε επίπεδο ουσίας αλλά και εντυπώσεων. Στην ΟΥΕΦΑ περιμένουν μεταφρασμένα τα «καυτά» άρθρα 5 και 15 για τα οποία τόσος λόγος έγινε όλο αυτό τον καιρό, προκειμένου οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να κρίνουν αν ο νέος (πλέον) νόμος παραβιάζει ή όχι το αυτοδιοίκητο ώστε να πράξει ανάλογα… (βλέπε Grexit ή μη Grexit).

Να διευκρινιστεί εδώ ότι η νομοτεχνική αλλαγή έγινε μόνο στο άρθρο 15 και όχι στο 5, το οποίο ισχύει ως έχει και άρα η UEFA το έχει. Με το συγκεκριμένο άρθρο, όπως τόνισε και ο Παύλος Χαϊκάλης στη Βουλή, είχε πρόβλημα η ΕΠΟ. Η νομοτεχνική του 15 θα μεταφραστεί και θα πάει στην UEFA, προκειμένου να υπάρξουν οι τελικές εκτιμήσεις.

Στοιχεία από Newpost.gr/gazzetta.gr