Τσακαλώτος: Είμαστε πιο κοντά σε έντιμο συμβιβασμό

Αθήνα

«Μπορώ να σας πως ότι είμαστε πιο κοντά σήμερα σε έναν έντιμο συμβιβασμό από όσο θα μπορούσα να σας πω πριν από 20 ή 30 ημέρες» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο της Ναυτεμπορικής προσθέτοντας ότι «είμαστε σύμφωνοι για τους στόχους, αλλά διαφωνούμε για τα μέσα».

Εξέφρασε δε τη χαρά του για την κοινή δήλωση των θεσμών, η οποία, όπως εκτίμησε, μπορεί να ξεκλειδώσει τα πράγματα.

Ο υπουργός δέχθηκε την κριτική περί ελλείψεων και μη ολοκληρωμένων προτάσεων από την Αθήνα, τόνισε όμως ότι οι κύριες διαφορές με τους θεσμούς είναι πολιτικές.

«Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες, νομίζω πως σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

 

«Όταν μια καινούργια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήταν εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, έχει μια έλλειψη σε τεχνογνωσία, δεν έχει διοικητική ούτε τεχνοκρατική βοήθεια» πρόσθεσε για να καταλήξει εκτιμώντας ότι «τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά».

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πλουραλισμό που έχει χάσει ο καπιταλισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, προβλέποντας συμφωνία που θα έχει σημεία όπου υπάρχει κοινή αντίληψη με τους εταίρους, αλλά και άλλα που θα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τη δική τους λογική.

Όπως είπε θα περιλαμβάνει «κοινά σημεία, όπως στη διαφθορά ή στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και πράγματα που θα έχουν διαφορετική λογική» από αυτήν της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση έχει δουλέψει πολύ σκληρά για το καλό σενάριο, για να βρεθεί λύση, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο της “Ναυτεμπορικής” για την επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε ότι όσοι λένε ότι καθυστερήσαμε και ότι δεν είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις μπορεί να έχουν μία βάση αλήθειας.

Είναι λογικό ένα κόμμα που γίνεται πρώτη φορά κυβέρνηση να έχει έλλειψη τεχνοκρατικής βοήθειας και τεχνογνωσίας, επισήμανε, τονίζοντας, όμως, ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, τάσσεται υπέρ έντιμου συμβιβασμού μεταξύ του παλιού και του καινούργιου, γιατί μία κυβέρνηση με νωπή λαική εντολή δικαιούται να βλέπει με διαφορετικό τρόπο την συνέχεια.

«Εμείς έχουμε τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, είμαστε σύμφωνοι για τους στόχους αλλά διαφωνούμε για τα μέσα, όμως μπορώ να σας πως ότι είμαστε πιο κοντά σήμερα σε έναν έντιμο συμβιβασμό από όσο θα μπορούσα να σας πω πριν από 20 ή 30 ημέρες» σημείωσε ο υπουργός.

Newsroom ΔΟΛ