Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ιταλία για την «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

H Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) προγραμματίζει να συμμετάσχει στις προσεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Ελληνικής Κοινότητος Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ), που θα λάβουν χώρα τον προσεχή Ιούνιο στη Νάπολη, με αφορμή την καθιέρωση «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της ηγεσίας της Ομογένειας Ιταλίας για τη προβολή της ιστορίας της αποδημίας του νεώτερου Ελληνισμού και για τη στήριξη και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Παιδείας.

Δεδομένης της πρόδηλης εθνικής σημασίας αυτής της πρωτοβουλίας της ΟΕΚΑΙ, οι Ομογενείς της Ιταλίας ευελπιστούν, όπως έλεγαν στην Panhellenic Post έγκυροι κύκλοι, ότι όλες οι δρομολογημένες δράσεις της Ομοσπονδίας για την καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού θα τύχουν και εκ μέρους της νέας Κυβέρνησης και της Βουλής της δέουσας μέριμνας και του πρέποντος χειρισμού ώστε να ευοδωθεί το ταχύτερον η προσδοκώμενη  θεσμική ρύθμιση με προεδρικό διάταγμα.

Ο Γεν. Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Ο Γεν. Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Η ΟΕΚΑΙ πιστεύει ότι η ανακήρυξη αυτής της ημέρας θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αναβάθμιση του Ελληνικού Πολιτισμού σε διεθνές πεδίο, ότι το μέλλον της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού ταυτίζεται με το μέλλον του Ελληνισμού και ότι χρέος της Ομογένειας είναι να στηρίζει και να τιμά την Ελληνική Γλώσσα, ιδιαίτερα σήμερα με δεδομένη την τάση συρρίκνωσης και συμπίεσης των ΄μικρών΄ γλωσσών.

Ο Γενικός Δντής της ΓΓΑΕ Μιχ. Κόκκινος θα συμμετάσχει στη Νάπολη, την 5η Ιουνίου στα εγκαίνια της Έκθεσης «Οι Έλληνες στην καμπανία, 500 χρόνια Ιστορία», που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Στη Νότια Ιταλία, από τα χρόνια 1532/1534, έχουν βρει φιλόξενη υποδοχή 8000 άτομα, που τότε ο Γενουάτης ναύαρχος Αντρέα Ντόρια, με διαταγή του Καρόλου του Ε΄, είχε εκκενώσει από τη Κορώνη, Μεθώνη και Πάτρα για να αποφύγουν τα αντίποινα των Τούρκων που είχαν καταλάβει τις γενέτειρές τους. Από αυτούς 5000 κυρίως Κορωναίοι εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη, άλλοι βρήκαν άσυλο στη Μεσσήνη της Σικελίας, στη Μπαρλέττα της Απουλίας και σε άλλες περιοχές της Καλαβρίας. Όλοι αυτοί διέπρεψαν στις νέες τους πατρίδες και συνέβαλαν στην ανάπτυξή τους, χωρίς ποτέ να ξεχάσουν τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Η πιο παλιά εκκλησία του Απόδημου Ελληνισμού είναι η εκκλησία της Νάπολης, την οποία έκτισε το 1518 ένας Θωμάς Ασάν Παλαιολόγος από το Μωριά. Είναι η εκκλησία των Κορωναίων που συγκρότησαν την ελληνική συνοικία γύρω από αυτήν, όταν έφτασαν λίγα χρόνια μετά. Οι ίδιοι ίδρυσαν και μια αδελφότητα με καταστατικό παρόμοιο μιας αδελφότητας που προϋπήρχε στην Κορώνη.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Την Έκθεση αυτή διοργανώνουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ) και τα Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους,  με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου της Νεαπόλεως και της Περιφέρειας Καμπανίας, της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, του Κρατικού Ωδείου San Pietro a Majella Νάπολης, του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών και της Εβραϊκής Κοινότητος Νάπολης, καθώς επίσης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Πανμίου Κρήτης.

Η Έκθεση (1 Ιουνίου / 30 Σεπτεμβρίου 2015) στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους (Piazzetta Grande Archivio, 5, 80138 Napoli) θα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από το 1500 μέχρι σήμερα, εν μέρει ανέκδοτο, σημαντικά βίντεο και πρόσφατα κειμήλια της Ομογένειας. Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί την 5η Ιουνίου το πρωί.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Επίσης μια Επιστημονική Διεθνής Ημερίδα θα διεξαχθεί την 26η Ιουνίου 2015, σε Μέγαρο του Δήμου Νεαπόλεως (Sala del Capitolo, Complesso San Domenico Maggiore), με τη συμμετοχή πολλών ερευνητών αναγνωρισμένου κύρους. Μετά τη λήξη της Ημερίδας θα ακολουθήσει μια συναυλία στο Ωδείο San Pietro a Majella με συνθέσεις επώνυμων Επτανήσιων μουσικών που είχαν σπουδάσει στα Ωδεία της Νάπολης από τα τέλη του 1700 μέχρι τις αρχές του 1900. Την επόμενη μέρα ένα μουσικοχορευτικό συγκρότημα  από την Κορώνη με παραδοσιακές φορεσιές θα προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα στο Κάστρο Maschio Angioino. To συγκρότημα θα συνοδεύεο ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος και Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Κος Δημ. Καφαντάρης.

Όπως δήλωσε στην Panhellenic Post ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Γιάννης Κορίνθιος, «είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Κόκκινος θα συμβάλει στην ευόδωση των πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας Ιταλίας. Εμείς περιμένουμε να αναγγείλει στα εγκαίνια της Έκθεσης την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος καθιέρωσης της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

πηγή:Ρanhellenic Post
Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) Γιάννης Κορίνθιος.