Mε 7,3 βαθμούς ξαναχτύπησε στο Νεπάλ ο Εγκέλαδος, αναφορές για νεκρούς

Κατμαντού
Σεισμός 7,3 βαθμών χτύπησε ξανά το Νεπάλ, που μόλις αρχίζει να συνέρχεται από την πολύνεκρη καταστροφή των προηγούμενων εβδομάδων.

Oι πρώτες αναφορές για νεκρούς ήρθαν από ξένες αποστολές: Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Κατμαντού, Πολ Ντίλον, στο Reuters, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Τσαουτάρα, κοντά στο επίκεντρο. Άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν στη γειτονική Ινδία, σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.

Ο νέος σεισμός είχε εστιακό βάθος 19 χιλιόμετρα και έιγινε αισθητός μέχρι το Νέο Δελχί. Αρχικά, το αμερικανικό γεωολογικό Ινστιτούτο είχε εκτιμήσει την ισχύ της δόνησης σε 7,1 βαθμούς, την οποία όμως στη συνέχεια διόρθωσε στους 7,4 βαθμούς και τελικά στους 7,3.

To επίκεντρο της δόνησης ήταν σε απομακρυσμένο σημείο, στα σύνορα με την Κίνα. Σε κοντινό σημείο σημειώθηκε στη συνέχεια δεύτερη δόνηση, 6,3 βαθμών.

 Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:45 τοπική ώρα (10:05 ώρα Ελλάδας). Κτίρια ταρακουνήθηκαν μέχρι την πρωτεύουσα της Ινδίας ενώ στο Κατμαντού οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Όσα κτίρια στο Κατμαντού δεν είχαν πέσει από την πρώτη καταστροφή, ήταν ασταθή εξαιτίας των ζημιών που είχαν υποστεί, οπότε και ο κίνδυνος από το νέο σεισμό είναι προφανής.

Η καταστροφή των 7,8 βαθμών στις 25 Απριλίου είχε στοιχίσει τη ζωή σε 8.150 άτομα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Σε εκείνο τον σεισμό είχαν τραυματιστεί 17.860 ενώ ορεινά χωριά είχαν ισοπεδωθεί.

Newsroom ΔΟΛ