Εκδηλώσεις Μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία

Η γενοκτονία των Ποντίων (1916-1923) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη

Στη Μελβούρνη τα ποντιακά σωματεία οργανώνουν αυτές τις μέρες εκδηλώσεις μνήμης για την θλιβερή επέτειο.

 

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε), διοργανώνει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015, ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δύο κεντρικές εκδηλώσεις:
– Στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη στις 18.30 με ομιλητή τον Αμερικανό Πολιτικό, Σερίφη της κομητείας του Μίντλσεξ Μασαχουσέτης, αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις Η.Π.Α Πίτερ Κουτουντζιάν (Peter J. Koutoujian).
– Στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα στις 18.30 με ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής Eduard Sharmazanov.
ΠΙΕΡΡΙΑ
Οι Ποντιακοί Σύλλογοι Πιερίας όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα πραγματοποιήσουν από κοινού τις καθιερωμένες εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων καθιέρωσαν πέρυσι, ανήμερα της 19ης Μαΐου, να σβήνουν τα φώτα, στις 9:00 μ.μ. για 19 λεπτά ως φόρο τιμής για όλους αυτούς που χάθηκαν στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Να θυμίσουμε ότι οι Ποντιακοί Σύλλογοι Πιερίας την Κυριακή 22 Μαρτίου πραγματοποίησαν από κοινού μία μεγάλη εκδήλωση με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα που θα διατεθούν σε κοινές δράσεις όλων των συλλόγων του νομού με σημαντικότερη την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Φιλαδέλφεια -Χαλκηδόνα
Ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος και ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», μας καλούν να παρευρεθούμε στις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή 17 Μαΐου 2015.
09.45 π.μ. Τέλεση Μνημόσυνου στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου.
11.00 π.μ. Μετάβαση στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων.
Επιμνημόσυνη Δέηση-Χαιρετισμοί-Κατάθεση Στεφάνων.

Ελασσόνα

Η Θεατρική Ομάδα «Θεατροδότες» της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας παρουσιάζει στην πόλη της Ελασσόνας το έργο της φιλολόγου και συγγραφέως Κυριακής Πάντου – Ζιάκου «Η Τρίτη Κόρη», την Τρίτη 19 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» της Ελασσόνας.
Πρόκειται για ένα ιστορικό-κοινωνικό δράμα που ξεσηκώνει τις εφιαλτικές μνήμες της Γενοκτονίας Ποντίων κι Αρμενίων, καθώς η ιστορία του διαδραματίζεται μεταξύ Τραπεζούντας και Ερζερούμ από το 1916 έως το 1919.
Τη σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια και το συντονισμό της θεατρικής ομάδας έχει η ίδια η συγγραφέας, Κυριακή Πάντου – Ζιάκου.