Δυστοκία, παράπονα, αλλά και διάψευση από το ΔΝΤ

Παράπονα ότι οι εμπειρογνώμονες των θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Έλληνες υπουργούς, ούτε καν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, η ενημέρωση κράτησε μία ώρα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών απέφυγαν να τοποθετηθούν, ενώ όλες οι ερωτήσεις που έγιναν στον κ. Τόμσεν προήλθαν από τους εκπροσώπους των αναδυόμενων χωρών.

Η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν είναι αισιόδοξη, καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διάψευση

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ΔΝΤ επεξεργάζεται «σχέδιο Β» ως προς την Ελλάδα, διέψευσε το Ταμείο.

Το ΔΝΤ χαρακτήρισε τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας επικαλούμενα δηλώσεις του εκπροσώπου του θεσμού Τζέρι Ράις, ως «ανακριβή».

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο παρέθεσε και την απάντηση του κ. Ράις σε σχετική ερώτηση που αφορούσε την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων:

Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό είναι που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αποτελεί τον στόχο της και υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο και εργαζόμαστε για την εκπλήρωσή του. Είχα επίσης πει πριν από δύο εβδομάδες ότι είναι μέρος της δουλειάς μας να εξετάζουμε διάφορα σενάρια, σε διάφορες χώρες. Αυτό είναι που κάνουμε σε όλες τις χώρες.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά την ενημέρωση ο κ. Ράις απαντώντας στα σενάρια περίGrexit​ ότι «η βασική θέση του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνει μια έξοδο της Ελλάδας από την από την Ευρωζώνη, όπως έχει τονίσει και η ελληνική κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «συνεχείς οι διαπραγματεύσεις» σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους για να φτάσουμε σε μία συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Και υπογράμμισε: Είμαστε ελαστικοί, ανοιχτοί να δούμε όλες τις επιλογές, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε στους στόχους του προγράμματος.