Η Ρεάλ Μαδρίτης Πρωταθλήτρια Ευρώπης νίκησε 78-59 τον Ολυμπιακό

 

Η Ρεάλ στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπηςστο μπάσκετ αφού επικράτησε του Ολυμπιακού στον τελικό της Ευρωλίγκας με σκορ 78-59 . Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πλήρωσε την αστοχία της στις βολές και τα λάθη σε καθοριστικά σημεία του αγώνα που επέτρεψαν στους Ισπανούς να τρέξουν και να βρουν εύκολους πόντους.

Ο Ολυμπιακός πάλεψε απέναντι στη Ρεάλ όμως τελικά δεν κατάφερε να κάνει ένα ακόμη θαύμα στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα της Μαδρίτης εκμεταλλευόμενη την έδρα, την αστοχία των ερυθρόλευκων στις βολές αλλά και κάποια κρίσιμα σφυρίγματα των διαιτητών, επικράτησε 78-59 και στέφθηκε σε γενικές γραμμές δίκαια Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να είναι εντυπωσιακός και να κλείνει την πρώτη περίοδο μπροστά στο σκορ με 19-15. Ωστόσο στη 2η περίοδο ξεκίνησε η… κατάρα των βολών. Ο Ολυμπιακός έχασε επαφή στο σκορ και με ένα ξέσπασμα η Ρεάλ στα τελευταία λεπτά έχτισε μια διαφορά επτά πόντων και πήγε στα αποδυτήρια έχοντας προβάδισμα στο σκορ με 35-28.

Στην 3η περίοδο οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και 11 πόντους όταν η Ρεάλ πέτυχε το 40-29. Λοτζέσκι και Πρίντεζης πήραν την ελληνική ομάδα στις πλάτες του και παίζοντας και για τον Σπανούλη, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί από την άμυνα των Ισπανών, ροκάνισαν τη διαφορά και έδωσαν προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 41-40. Όμως οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να κρατήσουν το ρυθμό χαμηλά. Η Ρεάλ πάτησε ξανά γκάζι και με τρία συνεχόμενα τρίποντα του Κάρολ, έφτασαν ξανά στο +7.

Στην 3η περίοδο οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και 11 πόντους όταν η Ρεάλ πέτυχε το 40-29. Λοτζέσκι και Πρίντεζης πήραν την ελληνική ομάδα στις πλάτες του και παίζοντας και για τον Σπανούλη, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί από την άμυνα των Ισπανών, ροκάνισαν τη διαφορά και έδωσαν προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 41-40. Όμως οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να κρατήσουν το ρυθμό χαμηλά. Η Ρεάλ πάτησε ξανά γκάζι και με τρία συνεχόμενα τρίποντα του Κάρολ, έφτασαν ξανά στο +7.

Στην 4η περίοδο ο Ολυμπιακός έδειχνε να μην έχει τα ψυχικά αποθέματα να ακολουθήσει. Η κούραση επηρεάσε τους παίκτες του Σφαιρόπουλου και μετά από πέντε λεπτά, η Ρεάλ έκανε πλέον ότι ήθελε στο παρκέ, φτάνοντας στο τελικό 78-59 και κατέκτησε το 9ο Πρωταθλητριών Ευρώπης.

star.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για δίκαιη νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε λόγο ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, μετά τον χαμένο τελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δήλωσε πως η ομάδα έκανε την υπέρβαση με τη Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ, με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό όμως δεν τα κατάφερε και με τη Ρεάλ. Ενώ έθεσε ως στόχο το ελληνικό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά:

Αρχικά είπε: «Η Ρεάλ ήταν καλύτερη το ήθελε περισσότερο, έπαιξε καλύτερα και το κέρδισε δίκαια».

Για τον κόσμο: «Πάνω από τίτλους πάνω από όλα είναι η αντίδραση του κόσμου. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Όλη η Ευρώπη μιλάει για εμάς. Η αντίδραση αυτή είναι η μεγάλη ανταμοιβή και θα κάνουμε τα πάντα να πάρουμε το πρωτάθλημα».

Για τη φετινή πορεία: «Στόχος μας να πάμε στο φάιναλ φορ. Κάναμε υπέρβαση με την Μπαρτσελόνα, κάναμε υπέρβαση με την ΤΣΣΚΑ, δεν μπορέσαμε να κάνουμε τρίτη υπέρβαση. Θέλαμε να φτάσουμε, υπάρχουν ομάδες με τεράστιο μπάτζετ που δεν κατάφεραν να φτάσουν και να πετύχουν ότι εμείς τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουμε και στόχος μας είναι το πρωτάθλημα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πλέι οφ που αρχίζουν σε λίγες μέρες».

Π. Αγγελόπουλος: «Πρώτα απ’ όλα είμαστε υπερήφανοι για την ομάδα. Παίξαμε τον τέταρτο τελικό σε έξι χρόνια και τρίτο τα τελευταία τέσσερα. Είμαστε βάσει αποτελεσμάτων η πιο πετυχημένη ομάδα τα τελευταία επτά χρόνια. Η διάρκεια δείχνει πολλά. Η ομάδα δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια να χτυπήσει το παιχνίδι γιατί είχε παίξει έναν τελικό με ένα μεγαθήριο προχθές. Δεν γίνεται να έχει την ίδια ενέργεια στο τέλος. Στα πέντε λεπτά είχαμε ευκαιρίες να μειωθεί η διαφορά. Θέλω να πω ότι μία από αυτές τις φάσεις να είχε μπει καλάθι θα ήμασταν κοντά. Όμως, είναι ένα άθλημα που όλα είναι οριακά. Η ΤΣΣΚΑ έχασε προχθές ένα δικό της παιχνίδι. Σήμερα εμείς προσπαθήσαμε να χτυπήσουμε τον αγώνα, χωρίς ενέργεια. Το σημαντικό ήταν οι 7 βολές που χάσαμε στο πρώτο ημίχρονο. δεν υπάρχει απογοήτευση, μόνο υπερηφάνεια για αυτή την ομάδα. Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Μας αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη. Ήρθε πριν το ματς ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, ο Ομπράντοβιτς και ο κ. Κοντονής και μας έδωσαν συγχαρητήρια. Δεν διαφωνώ ότι η Ρεάλ ήταν καλύτερη σήμερα. Για να φτάσει εδώ είχε εύκολο TOP 16, ενώ έναν εύκολο ημιτελικό, άρα είχε και περισσότερη ενέργεια. Επίσης, αυτός ήταν ο τρίτος σερί τελικός και έγινε μέσα στη Μαδρίτη. Δεν έπρεπε να πάρουν κι αυτοί έναν, 20 χρόνια είχαν να το πάρουν».

Γ. Αγγελόπουλος: «Συγχαρητήρια στην ομάδα για το καταπληκτικό επίτευγμα και την εμφάνιση. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη την τελευταία επταετία. Είναι πρωταθλητές τα παιδιά και τους το’ παμε. Έμεινε από ενέργεια και δεν μπόρεσε να αποδώσει στον τελικό όπως και στον ημιτελικό. Από εκεί και πέρα πάμε για το πρωτάθλημα και πιστεύουμε πως θα το πάρουμε . Η ομάδα φέτος παίρνει σχεδόν άριστα. Κάναμε μεγάλες νίκες εντός και εκτός έδρας. Νικήσαμε την ΤΣΣΚΑ με το πενταπλάσιο μπάτζετ, νικήσαμε τρεις φορές την Μπαρτσελόνα και μέσα στη χρονιά τη Φενέρ και τους Ρώσους με μπάσκετ που θαυμάζει όλη η Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι για ό,τι έχουμε καταφέρει».

Σλούκας:
 «Είχαμε πρόβλημα στην επίθεσή μας. Σίγουρα υπάρχει απογοήτευση και το σκορ δεν αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που κάναμε. Φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό. Έχουμε κάνει μία καλή χρονιά. Μένει η πικρία που δεν πήραμε την Ευρωλίγκα».

Πέτγουεϊ: «Χάσαμε πολλές βολές αλλά παλέψαμε και νομίζαμε πως μπορούσαμε να επιστρέψουμε. Σταματήσαμε να γυρίζουμε τη μπάλα, πρέπει να σκοράρει κιόλας, όχι μόνο με άμυνα. Η σεζόν είναι καλή, αλλά πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα. Ο κόσμος εκτιμά την προσπάθεια αλλά τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Είμαστε μια μαχητική ομάδα».

Αγραβάνης: «Το γεγονός ότι βρεθήκαμε δυο φορές πίσω με μεγάλες διαφορές μας κόστισε. Έπρεπε να είμαστε πιο ψύχραιμοι και πιο προσεκτικοί όταν πλησιάσαμε στο σκορ. Ίσως είχαμε λίγο φόβο και η Ρεάλ να το ήθελε περισσότερο. Αυτό φάνηκε στο παρκέ και νομίζω ότι δίκαια το πήρε. Εκτός από την ενέργεια που είχαν, έπαιζαν και πιο δυνατά από μας. Χάσαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας τον πιο βασικό στόχο της χρονιάς, το πρωτάθλημα, και θα κάνουμε τα πάντα για να τον κατακτήσουμε. Η σεζόν είναι πετυχημένη όσον αφορά στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε να πάρουμε το τρόπαιο, ήταν στο χέρι μας, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός, κάποιες φορές κερδίζεις και κάποιες φορές χάνεις».

Παπαπέτρου: «Νομίζω καμιά φορά απλά πρέπει να ξέρει να χάνεις. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει αρκετές σε τελικούς. Η επιτυχία μας είναι δεδομένη, είμαστε υπερήφανοι για την πορεία μας. Η Ρεάλ ήταν καλύτερη σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι η Ρεάλ παλεύει 20 χρόνια για να πάρει τον τίτλο. Πράγματι μας καταπόνησε ο ημιτελικός με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κάναμε υπερπροσπάθεια στον ημιτελικό, αλλά και αυτοί έπαιξαν ημιτελικό οπότε δεν είναι δικαιολογία. Είχε εναλλαγές το σκορ και νομίζω ότι ο Κάρολ έβαλε κρίσιμα σουτ και έδωσε αυτοπεποίθηση στην ομάδα του. Πρέπει να ξέρεις να χάνεις όταν δεν είσαι καλύτερος. Πρέπει να συσπειρωθούμε για να κοιτάξουμε τώρα το πρωτάθλημα. Οι μεγάλες δείχνουν χαρακτήρα στα δύσκολα».

Τόμιτς: «Το ματς χάθηκε με τα τρίποντα του Κάρολ στην τρίτη περίοδο. Όταν πέρασαν ξανά μπροστά, δεν είχαμε δυνάμεις να το ξαναγυρίσουμε. Αμυντικά ήμασταν πολύ καλοί και δεν δώσαμε εύκολα καλάθια. Ωστόσο, επιθετικά δεν ήμασταν καλά», τόνισε ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου».

Newsroom ΔΟΛ