Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές

Αθήνα

Νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά τη Δευτέρα στο Brussels Group, με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να εισέρχονται στην τελική φάση, με στόχο την ταχύτερη δυνατή εκταμίευση χρημάτων, καθώς το θέμα της ρευστότητας πιέζει πλέον ασφυκτικά.Το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση, στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Οι συσκέψεις συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων. Η εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων για τον ΦΠΑ και τα εργασιακά ήταν όπως φαίνεται το αντικείμενο των συσκέψεων που είχε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εν όψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης.

Επίσης έχει δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.

Καθώς κορυφώνονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξαναφέρνουν στο τραπέζι το ζήτημα του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που από την πλευρά των δανειστών τεθούν τελεσίγραφα ή πακέτο μέτρων του τύπου «take it or leave it».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Mega, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το» αυτό θα είναι και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, καθώς η κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική.

Υπέρ του δημοψηφίσματος ως διαπραγματευτικού όπλου τάχθηκε εκ νέου, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Ένα ισχυρό δημοψηφισματικό αποτέλεσμα που με ένα σύνθετο ερώτημα θα άφηνε τον λαό να αποφανθεί ότι όντως θέλει τη λύση του ζητήματος μέσα στην ευρωζώνη και όχι ρήξη, αλλά δεν θέλει άλλα μέτρα, τα οποία οδήγησαν εδώ που ξέρουμε, ίσως να ήταν ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Τσίπρα».

Τον δρόμο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία έδειξε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης: «Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση βρεθεί εκτός των ορίων της εντολής και καλεστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις θα ερωτηθεί ξανά ο λαός. Αν όμως η συμφωνία είναι εντός των ορίων της εντολής -όπως πιστεύουμε και διεκδικούμε- δεν θα χρειαστεί τίποτα πέρα από την ψήφο της Βουλής».

Newsroom ΔΟΛ