Μπαίνει μπροστά η Κομισιόν για συμφωνία! Πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο: «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα»

Αθήνα

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», το οποίο έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και οι ευρωπαίοι εταίροι να φτάσουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.Στο κείμενο, που παρουσιάζεται αποκλειστικά από Το Βήμα και υπογράφεται από τον Ζώη Τσώλη, τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και είναι ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους, μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Το κείμενο θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ προοδευτικά ώς το 2018.

Μεταξύ των μέτρων ύψους 5 δισ. που πρέπει να ληφθούν είναι η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα προ μείωσης επίπεδα για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η επανεξέταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, η επανεξέταση του θέματος των συλλογικών συμβάσεων, η ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, κ.ά.

Στο κείμενο, που αποτελεί στην ουσία έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας, αποτυπώνονται και οι ενστάσεις του ΔΝΤ, που οδηγούν τους Ευρωπαίους στο συμπέρασμα ότι το Ταμείο δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του.

Επίσης, στο κείμενο προτείνεται και ο τρόπος καταβολής των πόρων.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπόλοιπων θεσμών (ΕΚΤ και ΔΝΤ), και τις επόμενες ημέρες -αν όχι ώρες- αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκληση EwG, Eurogroup) για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Newsroom ΔΟΛ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “κουράστηκε” από τη στασιμότητα και από το γεγονός πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της “σέρνεται” για μήνες, προκαλώντας προβλήματα σε όλες τις πλευρές.

Οι προϋποθέσεις για συμφωνία

Πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν, δηλαδή να νομοθετηθούν, όσα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016. Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου.

Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:
– 2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
– 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
– 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
– 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:
– η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα
– Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
– Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
– Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
– Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
– Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
– Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
Στο κείμενο η Κομισιόν σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.
Παράλληλα, όμως αποτυπώνονται, σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:
– η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.
Κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

– η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

– το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

– μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Πηγή: tovima.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τι λένε Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ, EFSF, Βερολίνο

Πάντως, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ, χωρίς να διαψεύδει το δημοσίευμα,  δήλωσε ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει και δεν είναι εις γνώσιν μιας τέτοιας πρότασης. «Εργαζόμαστε για μια συνολική συμφωνία» δήλωσε.

Από την πλευρά του, σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο «οδικού χάρτη» για την Ελλάδα στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να εισπράξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τον EFSF , εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε πως δεν έχει τίποτα να προσφέρει σχετικά με αυτό θέμα.

Από την ΕΚΤ ωστόσο εκπρόσωπος της δήλωσε πως δεν γνωρίζει για κάποιο τέτοιο σχέδιο.

Εκπρόσωπος του EFSF δήλωσε στο in.gr τα εξής: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας (comprehensive deal), μαζί με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το Eurogroup. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αν και με αργούς ρυθμούς».

H αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ερωτηθείσα εάν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο οποίο περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να εισπράξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση απάντησε: «Δεν γνωρίζουμε για μια τέτοια πρόταση».

in.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ