Φιλέλληνες υπάρχουν παντού και στη Βουλγαρία

Χρήστος Κατσάνης

Υπάρχουν άνθρωποι, που το διαβατήριο τους δεν γράφει ΕΛΛΑΔΑ η ΚΥΠΡΟΣ. Αλλά λατρεύουν την Ελλάδα, την Κύπρο και κάθε Ελληνικό.
Ετσι λοιπόν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπάρχουν νέοι Βούλγαροι, από το Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας της Φιλιππούπολης/Πλόβντιβ, οι οποίοι ακριβώς παλεύουν για να προωθήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Βοηθώντας τους, βοηθάμε την Ελλάδα μας, την Κύπρο μας.

Στις 20 Μαϊου διοργανώνουν στο Πλόβντιβ βραδιά για την Κυπριακή Λογοτεχνία, Ποίηση και Μουσική. ​
Στις 31 Μαϊου ανεβάζουν έργο του Δημήτρη Ψαθά στις Σέρρες.

​ ​

Οποιες  ιδέες  υπάρχουν  για την ενίσχυση αυτών και πολλών άλλων  προσπαθειών τους, είμαι σίγουρος πως θα είναι ευπρόσδεκτες από τους ειλικρινείς αυτούς φίλους μας.
Σε όλα αυτά πρωτοστατούν η γνωστή Νεοελληνίστρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κα Προμάνσκα και η βοηθός της κα Γκρόζντεβα.

​Πρόσφατα η κα Γκρόζντεβα έστειλε το παρακάτω e-mail:
“Ευχαριστώ πολύ και για την υποστήριξή σας σχετικά με την Κυπριακή μας βραδιά.
Σας αναφέρω σύντομα το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Σε γενικές γραμμές θα παρουσιάσουμε την Κύπρο με εικόνες και λόγια, τα παιδιά θα τραγουδήσουν τον αγαπημένο τους Μ.Χατζηγιάννη που είναι και Κύπριος, θα γίνει απαγγελία ποιημάτων και πεζών έργων Κυπρίων λογοτεχνών στα ελληνικά και βουλγαρικά, προβλέπουμε σύντομη διάλεξη για την κυπριακή διάλεκτο, για τη μετάφραση της κυπριακής λογοτεχνίας στη Βουλγαρία, θα βραβευτούν φοιτητές για τις άριστες επιδόσεις τους στα μαθήματα νεοελληνικών.
Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να σας χρησιμεύσουν.
Αγαπητέ κύριε Κατσάνη, στις 31-05 με τους φοιτητές μου θα συμμετάσχουμε στην Διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου στις Σέρρες. Θα παίξουμε στα ελληνικά το έργο του Δ. Ψαθά “Κηφισοφών”, ανεβαίνοντας στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στις 9 το βράδυ. Θα χαρούμε να συναντηθούμε, αν βρείτε κάποια ευκαιρία, και στις όμορφες Σέρρες.”