Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 21 Μαΐου 2015

Η κόντρα στη Γενική Εισαγγελία και η εκτόξευση νέων κατηγοριών εκ μέρους του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα την ώρα που κόμματα ζητούν την παραίτησή του, η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών για δημιουργία νέας κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την CYTA, οι αντιδράσεις της συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ σε εργασιακά θέματα που τίθενται από τις διοικήσεις της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου και οι ανησυχίες από τον Υπουργό Οικονομικών ότι με τη σταθεροποίηση της οικονομίας έρχονται οι ίδιες νοοτροπίες που οδήγησαν στην κατάρρευσή της, είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων της Πέμπτης.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Νέα Πυρά πριν το Ανώτατο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε χθες ότι δεν έχει σχέση με το κατηγορητήριο το οποίο του προσήφθη και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητά να συζητηθεί ο χειρισμός της καταγγελίας του εναντίον του Κ. Κληρίδη στην Επιτροπή Θεσμών. Αλλού γράφει ότι δημιουργείται νέα κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και αναφέρεται στο πλάνο για αποκρατικοποίηση της CYTA. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Αναστασιάδης – Γιούνκερ τα λένε στη Ρίγα.
«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αιφνιδιασμός από την αποκάλυψη για νέα Cyta» γράφει ότι άναψε φωτιές χθες η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στο 10ο Συνέδριο της ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ, ότι θα δημιουργηθεί νέα κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με τη Cyta, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί” του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου περί απειλών, όπως ανέφεραν σε δήλωσή τους οι Εισαγγελείς της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ριζικές αλλαγές στο καταστατικό της προωθεί η ΕΔΕΚ.
«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Άνοιξαν οι ασκοί στις τράπεζες» γράφει ότι σοβαρές εξελίξεις, που θέτουν υπό δοκιμασία την εργατική ειρήνη στον τραπεζικό τομέα, καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα και αναφέρεται σε μέτρα από την ΕΤΥΚ στην Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κάθοδος του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκαινιάσει επισήμως της εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σε ρήξη ήρθαν και οι εισαγγελείς με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου οι οποίες απαντώντας στους ισχυρισμούς του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αναφέρουν ότι «διασώσαμε το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας».
Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της με κύριο τίτλο «Ιδιωτικοποιήσεις διά της πλαγίας οδού» ότι προκειμένου να υπερπηδήσουν το αντισυνταγματικό κώλυμα για τις ιδιωτικοποιήσεις Ημ. Οργανισμών, όπως η CYTA, θα φτιάξουν νέα κρατική εταιρεία στην οποία θα μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία και μετά θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίησή της. Αλλού γράφει ότι περιβαλλοντιστές, βουλευτές, εκπρόσωποι των αρμόδιων τμημάτων και του ΕΤΕΚ αντέδρασαν στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, δια του Αβ. Νεοφύτου. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε κινήσεις που προδίδουν πανικό προβαίνει ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας μετά την ανακοίνωση της καταχώρησης ποινικής δίωξη σε βάρος του, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για παραίτησή του.
Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «O Γεωργιάδης βλέπει σημάδια deja vu» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε χθες την ανησυχία του ότι με την επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα, οι ίδιες νοοτροπίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας έρχονται ξανά στην επιφάνεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εκκλήσεις για παραίτηση πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων στο θέμα που αφορά το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι η Τρόικα ενέκρινε χθες την επόμενη φάση του πακέτου διάσωσης.

ΚΥΠΕ