Ο Επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχ. Κόκκινος κατέθεσε στέφανο στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος παρέστη στα Ηλιάκεια 2015 στα Πηγάδια Καρπάθου, στο Τριήμερο Εκδηλώσεων Μνήμης προς τιμήν του Χανιώτη Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έπεσε πριν από εννέα χρόνια στον ουρανό της Καρπάθου κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας.

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και πλήθους κόσμου, έγινε σήμερα το μνημόσυνο και οι καταθέσεις στεφάνων για τα εννιά χρόνια από την θυσία του ηρωικού Σμηναγού. Τις τιμητικές εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Πολεμική Αεροπορία και οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων.IMG_2017

Ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, κατέθεσε στέφανο στο μνημείο που έχει στηθεί για τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα βρέθηκα εδώ εκπροσωπώντας, για πρώτη φορά όπως έμαθα από τον Φίλιππο, αδελφό του Σμηναγού Κωστή Ηλιάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο Κοτζιά. Ίσως τούτες τις ώρες, το να εκπροσωπείται το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας σε μία εκδήλωση μνήμης ενός αδικοχαμένου πατριώτη, ενός παλληκαριού, έχει τεράστια σημασία και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις, απευθύνεσαι στους παριστάμενους. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ και εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στον αδικοχαμένο Κωστή και να του πω:

Παλληκάρι μου Κωστή, θα σε φωνάζανε στην λεβεντογέννα πατρίδα σου την Κρήτη. Σήμερα σε τίμησε η Κάρπαθος, το ακριτικό νησί της δικής μου πατρίδας, στην εσχατιά της Ελλάδας, τα Δωδεκάνησα που κλήθηκες να προστατεύσεις. Σε τιμήσαμε σήμερα όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης, για να σου πούμε ότι όπου και να ζούμε, σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, μετάφραση σε καμιά γλώσσα για την παλληκαριά που μας δίδαξες, δεν βρήκαμε. Κι αυτή την παλληκαριά θα κρατήσουμε βαθειά μέσα στις ψυχές μας για να κρατήσουμε ψηλά τη χώρα μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Αθάνατος Κωστή Ηλιάκη, λεβέντη Κρητικέ, Έλληνα πατριώτη».