Το Μαξίμου «γράφει» συμφωνία, «σβήνουν» τις προσδοκίες οι δανειστές

Αθήνα

Στο σημερινό Brussels Group ξεκινά η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (staff level agreement), ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της και είναι καιρός «οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια
  • Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
  • Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Το Μαξίμου επιμένει πως δεν υπάρχει σενάριο για επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
  • Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς όμως να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα, και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται εναντι των εταίρων για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το Μαξίμου επισημαίνει πως παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση μεταξύ των θεσμών.

«Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι (Κομισιόν και ΕΚΤ) ζητούν μια γρήγορη ώς το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι ‘θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά’» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη της συμφωνίας.

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ακόμη ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

«Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Αποστάσεις από δανειστές – «Έκπληξη» εκφράζει το Βερολίνο

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις διέψευσε την εξέλιξη αυτή στις διαπραγματεύσεις λέγοντας πως «ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

«Εργαζόμαστε εντατικά για να εξασφαλίσουμε μία συμφωνία ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο» είπε ο Ντομπρόβσκις.

Δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος προς μια συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε πηγή της γερμανικής αντιπροσωπείας στην G7, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού περί «τελικής ευθείας».

«Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ στο θέμα αυτό», δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πρικαλούν έκπληξη στο Βερολίνο οι δηλώσεις απο την Αθήνα ότι η συμφωνία ήταν ορατή.

Εξάλλου, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στον ανταποκριτή του MEGA, στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε Κασσάνδρες, είμαστε ρεαλιστές. Απλά δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις».

Αλλά και ο ίδιος ο Σόιμπλε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD εξέφρασε την έκπληξή του για τα «νέα που έρχονται από την Αθήνα»:

«Ακούμε τις θετικές ειδήσεις που έρχονται από την Ελλάδα. Ωραία. Αλλά στην ουσία δεν έχουμε προχωρήσει πολύ παραπέρα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης. Για αυτό και είμαι λίγο έκπληκτος με αυτά που ακούω από την Αθήνα, ότι δηλαδή είμαστε κοντά σε συμφωνία.»

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει. Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του Ταμείου, είπε: «Δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση».

Newsroom ΔΟΛ