40 Χρόνια Ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού

Με κάθε επισημότητα και παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκε την Παρασκευή, 15 Μαΐου στην κατάμεστη από κόσμο πολυτελέστατη αίθουσα του Le Montage στο Λίλιφιλντ του Σίδνεϊ, η 40η επέτειος της τοποθετήσεως από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του τότε Τιτουλαρίου Μητροπολίτου Μιλητουπόλεως, κ. Στυλιανού Χαρκιανάκη ως νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.

Στη διάρκεια της ποιμαντορίας του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Στυλιανού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εξελίχθηκε σε έναν στιβαρό Οργανισμό, με πάνω από 120 ναούς σε όλη την χώρα, την Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου, Ημερήσια Κολλέγια και Γηροκομεία σε όλες τις Πολιτείες και άλλες φιλανθρωπικές υπηρεσίες.Αυστραλίας Στυλιανός1

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος, ο οποίος στη διάρκεια της βραδιάς ανέγνωσε μήνυμα του Παναγιωτάτου.

«Aμύντωρ καὶ προασπιστὴς διορθοδόξως καὶ διαχριστιανικῶς τῶν δικαίων καὶ προνομίων τοῦ ΟἰκουμενικοῦΠατριαρχείου», ὡς ἀγωνιζόμενος «ἐπὶ διαχριστιανικοῦ πεδίου ὑπὲρ τῆςπροωθήσεως τοῦ Θεολογικοῦ Διαλόγου», ὡς ἔχων «πυξίδα καὶ ὁδηγὸν τὴν Ὀρθόδοξον Πίστιν», καὶ διὰ τοῦτο ἀποτελεῖ «πρότυπον ποιμένος, διδασκάλου, λειτουργοῦ …καὶ προασπιστοῦ τῶν δικαίων τῆς Ὀρθοδοξίας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

Παραβρέθηκαν επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Παύλος, ο Επίσκοπος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Μιχαήλ, ο Επίσκοπος της Ρωσσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Καμπέρας κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος, ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο εκπρόσωπος του Επισκόπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Irinej, ο Πρωτοπρεσβύτερος Miodrag Perich, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής και σκιώδης υπουργός κ. Anthony Albanese, η πρώην Βουλευτής της Ν.Ν. Ουαλίας, κ. Carmel Tebbutt, ο πρώην Βουλευτής της Ν.Ν. Ουαλίας κ. Γεώργος Σουρής μετά της συζύγου του, ο υπουργός θησαυροφυλακίου της Ν. Αυστραλίας, κ. Τομ Κουτσαντώνης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ν.Ν. Ουαλίας και νυν Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου κ. Ιωάννης Χατζηστέργος μετά της συζύγου του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος μετά της συζύγου του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ κ. Σταύρος Κυρίμης, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Βρισβάνη κ. Δημήτριος Ράπτης μετά της συζύγου του, ο Ηγούμενος Αρχιμ. κ. Ευσέβιος Παντανασσιώτης από την Ιερά Μονή «Παναγίας της Παντανάσσης», ο Ηγούμενος Αρχιμ. Κυριάκος Σταυρονικητιανός από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Βουνού, ο Ηγούμενος Αρχιμ. Ευάγριος Κουτούζης από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Βουνού Πέρθης, ο Προηγούμενος Αρχιμανδρίτης Στέφανος της I. Μονής Παντανάσσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σίδνεϊ και Ν.Ν.Ο. κ. Χάρης Δανάλης, ο εκ των αντιπροέδρων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Νομικός Σύμβουλος της I. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, κ. Μάικλ Ντάιμοντ, επίσης οι αντιπρόεδροι του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Κων. Κόντης και κ. Σταν Παλάσσης, Ιερείς απ’ όλες τις Πολιτείες της χώρας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Στη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε βίντεο με φωτογραφικό υλικό από τα 40 χρόνια ποιμαντορίας του Σεβασμιοτάτου στην Αυστραλία, μέσα από το οποίο οι παρευρισκόμενοι ανέτρεξαν στα εύκολα και στα δύσκολα χρόνια αυτής της 40χρονης πολυκύμαντης διαδρομής του κ. Στυλιανού στην 5η ήπειρο.

Στους παρευρισκόμενους μίλησαν ο Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος ανέγνωσε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ, Βαρθολομαίου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής και σκιώδης υπουργός κ. Ανθονι Αλμπανίζ και ο πρώην Βουλευτής της Ν.Ν.Ο. κ. Γεώργιος Σουρής.

Ακολούθως μίλησε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Στυλιανός, ο οποίος όπως πάντα ειλικρινής και βαθυστόχαστος, εντυπωσίασε με την ποιμαντική του ευαισθησία.

Χρέη τελεταρχών εξετέλεσαν ο Αιδ. π. Στυλιανός Σκούτας και ο γνωστός δικηγόρος και Γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Νίκος Παπαναστασίου.

Να αναφερθεί ότι η Χορωδία Millennium που ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία του Ποιμενάρχου, που συμμετείχε στις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000, των Παραολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και σε αξέχαστα κονσέρτα στο Σίδνεϊ, παρουσίασε σύντομο πρόγραμμα υπό την διεύθυνση του ελληνικής καταγωγής μαέστρου Τζορτζ Έλλις.

Η βραδιά έκλεισε με την φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας που εψάλη από όλους τους παρευρισκόμενους,