Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 29 Μαϊου 2015

Η χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί και τα ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν μετά από αυτήν, οι νέες πληροφορίες για την υπόθεση που αφορά την ανεύρεση μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας στην κατοχή Λιβάνιου, η  πορεία των ερευνών της Αστυνομίας αναφορικά με τη διαρροή του καταλόγου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών και τα κέρδη του Συνεργατισμού το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.


Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ανοίγουν δρόμοι” και αναφέρει πως  τα κόμματα χαιρετίζουν τα ΜΟΕ και ζητούν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται το περιεχόμενο της ανακριτικής κατάθεσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όπως επίσης και οι σκληροί δίσκοι των Η/Υ της. Αλλού σημειώνει πως ο Συνεργατισμός παρουσίασε κέρδη 37,1 εκατ. ευρώ.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Τρομοκράτες έβαλαν στο μάτι την Κύπρο” αναφέρει πως έτοιμη να δράσει εναντίον ξένων συμφερόντων που εδρεύουν στην Κύπρο ήταν ομάδα τρομοκρατών, άγνωστης μέχρι στιγμής ταυτότητας. Αλλού αναφέρεται στα ΜΟΕ που ανακοινώθηκαν χθες μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Επίσης γράφει πως στα χέρια πέραν των 15 ατόμων βρέθηκε ο κατάλογος με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βουλευτών.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Προθέρμανση με δέσμη ΜΟΕ”πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στη δεύτερη συνάντησή τους από την έναρξη των διαπραγματεύσεων επέλεξαν να ανακοινώσουν πέντε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ ταυτόχρονα είναι σαφές πως ανεβάζουν στροφές για να ξεκαθαριστεί το διαπραγματευτικό τοπίο. Αλλού αναφέρει πως στέλεχος της Χεζμπολάχ είναι ο Λιβάνιος, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκε τεράστια ποσότητα νιτρικής αμμωνίας. Επίσης κάνει λόγο για αδικαιολόγητη αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παρά τη σημαντική πτώση στην τιμή του μπρεντ διεθνώς.

Η “Χαραυγή” με κύριο τίτλο “Καλή αρχή είθε και ουσιαστική συνέχεια” αναφέρει πως “πρόοδο” διαπίστωσαν οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί στη χθεσινή τους συνάντηση στη βάση της αξιολόγησης όλων των θέσεων από τους διαπραγματευτές. Αλλού κάνει λόγο για συναγερμό στην Αστυνομία από τον εντοπισμό εκρηκτικής ύλης. Επίσης αναφέρει πως ποινικοποιείται η υποκίνηση βίας ή μίσους κατά ομάδας προσώπου ή μέλους ομάδας προσώπων λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας του φύλου τους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Οι ηγέτες αποφασίζουν για δυο οδοφράγματα” πως οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αποφάσισαν χθες το άνοιγμα δυο νέων οδοφραγμάτων. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος της FIFA Ζεπ Μπλάτερ αγνοεί τις εκκλήσεις να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο στην ομοσπονδία. Αλλού σημειώνει πως η πρώτη ιστοσελίδα στην Κύπρο που προσφέρει βοήθεια στα θύματα κακοποίησης έχει ήδη βοηθήσει μια γυναίκα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ποιά ΜΟE; Χωρίς Αμμόχωστο” πως “ανούσια και ίσως επικίνδυνα είναι τα Μέτρα Οικοδόμης Εμπιστοσύνης που συμφώνησαν μετά από τέσσερις και πλέον ώρες συνάντησης οι Αναστασιάδης και Ακιντζί. Αλλού αναφέρει πως “ανοίγει μεγάλη ιστορία ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος με το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών”. Επίσης κάνει λόγο για “αθλιότητες” του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ο τροχός της τύχης” πως τέσσερις σημαντικοί “παίκτες” από το Λας Βέγκας, τη Μαλαισία και το Μακάο αναμένεται να επιδείξουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία και λειτουργία το casino resort στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης αναφέρεται σε ρωσικό ενδιαφέρον για αγορά της CYTA.

(ΣΣ Οι εβδομαδιαίες εφημερίδες “Αντίλογος” και “Γνώμη” δεν παραλήφθηκαν στο ΚΥΠΕ)

 

ΚΥΠΕ