Βερολίνο: Οι συνομιλίες Τσίπρα – Μέρκελ δεν υποκαθιστούν τους θεσμούς

Βερολίνο

«Συνέχεια των επαφών που έχει αναπτύξει η καγκελάριος Μέρκελ με τον έλληνα πρωθυπουργό» αποτελεί η χθεσινή επικοινωνία της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ωστόσο ότι το περιεχόμενο της συζήτησης είναι εμπιστευτικό.

«Οι συνομιλίες Μέρκελ – Ολάντ, ως φίλοι της Ελλάδας, δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς. Η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η βάση της συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ προσέφεραν την βοήθειά τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα τηλεφωνήματα έγιναν σε αυτό το πνεύμα.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ επανέλαβε ακόμη ότι ο οδικός χάρτης έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με την σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας να επεξεργαστεί σε λεπτομέρειες το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να το συντονίσει με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα κάνουν από κοινού την αξιολόγηση, την οποία θα υποβάλουν στο Eurogroup και, βάσει αυτού, τα εθνικά κοινοβούλια θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ο κ. Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί Grexit, ανέφερε πως η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου παραμένει αυτή που ήταν, η Ελλάδα να μείνει μέρος της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εικασίες.

Σε ό,τι αφορά την δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι «οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα λίγο αέρα για να αναπνεύσει», ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την πλευρά των θεσμών -και με αυτόν τον τρόπο και των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας- έχει πάντα επιδειχθεί ευελιξία και έχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

«Τώρα θα πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να κάνουν τις επόμενες ημέρες τη δουλειά τους και ελπίζουμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Newsroom ΔΟΛ