Δήλωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Greeknewsonline.com

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει να τοποθετηθεί πάνω στις προχθεσινές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κόνιγκ. Σε ερώτημά μας, ποιος ο σκοπός της δήλωσης με δεδομένο το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις συνομιλίες κι αν όσα είπε ο κ. Κόνιγκ ότι «δεν θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής» αντικατοπτρίζει την επίσημη αμερικανική πολιτική στο κυπριακό, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε:

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη των υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για επανένωση της νήσουν ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, κάτι που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους. Συγχαίρουμε τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της διαίρεσης της νήσου και την επιδίωξη της οικοδόμησης ξανά της εμπιστοσύνης».

Χθες το απόγευμα, ο πρέσβης της Κύπρο στην Ουάσιγκτον,. Γιώργος Σιακαλλή επικοινώνησε με την βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ και τις μετέφερε τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο τόνος της αντίδρασης της αμερικανίδας αξιωματούχου ήταν απολογητικός, λέγοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμφωνεί ούτε με το περιεχόμενο, ούτε την χρονική στιγμή που έγιναν οι δηλώσεις αυτές.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Παγκυπρίου», είπε πως επικοινώνησε με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είπε ότι οι δηλώσεις Κόνιγκ δεν τους εκφράζουν κι ότι θα εξέδιδαν διορθωτική δήλωση.

Σε ερώτησή μας προς αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αν έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως δεν έχει κάποια συνάντηση να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή. Ο κ. Ακιντζί αναμένεται να έλθει την προσεχή εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές θα λάβει χώρα μεταξύ 4-6 Ιουνίου.