Ξυπνάτε στο κρεβάτι και νιώθετε “παράλυτοι”; Υπάρχει εξήγηση!

Παράλυση ύπνου: Πότε συμβαίνει και τι δείχνει για την υγεία σας

Η υπνική παράλυση, ή παράλυση ύπνου, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο είναι ξύπνιο, έχει τις αισθήσεις του, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί. 
Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο βρίσκεται ανάμεσα στα στάδια της εγρήγορσης και του ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει για μερικά δευτερόλεπτα ή και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση ή μια αίσθηση πνιγμού.
Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία. Η ναρκοληψία είναι μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.
Σε ποιους συμβαίνει η υπνική παράλυση
Έως και 4 στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους παράλυση ύπνου. Αυτή η σχετικά συνηθισμένη κατάσταση παρατηρείται συνήθως για πρώτη φορά στα εφηβικά τους χρόνια. Αλλά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν επίσης να το έχουν. Η υπνική παράλυση μπορεί να έχει και κληρονομικά γνωρίσματα και να υπάρχει σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνδέονται με την υπνική παράλυση περιλαμβάνουν:
-Έλλειψη ύπνου
-Ασταθές πρόγραμμα στον ύπνο
-Ψυχικές παθήσεις, όπως το άγχος, ή η διπολική διαταραχή
-Αν κοιμάστε διαρκώς ανάσκελα
-Άλλα προβλήματα ύπνου, όπως η ναρκοληψία ή οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας
-Χρήση ορισμένων φαρμάκων
-Κατάχρηση ουσιών
Τι μπορώ να κάνω αν έχω περιστασιακά παράλυση ύπνου;
Αν έχετε περιστασιακή παράλυση ύπνου, μπορείτε να λάβετε μέτρα στο σπίτι για να ελέγξετε αυτήν τη διαταραχή. Ξεκινήστε με το να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε καλά και αρκετές ώρες. Κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε το άγχος στην ημέρα σας, ειδικά λίγο πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε, επίσης, νέες θέσεις ύπνου, αν κοιμάστε μονίμως ανάσκελα.
Επίσης, μπορείτε να:
-ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε καλύτερα τον κύκλο ύπνου σας.
-επισκεφθείτε κάποιον ψυχολόγο για να πάρετε μια γνώμη αναφορικά με ψυχολογικά προβλήματα που ενδεχομένως σας ταλαιπωρούν.