Οι Τούρκοι έκαναν μαζική προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά για να γίνει τζαμί !

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας που ζητά την μετατροπή του Μουσείου Αγίας Σοφίας σε τζαμί συγκεντρώθηκε μπροστά από την Πλατεία Αγίας Σοφίας κατά την πρωινή προσευχή, σε μια προκλητική κίνηση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, παραμονή μάλιστα του Αγίου Πνεύματος!
Το πλήθος που ήρθε στην πλατεία με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τους γύρω νομούς έκανε την πρωινή προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφία. Το εζάνι (κάλεσμα για προσευχή) εκφώνησε ο Μουεζίνης του Τεμένους αλ Ακσά, Φιράζ Γκαζάζ.
Ο Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολίας στην Κωνσταντινούπολη Αλί Ουγούρ Μπουλούτ ανέγνωσε το φιρμάνι του Σουλτάνου Φατίχ του Κατακτητή για τα βακούφια. Ο Σαλίχ Τουρχάν, πρόεδρος του Συνδέσμου, είπε από την πλευρά του ότι η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει για προσκύνημα ως τζαμί και πως γιορτάζουν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
Το πλήθος που φώναξε συνθήματα όπως «Να σπάσουν τα δεσμά, να ανοίξει η Αγία Σοφία» διαλύθηκε ειρηνικά.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Σε σημερινές δηλώσεις του στην Panhellenic Post ο Πρόεδρος της “Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας” πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και πρώην Πρόεδρο0ς της Βουλής του Νιού Χάμσαϊρ κ. Κρις Σπύρου, απέδωσε την συγκέντρωση του  Συνδέσμου Νεολαίας Ανατολίας έξω από την Αγία Σοφία σε σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία (7 Ιουνίου 2015).

Υπενθυμίζεται ότι για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Χριστιανικού Καθεδρικού Ναού έχει συσταθεί υπό του ελληνοαμερικανού ηγέτη Κρις Σπύρου η “Παγκόσμια Ενορία Αγίας Σοφίας” με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και παραρτήματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ήδη,  όπως όπως δήλωσε στην Panhellenic Post ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγιας Σοφιάς, ”οι Αγιασοφίτες προσφέυγουν στα τουρκικά δικαστήρια, διεκδικώντας την επαναλειτουργία της Αγιας Σοφιάς ως χριστιανικού ναού”, μετά τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι πριν την εκδίκαση της υπόθεση στο Στρασβούργο, πρέπει  πρώτα να αποφανθούν τα τουρκικά δικαστήρια”.

ΣΤΟ ΦΡΑΤΖΗ

Στο μεταξύ, στο χωριό Φρατζή, όπου ο Αναπληρωτής πρόεδρος της “Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας” Σπύρος Σουρτζής έχει αναγείρει ομώνυμη Εκκλησία, πραγματοποιήθηκε  Θεία Λειτουργία, το Σάββατο 30 Μαϊου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, παρουσία του Δημάρχου Λαμίας κ. Νίκου Σταυρογιάννη, του Προέδρου της “Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας” κ. Κρις Σπύρου, του Αναπληρωτή Προέδρου Σπύρου Σουρτζή, των π. υπουργών Γιάννη Μιχελάκη και Αλαμπάνου Δημητρίου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και όλων των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος, σε μία εμπνευσμένη ομιλία του, επαίνεσε τις προσπάθειες των Αγιοσοφιτών να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφία ως χριστιανικός Ναός προσδοκία που είναι, όπως είπε, “διακαής πόθος όλων των χριστιανών”.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της  Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, έχει προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει το Σεπτέμβρη του 2010 σε αντιπροσωπεία 200ων  Αγιοσοφιτών να επισκεφθούν την Αγία Σοφία και να τελέσουν Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο της “Πόλης-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010″, όπως είχε ανακηρυχθεί η Κωνσταντινούπολη. “Δυστυχώς,”, τόνισε ο κ. Σπύρου στην Panhellenic Post, ”το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημά μας έπρεπε προηγουμένως  να έχει κριθεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας… Εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Προσφεύγουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη. Ένα βήμα πριν την τελική διεκδίκηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο”.

ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Αναφορικά με την τύχη των χριστιανικών ναών, Ιδρυμάτων, Κειμηλίων, Ιερών Σκευών κλπ. που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή, το Αμερικανικό Κοινοβούλιο, το 2011, με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά, υπερψήφισε νομοθεσία η οποία απαιτεί από το τουρκικό Κράτος και παροτρύνει την Τουρκική Πολιτεία να δώσει πίσω «όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες, τα ιερά σκεύη και τις περιουσίες στους νόμιμους δικαιούχους τους».

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφενός και η δράση της “Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας”, αφετέρου,  έχουν αφυπνίσει τον ελληνισμό και ήδη έχουν καταγραφεί δηλώσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου όσο και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Χριστιανικού Ναού.

Σε παλαιότερη δήλωσή του (Δεκ. 2013) ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είχε πεισημάνει πως:  “αν συμβεί οποιαδήποτε αλλαγή που να μεταβάλει την παρούσα χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, τότε η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει να λειτουργήσει η Αγία Σοφία όπως αρχικά προορίζονταν και όπως λειτούργησε για σχεδόν χίλια χρόνια, ως χριστιανικός ναός και όχι ως τέμενος”.

Σχολιάζοντας τουρκικές δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σημειώνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε «να εκληφθεί ως έκφραση μιας εντονοποιημένης κρατικής τακτικής εξισλαμισμού που προκαλεί την εξάλειψη της δισχιλιετούς παρουσίας του Χριστιανισμού από τα εδάφη της προελεύσεως του».]

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Τέλος, την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενδεχόμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος, έχει διατυπώσει παλαιότερα με δήλωσή του και  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και,. μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Σύναξης των προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.  «Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι για αυτό κτίσθηκε» σημείωσε κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην συζήτηση, που εξελίσσεται σε ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.  Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος» τόνισε ο Πατριάρχης.