Τα «αστρονομικά» ποσά που κερδίζουν οι τράπεζες από τα τέλη υπερανάληψης

Δεν είστε ο μόνος που χρεώθηκε με τέλος υπερανάληψης από την τράπεζα σας…

Overdraft-feesΟι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Wells Fargo – κέρδισαν πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη υπερανάληψης τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Παρά τις προσπάθειες για μείωση των εν λόγω τελών μετά την οικονομική κρίση, τα τέλη εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τράπεζες.

Αν ο ρυθμός είσπραξης των τελών συνεχιστεί, οι τρεις μεγάλες τράπεζες θα εισπράξουν συνολικά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τέλη υπερανάληψης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 20 δολάρια για κάθε ενήλικο Αμερικάνο.

Οι τράπεζες δε θα έπρεπε να χρεώνουν τους πελάτες τους με τέλη υπερανάληψης, όταν χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ για να σηκώσουν μετρητά, παρά μόνο εφόσον ο πελάτης επιλέξει να σηκώσει τα μετρητά παρά το τέλος υπερανάληψης. Τούτου λεχθέντος, οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβάλουν χρεώσεις αν το υπόλοιπο κάποιου λογαριασμού γίνει αρνητικό λόγω είσπραξης κάποιας επιταγής ή αυτόματης πληρωμής ενοικίου, αν δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για να καλυφθούν οι χρεώσεις αυτές.

Μια μελέτη της Pew το 2014 διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ των καταθετών που έκαναν υπερανάληψη από τους λογαριασμούς τους κατά το παρελθόν έτος δεν θυμούνται να είχαν συναινέσει στην υπηρεσία υπερανάληψης.

Σύμφωνα με το νόμο, οι καταθέτες μπορούν επίσης να επιλέξουν να μην κάνουν υπερανάληψη από ΑΤΜ ανά πάσα στιγμή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν είναι σε θέση να σηκώσουν χρήματα από ένα ΑΤΜ, αν το υπόλοιπο του λογαριασμού τους πέσει κάτω από 0.

Το Γραφείο Προστασίας των Καταναλωτών εξετάζει επί του παρόντος τα τέλη υπερανάληψης, ειδικά όταν κάποιος χρεώνεται πολλαπλές φορές ανά ημέρα. Τα τυπικό τέλος υπερανάληψης είναι 35 δολάρια.

Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τα τέλη υπερανάληψης που επιβάλλουν για πρώτη φορά φέτος. Ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες επιβάλλουν τα πιο μεγάλα τέλη, αυτά αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 6% των εσόδων από μη τοκοφόρες εργασίες της JPMorgan, της Bank of America και της Wells Fargo, σύμφωνα με μια ανάλυση από την SNL Financial.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν πολλές άλλες δυνατότητες για να κερδίσουν χρήματα, όπως συναλλαγές μετοχών και ομολόγων, επενδυτικά κεφάλαια και διακίνηση χρημάτων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντίθετα, ορισμένες μικρότερες τράπεζες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα τέλη υπερανάληψης για να βγάλουν λεφτά.

Η Woodforest National Bank και η First National Bank του Τέξας αντλούν περισσότερο από το 40% των μη επιτοκιακών εσόδων τους από τα τέλη υπερανάληψης, σύμφωνα με την SNL Financial. Ο μέσος όρος είναι κάτω από 8%.

Και οι δύο τράπεζες έχουν έδρα στο Τέξας – η Woodforest λειτουργεί πάνω από 750 καταστήματα σε 17 πολιτείες, ενώ η First National δραστηριοποιείται στο Τέξας, το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα και έχει πάνω από 280 υποκαταστήματα.

«Αυτές οι τράπεζες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα τέλη», λέει ο Τάιλερ Χαλ, ανώτερος τραπεζιτικός αναλυτής στην SNL Financial. «Αυτό είναι το επιχειρηματικό τους μοντέλο».

Συνολικά, οι περίπου 600 αμερικανικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τα τέλη υπερανάληψης που επιβάλλουν στους καταναλωτές εισέπραξαν πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Fortunegreece.com