Οι FΤ αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τα βασικά σημεία της πρότασης των δανειστών περιγράφει ο Πίτερ Σπίγκελ σε άρθρο στους Financial Times με τίτλο «Λεπτομέρειες του σχεδίου των πιστωτών για την Ελλάδα».

Τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης των δανειστών, όπως τα παρουσιάζουν οι FT είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για φέτος και το οποίο είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τους όρους του ισχύοντος προγράμματος.

Συγκεκριμένα γράφουν οι FT: 

«Το σχέδιο από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος 1%, το οποίο και θα ανέλθει σε 3,5% μέχρι το 2018, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν δει την πρόταση. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πιο σημαντικό μέτρο στην συμφωνία διάσωσης, δεδομένου ότι θα υπαγορεύσει πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα.

Εκτός από το 1% για πρωτογενές πλεόνασμα το τρέχον έτος, η Ελλάδα θα κληθεί να το ανεβάσει στο 2% το επόμενο έτος, στο 3% το 2017, πριν φτάσει στο 3,5% το 2018.

Αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από αυτούς του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης -το οποίο ζητούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για του χρόνου. Αλλά είναι πολύ πιο σκληρό από ότι πολλοί στην Αθήνα ήλπιζαν. Το ΔΝΤ παραμένει δύσπιστο για το ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει αυτούς τους φιλόδοξους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συμφωνήσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αν δεν επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι. 

Αλλά οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν συμφώνησαν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και καμία πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους δεν περιλαμβάνεται στο έγγραφο, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες». 

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η πρόταση Τσίπρα δεν είναι λύση

Μικρό καλάθι συνεχίζει να κρατάει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τόνισε πως η πρόταση Τσίπρα δεν αποτελεί λύση από μόνη της, και σημείωσε ότι η πρόταση των δανειστών της Αθήνας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ακόμα, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι αποτέλεσε «έκπληξη» το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μια λίστα με προτάσεις, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι στόχος των Ευρωπαίων να «κλείσουν το στόμα» της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Σύμφωνα επίσης με τον δημοσιογράφο των FT Peter Spiegel, σε περίπτωση που οι αποψινές συνομιίες Τσίπρα-Γιούνκερ αποτύχουν, τότε θα υπάρξει συνομιλία του Ελληνα Πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

 

Πηγή: iefimerida.gr