Δύσκολη η έκδοση ΕΔΤΟ για τους Έλληνες της Μαριούπολης

Τρουμπούκη Αντωνία

Πραγματοποιήθηκε στις 26/05/2015 στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, αφού το θέμα μας ήταν η ενημέρωση για επίκαιρα θέματα της περιοχής, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης πολιτικής βούλησης και άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, που βαραίνουν τους σκληρά δοκιμαζομένους, από τις πολεμικές αναμετρήσεις κατοίκους των περιοχών της ΝΑ Ουκρανίας. Εκεί όπου ευρίσκονται τα 48 Ελληνικά χωριά, στην καρδιά των συγκρούσεων, που ακόμη συνεχίζονται στην διαχωριστική γραμμή του ποταμού Κάλμιους.

DSC_0575[1]

Τα μέλη της ουκρανικής αποστολής που παρευρέθηκαν ήταν: Ο βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας κ. Σ. Ταρούτα, η πρόεδρος των Ελληνικών συλλόγων της Ουκρανίας κα Αλεξάνδρα Προτσένκο Πιτσαντζή, ο δήμαρχος της κωμόπολης Σαρτανά κ. Στεν Μαχσμά, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης της Αζοφικής κ. Κ. Μπατόζσκι και η συντονίστρια εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων αλληλοβοήθειας «Όλοι μαζί» κα Αθηνά Χατζήνοβα.

Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατικών φορέων ΜΜΕ, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί κ.ά.

Στην αίθουσα των εκδηλώσεων υπήρχε έκθεση φωτογραφιών με θέμα:

«Το Ντονμπάς στην φωτιά» και κατά την διάρκεια των ομιλιών παρουσιάσθηκαν ταινίες μικρού μήκους με τίτλο: «Σαρτανάς», «Μαριούπολη, Ανατολική Συνοικία», καθώς φωτοπαρουσιάσεις με τίτλο «Οι Έλληνες της Ουκρανίας» και «Το έργο των εθελοντών αλληλεγγύης».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ουκρανικό Διεθνές Ίδρυμα «Αναγέννηση» και το Ελληνικό Διεθνές Ίδρυμα «Αλληλεγγύη τώρα».

Θερμό καλωσόρισμα μας επιφυλάχτηκε στην εκδήλωση από τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Βλαδ. Σκουρόβ, την Μορφωτική Ακόλουθο κα Ναταλία Κοσένκο και στελέχη της πρεσβείας.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην ομιλία του που ήταν στην Ελληνική Γλώσσα, υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις, που υπάρχουν στα χρονικά μεταξύ των δύο χωρών μας. Είπε χαρακτηριστικά «Χτίζουμε συνέχεια γέφυρες φιλίας, αφού η Ελλάδα μέχρι σήμερα, ως καλός μεσολαβητής, βοηθά να συνεχίζεται ο πολιτικός διάλογος, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μου». Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πέντε φορές έχει μεταβεί στο Κίεβο. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην υπάρχουσα δυσκολία έκδοσης βίζας, αφού σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές οδηγίες αφ’ ενός εμπίπτει σε επίπονες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, αφ’ ετέρου ισχύει μόνον για λίγες εβδομάδες του μηνός. Τέλος ευχήθηκε να επέλθει συμφωνία μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών και ειρήνη στην χώρα.

Στην συνέχεια ο βουλευτής της Ουκρανίας κ. Σ. Ταρούτα αναφέρθηκε στα πολεμικά γεγονότα της ΝΑ Ουκρανίας, την ανάγκη εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ, την επιτάχυνση διαδικασιών ένταξης στην ΕΟΚ κ.ά.

Η πρόεδρος των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας κα Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή μίλησε φανερά συγκινημένη για τα 20 χρόνια δραστηριοποίησης της Ομοσπονδίας, που στέκει φάρος φωτεινός στο καλαίσθητο κτίριο στις ακτές της Αζοφικής. Αναφέρθηκε στις μακρόχρονες συνεργασίες με τους συλλόγους της Οδησσού και άλλων ουκρανικών πόλεων καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους φορείς στην χώρα μας. Ανέφερε για την βοήθεια των 30.000 € προς το ελληνικό νοσοκομείο της Μαριούπολης.

Στην συνέχεια είπε: «Τα προβλήματα είναι τεράστια. εικόνες φρίκης παντού. Δυσβάσταχτος ο πόνος. Γενική η απορρύθμιση που επικρατεί λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου. Πολλά χωριά χάθηκαν ή ερήμωσαν όπως το Σταρομπέσοβο, τη Στύλα και Ροντόλιε κ.ά. Κάτοικοι εκδιώχθηκαν. Οι πολεμικές επιχειρήσεις γίνονται ανάμεσα από τις κατοικίες, αφού η απέραντη στέππα δεν ενδείκνυται για κατασκευή οχυρών. Νοσοκομεία, σχολεία βομβαρδίζονται. Άνθρωποι μένουν άταφοι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ οι νεκροί ανέρχονται σε 6.400. Εκατομμύρια οι εξωτερικοί και εσωτερικοί μετανάστες. Παντού επικρατεί φόβος και τρόμος. Στα μικρά παιδιά τους έχει κοπεί η λαλιά. Ώρες καταφεύγουν στα υπόγεια των πολυκατοικιών. Ηλεκτρικό και νερό διακόπτεται από τους βομβαρδισμούς και συνήθως παρέχεται για λίγες ώρες την ημέρα. Οι μετακινήσεις δύσκολες. Οι πεδιάδες σκαμμένες από τους βομβαρδισμούς και δυσκολοπρόσιτες για να καλλιεργηθούν».

«Για μας είπε, επαναλαμβάνεται το γεγονός της ιστορικής μας μετεγκατάστασης του 1780. Τότε που η Μ. Αικατερίνη μας έδιωξε από την Κριμαία. Μέσα στο καταχείμωνο σκάψαμε να χωθούμε στην γη, για να σωθούμε. Σιγά-σιγά χτίσαμε με χωματόπλινθους σπίτια, που τα σκεπάσαμε με χόρτα και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 48 χωριά που έστεκαν πανέμορφα και ζούσαμε ειρηνικά σ’ αυτό το πολύμορφο ψηφιδωτό με τ’ αδέλφια μας, τους Ουκρανούς, τους Ρώσους, Γερμανούς, Πολωνούς κ.ά. Με όλους αυτούς έχουμε ακουμπήσει την ψυχή μας εδώ, γράφοντας χρυσές σελίδες μέσα από σκληρούς αγώνες για τ’ ανθρώπινα ιδανικά μας».

«Σήμερα είναι δεινή η οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός καλπάζει. Μισθοί και συντάξεις δύσκολα χορηγούνται. Η διεύθυνση περιφερείας μέσω του κ. Σ. Ταρούτα βοηθά στην επίλυση προβλημάτων».

«Κυρίως σε μας υπάρχει αλληλεγγύη και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Ζητούμε και από την πατρίδα μας Ελλάδα παροχή βοήθειας για τα πολλά προβλήματά μας. Άμεσα ζητούμε την στήριξη θερινών κατασκηνωτικών προγραμμάτων. Να ξεφύγουν τα παιδιά μας από την μαυρίλα της καταστροφής».

«Αφού οι νέοι ονειρεύονται και θέλουν να ξεφύγουν. Μας ρωτούν: Δεν υπάρχει καμμιά θέση για μας; Έστω και για μια μέρα να ξεφύγουμε από τις εικόνες του πολέμου και να δούμε την Ελλάδα».

«Όμως η γραφειοκρατία πανίσχυρη, τσακίζει ψυχές. Η έκδοση του ΕΔΤΟ (Ειδικού Δελτίου Ταυτότητος Ομογενούς) πολλή δύσκολη, παρ’ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Οι απαιτήσεις επικυρώσεων (apostilles) επίμονες και υπερβολικές, σε μια περιοχή που οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες και τα οικονομικά δυσβάσταχτα, αφού το νόμισμα καθημερινά υποτιμάται και από τις πενιχρές μισθοδοσίες παρακρατείται και ο φόρος για τις πολεμικές ανάγκες. Εύχομαι, είπε, να τελειώσουν κάποτε όλα αυτά και να επέλθει ειρήνη στην περιοχή μας».

Στην συνέχεια ο δήμαρχος του Σαρτανά κ. Στ. Μαχσμά παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από την περιοχή του, όπως την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, το Πολιτιστικό Κέντρο που κατασκευάσθηκαν από βοήθεια της Ελλάδος. Είπε ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας είχε επισκεφθεί την περιοχή τους, που ευρίσκεται στην διαχωριστική ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων. Εδώ που 18 άτομα σκοτώθηκαν στην πορεία ταφής νεκρών. Το ελληνικό κράτος απέστειλε βοήθεια 20.000 €. Κατόπιν είπε:

«Κάνουμε έκκληση παροχής βοήθειας, μέσω ανάπτυξης προγραμμάτων συνεργασίας στα χωριά μας όπου το 70% των κατοίκων τους είναι ελληνικής καταγωγής. Ζητούμε την υποστήριξή σας, καθώς και επίσημοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μας επισκεφθούν, για να δουν από κοντά την πραγματική εικόνα».

Στην συνέχεια η εκπρόσωπος της «Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Εθελοντών Μαριούπολης ‘Όλοι Μαζί’» κα Αθηνά Χατζήνοβα αναφέρθηκε στην μακρόχρονη ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών εθνοτικών πληθυσμών της περιοχής και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει για την προμήθεια και διανομή αγαθών άμεσης ανάγκης.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακούσαμε τον Ύμνο των Ελλήνων της Ουκρανίας με την φωνή της διακεκριμένης Ουκρανής τραγουδίστριας, ελληνικής καταγωγής, γεννημένης στην κωμόπολη Σαρτανά την Ταμάρα Κατσί. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι στοίχοι «εμπρός πατριώτες, εμπρός – Η Ελλάδα δικό μας το φως!» …

Σε μια σημερινή Ελλάδα που φαίνεται να δυσκολεύεται ν’ αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Αφού υπάρχει πολιτική ακινησία και αγωνιστική αδράνεια. Σ’ ένα θολό τοπίο ενημέρωσης όπου η σιωπή, η παραπληροφόρηση, η ελλιπής πληροφόρηση, η προπαγάνδα μέσω πολλών ΜΜΕ εξυπηρετούν σκοπιμό-τητες, ώστε το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο και ανθρώπινες ζωές να τίθενται σε κίνδυνο.

Πρέπει οι σκέψεις μας να μετουσιωθούν σε διάλογο που θα κινητοποιήσει δυνάμεις αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω λειτουργίας θεσμοθετημένων υποδομών με την περαιτέρω δραστηριοποίηση αρμοδίων κρατικών φορέων, όπως π.χ. του Υπουργείου Εξωτερικών, την Αναγέννηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, την παροχή βοήθειας μέσω τοπικής αυτοδιοίκησης με την δημιουργία σχετικών διευθύνσεων τόσο στο επίπεδο περιφερειών όσο και των δήμων, σε πολλούς από τους οποίους υπάρχουν ήδη γραφεία. Όπως επί παραδείγματι στο δήμο Ζωγράφου, που είναι αδελφοποιημένος με τον δήμο Σαρτανά των οποίων οι δήμαρχοι συναντήθηκαν κατά την εκδήλωση.

Όλοι μας λάβαμε πολλά μυνήματα από αυτή την συνάντηση και πιστεύουμε ότι αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, πιέζοντας τα κέντρα λήψεως αποφάσεων θα μπορέσουμε ν’ ανακουφίσουμε τους σκληρά δοκι-μαζόμενους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Μαριούπολης, που ευρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», στην διαχωριστική ζώνη των πολεμικών αναμετρήσεων, τις οποίες ευχόμαστε σύντομα να κωπάσουν.

ΡΗΡ