Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 5 Ιουνίου 2015

Ο κατάλογος με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης της ε/κ πλευράς, το Συνέδριο του ΑΚΕΛ, οι επαφές Ακιντζί στη Νέα Υόρκη και οι εξελίξεις στην Ελλάδα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η αναστήλωση του Αγίου Αυξεντίου στην κατεχόμενη Κώμη Κεπήρ, το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και οι διαμαρτυρίες πρώην εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές και κατόχων αξιογράφων.


«22+5 βήματα εμπιστοσύνης» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι τον κατάλογο με όλα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η ε/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρέδωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει για σοκ στην ελληνική Κυβέρνηση από τα μέτρα που ζητά η Τρόικα. Επίσης δημοσιεύει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέσα σε μήνες.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ψάχνει στηρίγματα πριν από την τελική μάχη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Σάββατο, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας. Ακόμη, γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής ερευνά σημειώματα και emails της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα του ELA της Λαϊκής. Αλλού, αναφέρεται σε οργή από κατόχους αξιογράφων και απολυθέντες των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο «Φιλελεύθερος», γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σε λιτότητα μέχρι το 2018», ότι σφιχτά ζωνάρια μέχρι και το 2018 προβλέπει το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2016 – 2018 που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, αναφέρεται στην παράδοση της εκκλησίας του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ και κάνει λόγο για πνοή αισιοδοξίας. Ακόμη γράφει ότι ενημερώθηκε το Υπουργικό για το θέμα με τα τηλέφωνα κυβερνητικών υπηρεσιών και τμημάτων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Μπροστά για την Κύπρο και το λαό της», αναφέρεται στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και στη χθεσινή ομιλία του ΓΓ του κόμματος Άντρου Κυπριανού, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το ΑΚΕΛ ως υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη, θα δράσει υπεύθυνα και πατριωτικά στο Κυπριακό. Ακόμη γράφει ότι η αλήθεια και η κατακραυγή όσων έμειναν χωρίς βοήθημα ενόχλησαν τους κυβερνώντες, με το Υπουργείο Εργασίας και την πολιτική προϊστάμενό του να ζητούν και τα ρέστα. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το ΓεΣΥ παραμένει στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Ακιντζί: Λύση `εντός μηνών, όχι ετών`», γράφει στο κύριο θέμα της για τη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ αναφέρεται στην επισήμανση του κ. Ακιντζί για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός μερικών μηνών, αντί ετών. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη χθεσινή διαμαρτυρία των απολυμένων των Κυπριακών Αερογραμμών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, με το ΥΠΟΙΚ να απαντά ότι θα τους καταβληθούν εντός μερικών εβδομάδων οι πληρωμές, αποκλείοντας όμως την επαναπρόσληψη. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο ακραίο ξέσπασμα ενός 45χρονου στο Γραφείο Ευημερίας στη Λεμεσό, όταν του κόπηκε επίδομα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με τίτλο «Ανάχωμα στη διχοτόμηση» αναφέρεται στο κύριο της θέμα της στε άρθρο που έγραψε αποκλειστικά για την εφημερίδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ο οποίος είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι το ισχυρότερο τείχος, πάνω στο οποίο θα συντριβεί ο εφιάλτης της διχοτόμησης και αναφέρεται, επίσης, στο 22ο Συνέδριο του κόμματος. Αλλού γράφει ότι η προσφυγιά διαλύει τον Διγενή Μόρφου. Ακόμη, γράφει ότι το δημοτικό σχολείο Αλάμπρας ήρθε πρώτο σε πανελλήνιο διαγωνισμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει τίτλο «Ο Αναστασιάδης και οι Σεΐχηδες…» γράφει για ολοήμερη παρουσία του Προέδρου στο πρώην δικηγορικό γραφείο του στη Λεμεσό και γράφει ότι παραμένει το θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για τη σχέση του ΠτΔ με το πρώην δικηγορικό του γραφείο. Επίσης γράφει για συγκάλυψη εγκλημάτων από το νομιμοφανές παρακράτος της Δεξιάς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ξεπούλημα σε ξένους μέσω της πακετοποίησης δανείων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» αναφέρεται στο κύριο της θέμα στα ΜΟΕ, με τίτλο «Δίνουμε χωρίς να πάρουμε!» και γράφει ότι ο κατάλογος που δόθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατόπιν εορτής αποδεικνύει ότι η παρούσα διακυβέρνηση συνεχίζει με ευλάβεια την πολιτική Χριστόφια των γενναιόδωρων προσφορών. Αλλού γράφει ότι ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έβαλε στη θέση του τον τουρκόφιλο Πρέσβη. Ακόμη, γράφει για σκοτάδι και στο θέμα του φυσικού αερίου.

Η  εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly” με τίτλο «Χρυσωρυχείο η εξαγωγή ενέργειας», γράφει ότι η αμερικανική εταιρεία Noble Energy αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την εμπορευσιμότητα του «Αφροδίτη» εντός ολίγων ημερών. Ακόμη αναφέρεται στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία και γράφει ότι το κυβερνών κόμμα AKP ενδέχεται να χάσει τη δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη της νέας Πρέσβειρας της Τσεχίας στην Κύπρο Έλενα Μπαμπάσοβα, η οποία έχοντας ζήσει το “βελούδινο διαζύγιο” της Τσεχοσλοβακίας λέει ότι η Κύπρος πρέπει να “ξαναπαντρευτεί”.

 

ΚΥΠΕ