Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να έχει σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο πρωθυπουργός θέλει να επιβεβαιώσει πως οι προτάσεις των θεσμών που πυροδότησαν το κλίμα των διαπραγματεύσεων βρίσκουν τους δύο ηγέτες απολύτως σύμφωνους ή αν υπάρχει περιθώριο διαβουλεύσεων.

Για την ελληνική κυβέρνηση το Brussells Group ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει το έργο του και πλέον είναι η ώρα των ηγετών να πάρουν τις πολιτικές αποφάσεις τους για το ελληνικό ζήτημα, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους και δανειστές.

Μάλιστα στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι όπως η Ελλάδα με πολιτική απόφαση μπήκε στην ΕΟΚ και στην ΟΝΕ με πολιτική απόφαση θα βγει και από την κρίση, από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική πρόταση 47 σελίδων αποτυπώνει το κοινό έδαφος των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για τη λύση του ελληνικού ζητήματος με βάση και τα 6 σημεία του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως η κατάσταση είναι οριακή για όλους και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ δεν δέχθηκε να απαντήσει σε τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για “αναπάντητες κλήσεις” και να εξηγεί “Η παραφιλολογία συνεχίζεται. Μετά την πρόταση των θεσμών, «που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα» -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών”

Πληροφορίες του Mega, αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να οπισθοχωρήσει στο θέμα του ΦΠΑ. Η αντιπρόταση Τσίπρα είναι ο συντελεστής του 11% να πάει στο 12 ή 13% και ο 6,5% στο 7%.