Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή

Αθήνα

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο που άρχισε το 2008, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

H πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνει τον κοινό τόπο του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε:

  • Η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμευσης και στο ζήτημα του χρέους, διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.
  • «Δεν χρειαζόμαστε απλά μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»
  • Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «τον εξέπληξε δυσάρεστα»: δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθειά μας για μια έντιμη λύση, θα γινόταν αντιληπτή ως αδυναμία και ότι «οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες» θα πίστευαν ότι θα υπήρχαν βουλευτές στην ελληνική Βουλή που θα ψήφιζαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%.
  • Οι προτάσεις των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις.
  • «Θεωρώ καθήκον να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προτού πάρω τις αποφάσεις μου»
  • «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα υποτάξουν έναν λαό, θα πέσουν έξω» και αυτό δεν είναι απειλή, αρκεί να ακούσει κανείς τον κόσμο έξω: μας ζητά να μην υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
  • «Πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, γιατί είναι πλέον σαφές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία στις ανάγκες και των υπολοίπων εταίρων, με αδιαφορία στους κανόνες που διέπουν την νομισματική ένωση, με αδιαφορία σε όσα και η κοινή γνώμη άλλων μελών ζητά στις χώρες τους. Δεύτερον -και ίσως και σημαντικότερο- γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων μηνών, αντέξαμε. Επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό, γιατί έχει γίνει σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις, επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.»
  • Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, ο χρόνος λιγοστεύει για όλους. Η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς είναι η μόνη βιώσιμη.
  • Συνόψισε με τους έξι άξονες για συμφωνία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προστασία συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος για τα χαμηλότερα στρώματα,  αναδιάρθρωση του χρέους και προστασία των εργασιακών σχέσεων σε διαβούλευση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε:

«Είναι όμως βέβαιο ότι τις επόμενες μέρες και όσο θα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία, πως θα ακουστούν πολλά. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία, σύνεση, σωφροσύνη, κοινωνική και πολιτική στήριξη για την επίτευξη του εθνικού στόχου, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και είναι τώρα η ώρα της ευθύνης για όλους, βεβαίως πρωτίστως για την κυβέρνηση αλλά και για όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Και για την αντιπολίτευση.  Σας καλώ να στηρίξετε με ειλικρίνεια την εθνική προσπάθεια αφήνοντας κατά μέρους, σε αυτές στις κρίσιμες στιγμές, τη γραμμή της σκοπιμότητας και της κινδυνολογίας.»

 

Σαμαράς: Τρεις προϋποθέσεις για εθνική συνεννόηση

Τρεις προϋποθέσεις ως βάση για την επίτευξη «μεγάλης συνεννόησης» έθεσε προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό, τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Προσέξτε μην γίνετε ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα».

Τα τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, ήταν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά:

  • 1. Να τελειώσουν οι συκοφαντίες και να παραδεχτεί η κυβέρνηση την αλήθεια
  • 2. Αλλαγή πολιτικής και εγκατάλειψη ιδεοληψιών.
  • 3. Να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας για όλους και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι έλεγε πως η συμφωνία είναι κοντά.

«Δεν υπήρχε συμφωνία και το ξέρατε. Γράφατε και ξαναγράφατε την δική σας πρόταση. Δεν κάνατε διαπραγμάτευση. Συζητούσατες πώς θα λέτε την τρόικα» είπε.

Τελικά η τρόικα -οι Θεσμοί- σας έκανε πρόταση πολύ χειρότερη πρόταση από το e-mail Χαρδούβελη, είπε. «Λέγατε ψέματα επί μήνες. Δικά σας στελέχη ομολογούν ότι αυτά που σας ζητάνε οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα» συμπλήρωσε.

«Η ουσιαστικότερη πρόταση που θα μπορούσα να σας κάνω είναι να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με το e-mail Χαρδούβελη» είπε ο κ. Σαμαράς κατηγορώντας ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τον ελληνικό λαό «με σημαία το e-mail Χαρδούβελη»

O πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι δεν λέει αλήθεια όταν παρουσιάζει ως επίτευγμα τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ότι κερδίζεται από αυτά, χάθηκε από την εξέλιξη της οικονομίας αυτό το τετράμηνο.

«Αυτό δεν είναι επιτυχία, αλλά αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκαλέσατε» είπε.

 

 

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «θράσος» του πρωθυπουργού να ζητά από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί επί της πρότασης των Θεσμών. «Σε σωρεία σημείων της πρότασής τους έχουμε αντιταχθεί» όπως είπε.

«Από το 2012 και μετά -τόνισε- είχαμε αρνηθεί, μόνο που τότε η κυβέρνηση είχε δύναμη γιατί έπιανε τους δημοσιονομικούς στόχους. Εσείς χάνετε συνεχώς σε αξιοπιστία ανεβάζοντας συνεχώς το λογαριασμό».

«Γιατί δεν με ρωτάτε αν στηρίζω τα δικά σας μέτρα;» είπε. «Αν είχαμε δεχτεί την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, θα είχε κλείσει η 5η αξιολόγηση, αλλά δεν δεχτήκαμε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι πρότεινε μόνη της αύξηση του ΦΠΑ στα βιομηχανικά προϊόντα στο 23%.

Ως προς το ερώτημα αν η ΝΔ θα στηρίξει μία συμφωνία, ο κ. Σαμαράς απάντησε χαρακτηριστικά: «Φέρτε την τελική συμφωνία και εμείς θα σας πούμε. Το κόμμα σας το ρωτήσατε; Μπορεί το κόμμα σας και εσείς ο ίδιος να λάβετε δύσκολες αποφάσεις;»

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε ότι η μεγάλη μάχη δεν είναι τώρα («τώρα πάμε να κατακτήσουμε τον αμμόλοφο») αλλά από το φθινόπωρο στη μεγάλη συμφωνία, «το τρίτο μνημόνιο που μας φέρνετε».

Παράλληλα απάντησε και για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά η χώρα είναι εκείνη που δεν τις αντέχει. «Οι εκλογές που προκαλέσατε το Γενάρη πήγαν τη χώρα πολύ πιο πίσω, τώρα θα μας πήγαιναν ακόμα πιο πίσω» είπε.

Στη δευτερολογία, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να αποφασίσει αν την στηρίζει.

«Με ύβρεις και συκοφαντίες δεν γίνεται εθνική συνεννόηση. Μόνο με σταθερότητα αξιοπιστία και άλλη πολιτική για την ανάπτυξη, λέξη άγνωστη για εσάς μπορεί να γίνει εθνική συνεννόηση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ζητάτε να σας στηρίξουμε εμείς εκεί που οι δικοί σας δεν σας στηρίζουν. Τι νομίζετε ότι είναι η ΝΔ; Η πιο υπάκουη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε.

«Στο διάγγελμα σας είπατε ότι θα είναι μια συμφωνία που θα ακυρώνει τη προηγούμενη. Κοροϊδεύατε και συνεχίζετε να κοροϊδεύετε. Κάνετε ρητορεία που ακουμπά τη συκοφαντία. Ελάτε να πάμε μια βόλτα στα νησιά μόλις τελειώσει η συμφωνία. Αν δεν μπει ο ΦΠΑ στα νησιά θα το πιστωθεί η ΝΔ. Αν μπει θα είναι όλος δικός σας. Μην δείχνετε έκπληκτοι για τα σκληρά μέτρα των Βρυξελλών. Τα ίδια είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης.

» Είχατε ρητά δεσμευτεί. Από την πολύ δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη σας ήρθε κεραμίδα. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την φοροεπιδρομή σας. Ούτε καινούρια μέτρα με καινούργιο μνημόνιο όπως θα είναι η νέα συμφωνία» υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς, υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του Ζαππείου τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό ήταν ότι η ΝΔ είχε πει ότι ήταν λάθος το μνημόνιο, ήρθε είπε, το ΔΝΤ επίσημα και το παραδέχθηκε και διορθώθηκε έτσι στο δεύτερο μνημόνιο.

«Το θέμα είναι τι θα λέτε εσείς μετά τη συμφωνία όταν θα σας μιλάμε εμείς για τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

 

 

Θεοδωράκης: Θα στηρίξουμε, αρκεί να σταματήσει η συζήτηση για ρήξη

Αθήνα

Η χώρα μας έχασε χρόνο και μόνο στη Ρίγα έγινε αντιληπτό ότι ο χρόνος τελειώνει και το ερώτημα είναι: τι κάνατε 130 μέρες πριν, αναρωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης:

  • Παραξενεύομαι κ. Τσίπρα καθώς αναρωτηθήκατε αν είναι τρικ η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Συνομιλείτε καθημερινά μαζί του, επομένως εσείς πρέπει να δώσετε την απάντηση. Εσείς έχετε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
  • Περιμέναμε περισσότερες αλήθειες από τον πρωθυπουργό. Περιμέναμε να μας πει ότι έχουμε λίγες ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε συμφωνία. Αν δεν κάνω λάθος κ. Τσίπρα ο χρόνος μας τελειώνει στις 14 Ιουνίου. Διότι μετά δεν θα έχουμε περιθώριο για να συνεννοηθούμε με τα Κοινοβούλια των άλλων κρατών.
  • Χάσατε κάποιους μήνες, κατά τους οποίους δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Και μόνο στη Ρίγα καταλάβατε ότι τα ψέματα τελειώνουν. Τι κάνατε 130 ημέρες; Ο κόσμος θέλει μια έντιμη συμφωνία και δεν τον πειράζει αν κάποια από τα προεκλογικά σας ψέματα δεν εφαρμοστούν. Από τον Φεβρουάριο σας είχαμε καλέσει να μην αφήσετε τον χρόνο να περάσει. Μπορούσατε να προχωρήσετε σε συμφωνία μέσα στον Μάρτιο, τότε που ζούσατε τον μήνα του μέλιτος με τους ευρωπαίους. Όλους τους μήνες που πέρασαν προκρίνατε τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό, την κατεδάφιση της Παιδείας και τους διορισμούς. Η κυβέρνησή σας αρέσκεται στους αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικοί.
  • Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν απαντάτε, είναι ποια είναι η αναπτυξιακή σας πρόταση. Είδα με προσοχή τις προτάσεις σας. Ενώ όλοι μιλάμε για το μεγάλο ζήτημα των εξαγωγών βλέπω στη σελ. 36 τη φράση «προώθηση εξαγωγών» και μετά κενό. Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής θα μπορούσε να προσθέσει μερικές φράσεις εδώ. Συνολικά όμως και στις 47 σελίδες απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις.
  • Ένα μέρος του κόμματός σας αποτελείται από αντιευρωπαϊστές και κρατιστές. Αμφισβητούν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Συμμετέχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρόικα της χρεοκοπίας και της δραχμής. Στην τρόικα που υπονομεύει τη διαπραγμάτευση. Σας καλούμε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας στην εσωτερική σας αντιπολίτευση. Πώς είναι δυνατόν να δέχεστε στελέχη σας να υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Πώς είναι δυνατόν η τύχη της χώρα να εξαρτάται από βουλευτές που μιλούν για έλεγχο κεφαλαίων και χρεοκοπία;
  • Επιλέξατε να είστε μόνος σας στη διαπραγμάτευση. Σας είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή να υπάρχει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Το αρνηθήκατε αλλά θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι μια εθνική διαπραγμάτευση και όχι μια διαπραγμάτευση μόνο των στελεχών σας.
  • Είστε υποχρεωμένος κ. Τσίπρα να προσδώσετε ένα περιεχόμενο στους τίτλους που δίνετε. Είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε πώς αντιλαμβάνεστε όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε. Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, την απομείωση-αναδιάρθρωση του χρέους, την προστασία των συντάξεων και του πραγματικού μισθού, την αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.
  • Και οι εταίροι μας όμως δεν πρέπει να χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Το Ποτάμι θα είναι παρόν σε αυτή την τελευταία προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία για τη χώρα. Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πρόταση που θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης και των εταίρων μας. Αρκεί να αποφασίσουμε πίσω τα παιχνίδια ρήξης και χρεοκοπίας και να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Δευτερολογία του Στ.Θεοδωράκη

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι το ορόσημο της 14ης Ιουνίου, -οπότε όπως είπε ο πρωθυπουργός κλείνει για ολιγοήμερες διακοπές το γερμανικό κοινοβούλιο- δεν του το έθεσε ούτε η κυρία Μέρκελ και το θέτει ο πρόεδρος του Ποταμιού, ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Με τη Μέρκελ έχουμε διακόψει τις επαφές μας, γιατί αισθανόμαστε προδομένοι μετά τις τόσες αγκαλιές και τα φιλιά με τον Αλέξη Τσίπρα» είπε δηκτικά ο Στ.Θεοδωράκης για να συνεχίσει σε πιο σοβαρό τόνο ότι την πληροφορία ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί ορόσημο την έχει από τους Γάλλους σοσιαλιστές και από τον ίδιο τον κ. Νίκο Παππά «τον οποίο συνάντησα έξω λίγο πριν».

«Όταν τον ρώτησα ‘πώς πάει η διαπραγμάτευση’, μου απάντησε ‘τελειώνουμε’ και όταν του είπα ‘πότε;’, η απάντησή του ήταν ‘πριν τις 14 Ιουνίου’» είπε ο Στ.Θεοδωράκης, διευκρινίζοντας ότι αποκαλύπτει τις πηγές του, ενώ δεν το συνηθίζει, γιατί αμφισβητήθηκε με αυτόν τον τρόπο και ζητώντας να μεταφέρουν την απάντησή του στον κ. Τσίπρα, που δεν ήταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα.

Ο κ. Θεοδωράκης σε αυστηρό τόνο είπε ότι το Ποτάμι δεν είναι παραπόταμος κανενός, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Έχουμε τη δική μας ροή, είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική όταν απευθύνεται στο Ποτάμι γιατί «εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια. Τα ψήφισαν νυν συνεργάτες του κ. Τσίπρα…», και γιατί με την πορεία που έχετε πάρει «ίσως κάποια στιγμή να μας παρακαλάτε για να ψηφίσουμε τρίτο μνημόνιο, όπως θα το έχετε ονομάσει συμβόλαιο ανάπτυξης ή ό,τι άλλο».

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός ως επιτεύγματα, όπως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για την οποία σχολίασε ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση σε καιρό ειρήνης και από την άλλη να δίνεται για την αντιμετώπισή της μόνο 200 εκατ. ευρώ.

Στο στόχαστρο του κ. Θεοδωράκη μπήκε και η ρύθμιση των 100 δόσεων που όπως είπε ρυθμίζει και χρέη εκατομμυριούχων, υπενθυμίζοντας ότι το Ποτάμι είχε ζητήσει τη θέσπιση κριτηρίων. «Εμφανίζετε ως επίτευγμα μιας αριστερής πολιτικής τη ρύθμιση χρεών εκατομμυριούχων;»

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε με έμφαση ότι τα ερωτήματα που έθεσε στην πρωτολογία του δεν απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό και επανέλαβε κάποια από αυτά:

1) Ποια είναι η σχέση που θέλει ο κ. Τσίπρας με την τρόικα της δραχμής που υπάρχει στην Ελλάδα και «αποτελείται από τον μισό ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ και τη Χρυσή Αυγή»;

2) Πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση; Δεν θέτει καταληκτική ημερομηνία η κυβέρνηση; είπε ο κ. Θεοδωράκης σημειώνοντας ότι κάθε μέρα κλείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις και άνθρωποι βγαίνουν στην ανεργία.

3) Ποιοι είναι σήμερα οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην Ευρώπη; ρώτησε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης συμπληρώνοντας «πώς τα καταφέρατε και σας κρίνουν αρνητικά ακόμη και σοσιαλιστικά κόμματα;»

4) Πώς είναι δυνατό να εκπλαγήκατε κ. Τσίπρα από τις προτάσεις Γιούνκερ, όταν λέγατε ότι βρίσκεστε σε συνεχή επικοινωνία; Δεν γνωρίζατε; Και σε κάθε περίπτωση ποιο είναι το σχέδιο σας; Η δική σας πρόταση; Αυτή που λέτε στον Γιούνκερ, στην Μέρκελ, στο εσωτερικό; Σταματήστε να είστε τρισυπόστατος.

5) Δέχεστε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους; Αδράξτε την χρυσή ευκαιρία που δίνεται με την πρόταση του Ποταμιού και αξιοποιήστε τα πολύ σημαντικά στελέχη και επιστήμονες που υπάρχουν έξω στην αγορά. «Άλλωστε δεν φημίζεστε για τις σωστές επιλογές προσώπων».

Η συμφωνία δεν είναι λαγός που θα βγει από το καπέλο. Χρειάζεται δουλειά και τόλμη, είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοδωράκης ευχόμενος να μην μείνει ο Αλέξης Τσίπρας στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αλλά του «ευτυχώς διασωθήκαμε».

Επανέλαβε δε ότι το Ποταμι, οι 17 βουλευτές του, θα στηρίξουν όποια συμφωνία έρθει με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της Ελλάδας στην Ευρώπη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δίνει λευκή επιταγή.

Επεισόδιο με την Ζ.Κωνσταντοπούλου

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της δευτερολογίας του κ. Θεοδωράκη προκλήθηκε αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφορμή αποτέλεσε παρατήρηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου για χειρονομία του Γρηγόρη Ψαριανού, (που όμως εκείνη τη στιγμή δεν έδειχνε η κάμερα του καναλιού της Βουλής).

Έχετε μια αδυναμία κυρία Κωνσταντοπούλου να μην βλέπετε τι συμβαίνει στην άκρα δεξιά πτέρυγα της βουλής είπε με νόημα ο κ. Θεοδωράκης, για να προκαλέσει την άμεση απάντηση της προέδρου της Βουλής που τον εγκάλεσε γιατί το κόμμα του δεν συμμετέχει στην Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, για εγκλήματα των ναζί.

«Είμαι ο μόνος που μίλησα μέσα στο Βερολίνο για το κατοχικό δάνειο», απάντησε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε την ομιλία του.

 

Κουτσούμπας: Στη μέγκενη του εκβιασμού μεταξύ σχεδίου Γιούνκερ και κυβέρνησης

Ο λαός βρίσκεται στη μέγκενη νέου εκβιασμού μεταξύ του σχεδίου Γιούνκερ και του σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση και επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για κοροϊδία και εξαπάτηση του λαού, αφού αποδεικνύεται ότι δεν διαφέρει πολύ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και αυτή διαπραγματεύεται ουσιαστικά «τους όρους σφαγής του λαού».

Στην πρόταση των θεσμών βλέπει την γνωστή τακτική «ζητάω ακραία μέτρα για να μπορώ να κάνω υποχωρήσεις» και στην κυβερνητική πρόταση αντιλαϊκά μέτρα, παραπέμποντας στις καλένδες και τα «ψίχουλα» που έταξαν προεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζεται νέο σκληρό μνημόνιο «λαιμητόμος για τα λαϊκά στρώματα» τόνισε, και κάλεσε το λαό να απορρίψει τα σχέδια αυτά και τους εκβιασμούς, θέτοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές και επιλέγοντας τη ρήξη με την ΕΕ και τα μονοπώλια.

Ο λαός ή θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τους νέους εκβιασμούς ή θα γνωρίσει νέες ήττες και απογοητεύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Κουτσούμπας την κατηγόρησε ότι εμπορεύεται την ψήφο και τις ελπίδες του λαού για να στηρίζει το έργο της, ενώ είναι είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο συμβιβασμό εις βάρος του λαού.

Την κατηγόρησε ακόμη ότι ενώ ο λαός υποφέρει μοιράζει τον πλούτο της χώρας, (αγωγούς, ενέργεια κτλ.) σε ξένα μονοπώλια.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός είναι μια συζήτηση στην οποία προσδίδει χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης, αλλά στην πραγματικότητα είναι πλήρως ενταγμένη στην τακτική «να σύρει τον ελληνικό λαό σε υποταγή και παραίτηση».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην μέγκενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο Τσίπρα- Καμένου», είπε ο κ. Κουτσούμπας προειδοποιώντας πως «αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε αποδέσμευση από την ΕΕ – κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων – διαγραφή του χρέους, σχολιάζοντας μάλιστα υποτιμητικά την κυβερνητική κίνηση για μη πληρωμή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ.

«Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται αν απλά καθυστερήσεις μια δόση και την πακετάρεις με τις υπόλοιπες. Αλλά, αν αρνηθείς το χρέος, δεν το αναγνωρίσεις οριστικά και τελεσίδικα. Αλλά τέτοια κότσια ούτε είχατε, ούτε έχετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατήγγειλε ότι κύριος στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι οι άνεργοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι.

«Αυτούς θέλετε να εξαπατήσετε. Οι εταίροι σας στην ΕΕ, ήδη σας προσέφεραν γερό χέρι βοήθειας άμεσα ή έμμεσα, ανοικτά ή παρασκηνιακά. Έβαλαν μπροστά ένα πακέτο με πολλά βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ετοιμότητα να παραιτηθούν από ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά να κρατήσουν ένα νέο μνημόνιο», κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έκανε μια λίστα προτάσεων που τελικά θα οδηγήσει σε μια βάρβαρη συμφωνία μεταξύ e-mail Χαρδούβελη και e-mail τρόικας, η οποία ζει και βασιλεύει με το νέο όνομα «3 θεσμοί».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε επικοινωνιακό σχεδιασμό αφού, όπως τόνισε, «βάζει η ΕΕ και το ΔΝΤ στο τσουβάλι περισσότερα και χειρότερα μέτρα, για να βγάζουμε κάποια μετά, να γίνει δήθεν η αμοιβαία υποχώρηση και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και ο λαός ανακουφισμένος με το φόβο ότι υπάρχουν και χειρότερα».

«Παίζετε ένα κορυφαίο, δραματικό όμως για το λαό έργο», επέμεινε ο κ.Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ακολουθείτε διαφορετική τακτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, προκειμένου να φανεί ότι ανταποκρίνεστε στις ελπίδες του λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μια μέρα στη σκέψη σας να αποτελέσει ο βασανισμένος λαός τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων.»

» Εμπορευόσαστε την ψήφο του για να τον πείσετε να σας στηρίζει στο αντιλαϊκό σας έργο, στο μεγάλο συμβιβασμό που θα κάνετε, και που τον ξεκινήσατε ως κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά τις εκλογές, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη ο λαός μπορεί να δει καλύτερα τι κρυβόταν και τι κρύβεται πίσω από τις κορώνες για την ‘περήφανη και σκληρή’ διαπραγμάτευση».

«Οι 400 και πλέον εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι όλα αυτά θα μείνουν απείραχτα», υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ.

Στο σημείο αυτό έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ακόμη δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων που κατατέθηκε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας κυβέρνησης και η οποία πρόταση δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι μετέτρεψε το πρόγραμμα των 100 ημερών σε πρόγραμμα τετραετίας και τώρα η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές.

«Το αν αυτή η συμφωνία είναι ενιαία ή έρθει σε δόσεις, δηλαδή κάποια συμφωνία μίνιμουμ τώρα και κάποια μέτρα στρατηγικής σημασίας, όπως το ασφαλιστικό, για αργότερα, για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τώρα ετοιμάζεστε να νομοθετήσετε ορισμένα νέα αντιλαϊκά μέτρα για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αυτό είναι το σχέδιο», είπε ο γγ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι είναι μια νέα επώδυνη συμφωνία ένα νέο μνημόνιο που όχι μόνο παγιώνει τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά προσθέτει νέα μέτρα λαιμητόμο, μέτρα μαζικής εξαθλίωσης, φτώχειας για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή που μένει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Το νέο Μνημόνιο-συμφωνία με βάση την πρόταση της κυβέρνησης θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών, είπε και κατήγγειλε ότι ανοίγει το δρόμο για νέο γύρο εκβιασμών σε βάρος του λαού, σε συνθήκες μάλιστα που η ευρωζώνη δύσκολα ανακάμπτει από την κρίση και οι αντιθέσεις οξύνονται.

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ζημιά που κάνει δεν είναι μόνο οικονομική αλλά, «είναι πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε είδος ριζοσπαστισμού».

Για μας λοιπόν είναι απολύτως απορριπτέα, τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και το σχέδια της κυβέρνησης, είπε και χαρακτήρισε κάλπικη τη διαπραγμάτευση που τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, αφού όλα όσα ακούστηκαν στην Ολομέλεια ήταν ήδη γνωστά, κυρίως από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στη λογική αν είναι καλύτερο το mail Χαρδούβελη από το mail Βαρουφάκη, αφού σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα.

Βενιζέλος: Σε τι να τοποθετηθούμε και τι να στηρίξουμε;

 

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταλογίζοντας της τραγικούς χειρισμούς και ερασιτεχνισμούς με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, και υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης είναι αποτελέσματα της απραξίας της κυβέρνησης που αθέτησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, αυταρέσκεια, προχειρότητα και ανευθυνότητα ,που οδηγούν τη χώρα στην υπογραφή ενός νέου καταστροφικού μνημονίου.

«Για κάθε μήνα καθυστέρησης χρειαζόμαστε ένα επιπλέον χρόνο στο μνημόνιο. Δεν μας λέει ο πρωθυπουργός πως κατάφερε να φέρει τη χώρα με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. θα χρειαστούμε νέο δάνειο γιατί παράγεται νέο έλλειμμα. Ποια είναι η σκληρή διαπραγμάτευση; Τώρα είναι η καλή κυρία Μέρκελ, που ακουμπάμε στον ώμο της;» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος ενώ συνέχισε λέγοντας:

«H μόνη διαπραγμάτευση που γίνετε είναι εσωτερική. Εσείς είστε έτοιμοι για συμβιβασμό και ο κ. Καμένος απόψε κήρυξε την επανάσταση».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τρένο του τρόμου που μπροστά του το email Χαρδούβελη είναι παιδική χαρά», το κείμενο της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

«Μετά το ηχηρό προχθεσινό αδιέξοδο αντί ο κ. Τσίπρας να έρθει και να πει κάτι συγκεκριμένο, ήρθε και επανέλαβε με μεταφυσική βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία γιατί αποφασίζει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

« Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μόνο δυο σκληρά μέτρα του σχεδίου Γιούνκερ. Κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια. Εκτός και αν θέλει να πει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από τις 47 σελίδες του κειμένου που εστάλη. Αν δει κανείς όμως το κείμενο και κάνει σύγκριση τότε το email Χαρδούβελη, είναι παιδική χαρά σε σχέση με το τρένο του τρόμου που θα είναι η συμφωνία.

«Θα κερδίζατε πολλά. Θα κέρδιζε η χώρα αν είχατε σχέδιο και εγκαταλείπατε τις ιδεοληψίες σας. Γιατί στη δική σας κυβέρνηση η Ευρώπη φέρθηκε σκανδαλωδώς καλύτερα από ότι σε εμάς. Αν σε κάποιους στράφηκε εναντίον η Ευρώπη αυτή ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ενώ απαντώντας στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συνεννόηση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλετε τώρα συστράτευση από την αντιπολίτευση. Ποια αντιπολίτευση; Τη συκοφαντούμενη; Την υβριζόμενη; Την λοιδορούμενη; Και ποιος τη ζητάει τη συναίνεση; Ο κ. Τσίπρας; Της «Πρώτης φοράς δημοκρατία, πρώτης φοράς Αριστερά»; Ο εταίρος του ο κ. Καμμένος, με τον τρόπο που εμφανίστηκε προηγουμένως εδώ; Επιτιθέμενος; Απαξιώνοντας τα πάντα και κυρίως το θεσμικό περιβάλλον του κοινοβουλευτικού συστήματος;

Τι θα γίνει λοιπόν μπορείτε να μας πείτε; Έχετε γραμμή; Υπάρχει κυβέρνηση με άποψη; Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και προς ποια κατεύθυνση; Υπάρχει σχέδιο ή απλώς τρώμε το χρόνο, νομίζοντας ότι τον κερδίζουμε;

Για να πάμε από ακόμη χειρότερη θέση στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης και μάλιστα της μεγάλης διαπραγμάτευσης, γιατί η χώρα θέλει δυστυχώς πλέον Μνημόνιο 3, νέο δάνειο».

«Είπε ο κ. Καμμένος ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Θυμηθείτε την κάθε λέξη, την κάθε πρόταση, την κάθε παράλειψη. Όλα μετράνε. Εδώ είμαστε να κάνουμε τον τελικό λογαριασμό ενώπιον του ελληνικού λαού και της ιστορίας», κατέληξε ο κ Βενιζέλος.

Στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε αποκλειστικά στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και από «δίπλα του των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον ότι προσβάλλει και ταπεινώνει τη χώρα, ενώ απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό, λέγοντας του ότι έχει ευθύνη για την τοποθέτηση για την επιλογή του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και σε σχόλια της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να τιμήσει τη θέση της. «Εάν σας πέφτει μεγάλη, παρακαλώ να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας».

 

Αυτή κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει ποτέ μνημόνιο

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας σήκωσε τους τόνους, λέγοντας αρχικά ότι από τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης «διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει, ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο».

«Κατανοώ την προσδοκία σας, τον κρυφό σας πόθο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθείτε. Μην προσδοκάται άδικα, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν δίνουμε μία σκληρή μάχη, είναι γιατί δεν υπογράφουμε ό,τι μας φέρνουν, όπως εσείς» είπε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας, απευθυνόμενος στη ΝΔ, πως «τους δικούς σας λογαριασμούς προσπαθούμε να κλείσουμε, και για να δώσουμε μία προοπτική για την επόμενη ημέρα».
«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά» είπε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «καταγράφω την άρνησή σας να αποδεχθούμε ως έχει την πρόταση των θεσμών» καθώς και την άρνησή σας -όπως είπε- να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πλάνη το ότι επιδεινώθηκε η θέση της χώρας, όπως πλάνη χαρακτήρισε το λεγόμενο success story.

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά για να κλείσουμε τους λογαριασμούς σας, δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει την αναδιάρθρωση του χρέους» είπε.

«Για εμάς δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου» επανέλαβε.

Δεν υπάρχει για μας χρονικό όριο στην διαπραγμάτευση. Όριο για μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ