Διγλωσσία “έξω” και διχογνωμία “μέσα” δυσκολεύουν τη συμφωνία

Published on: Jun 7, 2015 @ 13:58 Edit

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε κρίσιμο στάδιο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών και, δυστυχώς, εξ αιτίας και των κακών χειρισμών της κυβέρνησης, η  απόσταση μεγαλώνει αντί να μικραίνει και  το κακό κλίμα επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται!

Βάσει της άτυπης ενημέρωσης που έκανε το μεσημέρι της Κυριακής, το Μαξίμου δεν δέχεται την πρόταση των δανειστών στο σύνολό της σημειώνοντας πως κανένα κόμμα στη Βουλή δεν το δέχεται. Επαναφέρει την ελληνική πρόταση και ζητάει από τους θεσμούς να την αξιολογήσουν και να κάνουν παρατηρήσεις επ’ αυτής και επιπλέον αναφέρει πως συνεχίζει τις προσπάθειες για πολιτική σύγκλιση.

Σημειώνει δε πως δεν θέτει χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις και ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται, όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει την προσπάθειά της.

Από την πλευρά του  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για πρόταση των θεσμών που δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Την ίδια ώρα, όμως, από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλο κενό!

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται σύγχυση εξ αιτίας αντιθέσεων και αντιφάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εργάζεται να βρεθεί ένας “έντιμος συμβιβασμός”, όπως υποστηρίζει και κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν για ρήξη, εκλογές, και έξοδο από την ΕΕ!

Την ώρα, όμως, που Σουλτς και Γκάμπριελ «λιθοβολούν» την ελληνική κυβέρνηση για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ο πρωθυπουργός φαίνεται να  ποντάρει πολλά στην πολιτική διαπραγμάτευση και τη νέα συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, τέτοιες συμπεριφορές  καθιστούν ακόμη βαρύτερο το κλίμα καθώς έρχονται να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού, αφαιρώντας από την όποια αξιοπιστία απέμεινε στη χώρα.

Ωστόσο και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει πρόβλημα σχετικά με το τι λέει στους συνομιλητές του και τι στο εσωτερικό. Ο κ. Γιούγκερ σήμερα δήλωσε έκπληκτος με όσα άκουσε ότι ειπώθηκαν στη Βουλή προχθές από τον πρωθυπουργό και επεσήμανε πως “άλλα είπαμε με τον κ. Τσίπρα για το ΕΚΑΣ όταν ήτανε εδώ” ενώ πρόσθεσε και πως “δεν έχουμε να μιλήσουμε τίποτα πριν η κυβέρνηση υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις”.

Πάντως η  κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στη νέα παρέμβαση που αναμένεται να κάνει για την Ελλάδα ο Μπάρακ Ομπάμα στη σύνοδο της G7 που ξεκινά σήμερα.

Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τελικά θα βρεθεί μία προσωρινή λύση και θα μείνει το μεγάλο αγκάθι για τον Σεπτέμβριο. Αν, μάλιστα, στη συνάντηση Τσίπρα με την “Τρόικα των ηγετών”, στις Βρυξέλλες προστεθούν τελικά και άλλοι, όπως ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ και ο Ντράγκι, τότε υπάρχουν ίσως κάποιες  αμυδρές ελπίδες εκεί να  συμφωνηθούν και τα μέτρα για μία προσωρινή διευθέτηση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην Panhellenic Post ο έμπειρος ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί που συμβουλεύουν τον κ. πρωθυπουργό, δεν έχουν καταλάβει  τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν  οι αποφάσεις από τους θεσμούς και ιδιαίτερα από “θεσμούς¨οι οποίοι έχουν το ρόλο του δανειστού.  «Όποιος νομίζει ότι οι αντιπρόσωποι των θεσμών έχουν δική τους άποψη και δική τους γραμμή, κάνουν λάθος. Αυτοί διαβιβάζουν τη γραμμή την οποία τους δίνουνε οι πολιτικοί ηγέτες».

Το πρόβλημα, λέει ο κ. Σπύρου, δεν είναι τώρα. Το πρόβλημα είναι η επόμενη φάση. Γιατί η χώρα αν δεν βγει με κανονικούς όρους από αυτό το μνημόνιο, δεν μπορεί να πάει στις αγορές να συνάψει βιώσιμα δάνεια. «Τα επόμενα δύο χρόνια ή όσο θα χρειασθούν, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Κράτους θα πρέπει να διαπραγματευτούν πάλι με κάποιους θεσμούς. ή το θεσμό. Αν είναι τρεις ή αν είναι δύο ή αν είναι ένας, δεν είναι αυτό το θέμα! Δεν είναι θέμα της ονομασίας του δανειστού! Είναι ο τίτλος του! Είναι ο δανειστής! Ο οποίος ή στα Γαλλικά, ή στα Ρωσικά ή στα Κινέζικα, θα σου θέσει τους όρους που χρειάζονται για να σου εκχωρήσει το δάνειο. και αυτοί οι όροι δεν έχουνε διαπραγματευτική ικανότητα από τον δανειζόμενο. Και εκεί είναι το πρόβλημα όλο:  Όταν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού λένε στον πρωθυπουργό ότι με τους Ευρωπαίους “είμαστε συνέταιροι”. Δεν μπορεί αν είσαι δανειζόμενος και δανειστής και να υπάρχει ισότητα!

“Επομένως τώρα πιστεύω όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα,  θα πρέπει να βρεθεί μία προσωρινή λύση η οποία θα κλείνει τα βιβλία της τρέχουσας συμπληρωματικής δανειακής συμφωνίας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Και εάν ο κ. Πρωθυπουργός αισθάνεται  άσχημα -και πρέπει- το μόνο που μπορώ να πω είναι τι απάντησε ο Τσόρτσιλ όταν τον ρώτησαν εάν θεωρούσε τον εαυτό του ευτυχή που ζούσε στην ηλικία των 90. Ο Τσόρτσιλ απάντησε  στον ερωτώντα: “Φίλε στην πραγματικότητα όχι, δεν αισθάνομαι ευτυχής, αλλά κοίτα την εναλλακτική που έχω”.

Όσο αφορά σ΄ αυτούς που λένε εκλογές και δραχμή, η άποψη του κ. Σπύρου είναι απόλυτη: « νομίζω η τελευταία δημοσκόπηση είναι καταλυτική. Ποσοστό κοντά στο 80% λέει όχι σε άλλο νόμισμα, όχι έξω από την Ενωμένη Ευρώπη. Και αυτή είναι η <εναλλακτική> που αντιμετωπίζει ο κ. πρωθυπουργός. Κανείς, επομένως, δεν πρέπει να  τολμήσει να πάει κόντρα στην απόφαση του λαού γιατί δεν θα του το συγχωρέσει ποτέ!».

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε