Πιστοποιητικά Μόνιμης Κατοικίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η απάλειψη  της υποχρέωσης (Ν. 4172/2013) των μονίμων κατοίκων εξωτερικού να προσκομίσουν αυτοβούλως πιστοποιητικά (ΠΟΛ.1136/10.06.2013 ) προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι όντως κάτοικοι εξωτερικού, πέρασε χωρίς τυμπανοκρουσίες από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά το ότι αποτελούσε καθολικό αίτημα των Αποδήμων!

Ο δε «Οδηγός Κατοίκων Εξωτερικού σε Φορολογικά και Τελωνειακά θέματα», που αναφέρει την κατάργηση της υποχρεώσεως αυτής, εκδόθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2015.

Έτσι, η ρύθμιση που ταλαιπώρησε πολλούς Απόδημους, μετά από τις συντονισμένες παραστάσεις ομογενών, επιστολές της γραμματέως του ΣΑΕ Δρ Όλγας Σαραντοπούλου και της ΡΗΡ, έχει ανακληθεί ήδη από το 2013 ενώ τυπικά δεν ίσχυσε και όλο το 2014.

Πλην, όμως, ελάχιστοι το πληροφορήθηκαν καθώς μπορεί μεν ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης να μας έλεγε πως «τέλειωσε το ζήτημα αυτό», μπορεί οι υφυπουργοί Εξωτερικών με αρμοδιότητες για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.κ. Κώστας Τσιάρας και Κυριάκος Γεροντόπουλος να μας έλεγαν το ίδιο πράγμα, αυτό, όμως, δεν τεκμαίρονταν εγγράφως από πουθενά!

Η  απομάκρυνση του πρώην Γραμματέα κ. Θεοχάρη καθυστέρησε την έκδοση του «Οδηγού», που πραγματοποιήθηκε από την αντικαταστάτριά του κ. Σαββαϊδου τον  Απρίλιο του 2015.

Αποτέλεσμα; Οι Έφοροι προφανώς εξακολουθούσαν και όλο το 2014 να ταλαιπωρούν τους Απόδημους, ενώ (οποία έκπληξη!) όπως μας έγραψε προχθές ο αναγνώστης μας Νικ. Αλεξανδράτος, από τη Ρώμη, ακόμα και πρόσφατα «…ΡΩΤΗΣΑ ΤΗΝ ΔΟΥ ΚΑΤ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ. ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ».

Βέβαια η ως άνω διευκρινιστική «Οδηγία» είναι αναρτημένη έκτοτε στο διαδίκτυο, αλλά ποιος τη γνώριζε και ποιος να την μελετήσει; Ο δε διευθυντής της ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού με τον οποίο σήμερα μιλήσαμε, ήταν πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Επί της ουσίας, μπορεί οι κάτοικοι εξωτερικού που είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα να μην υποχρεούνται πλέον να προσκομίζουν δικαιολογητικά  προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι όντως κάτοικοι εξωτερικού (προφανώς έπαψαν να τους θεωρούν… ελέφαντες!) πλην, όμως, πάλι αστερίσκοι και πάλι «κατ΄εξαίρεση»…

Όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι οι αστερίσκοι και τα κατ΄εξαίρεση είναι …πάγιες καταστάσεις και, πάντως, «όπλο» στα χέρια του υπαλλήλου εκείνου που ενδεχομένως να θέλει να ταλαιπωρήσει  τον απόδημο.

Ποιος, εξάλλου, εγγυάται ότι σπάνια θα καλείται «κατ΄ εξαίρεση» ο φορολογούμενος κάτοικος εξωτερικού από τον κεντρικό υπολογιστή να «προσκομίσει δικαιολογητικά»; Μήπως, αντίθετα,  σύνηθες γίνει το … «κατ΄ εξαίρεση»;

«Μυστήριο» πράγμα η ελληνική νομοθεσία. Ποτέ δεν έχει απόλυτες έννοιες. Πάντα σχετικές! Οι δε «εξαιρέσεις» τείνουν να είναι ο …κανόνας!

Ας ελπίσουμε ότι πράγματι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνον θα ζητούν εφεξής οι εφορίες τα «αμαρτωλά» πιστοποιητικά. Και όχι σωρευτικά! Η δήλωση στην ΡΗΡ του διευθυντή της ΔΥΟ κατοίκων εξωτερικού ότι «θα τους λέμε κατά περίπτωση ποια ακριβώς χαρτιά πρέπει να φέρουν», μας εμβάζει σε «μαύρες» σκέψεις.

Ας μην προδικάζουμε, όμως, τίποτε. Θα αναμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα φέτος. Και –εάν χρειασθεί- θα επανέλθουμε.