Τουρκία: Ήττα για το κόμμα του Ερντογάν – Μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα

Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στηνΤουρκία, με καταμετρημένο το 79% των ψηφοδελτίων.

Το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 42,5% και 262 έδρες, με απαιτούμενο αριθμό εδρών για την πλειοψηφία τις 276. Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ποσοστό 49,83% και 327 έδρες.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,8% και 128 έδρες (25,98% και 135 έδρες το 2011), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,9% και 83 έδρες (13,01% και 53 έδρες) και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 11,4% και 77 έδρες (6,67% και 35 έδρες).

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ή για επανάληψη των εκλογών στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Τα ερωτήματα που αυτή τη στιγμή είναι αναπάντητα είναι αν θα υπάρξει κόμμα που θα συνεργαστεί με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αν από την άλλη θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΡΛΚ, του ακροδεξιού ΚΕΚ και του φιλοκουρδικού ΚΔΛ για κυβέρνηση συνασπισμού ή για κυβέρνηση συνασπισμού (ίσως και μειοψηφίας) που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.