“Στόχος” των Αποδήμων τώρα τα τεκμήρια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά την κατάργηση  της υποχρέωσης των Αποδήμων να προσκομίζουν πιστοποιητικά Μόνιμης Κατοικίας, (ΠΟΛ.1136/10.06.2013 ) όπως σαφώς αναφέρεται  στον ΟΔΗΓΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Απρίλιος 2015) οι προσπάθειες επικεντρώνεται τώρα στην άρση της αδικίας να καταβάλουν οι Απόδημοι μεγάλα ποσά φόρου για τεκμαρτά εισοδήματα ακόμη και όταν έχουν μοναδικό εισόδημα στην Ελλάδα από τόκους 0,10 λεπτά!

Για το θέμα αυτό έχει δεσμευθεί πρόσφατα η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη αδικία. Έτσι όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, σύντομα θα καταθέσει νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται πως  αν έχεις εισοδήματα μόνο από τόκους ή μόνο από νοίκια ή και τα δυο τότε φορολογείσαι με βάση αυτά τα εισοδήματα και δεν μπαίνει σε λειτουργία το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή το τριχίλιαρο.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε, αν έχετε γράψει στο παιδί σας ένα σπίτι και παίρνει ένα νοίκι, θα φορολογηθεί για το νοίκι.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα 31 ομογενείς απέστειλαν υπογεγραμμένη επιστολή στην Panhellenic Post -η οποία και δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν τη δέσμευση της κυρίας Βαλαβάνη- διαμαρτυρόμενοι ακριβώς για το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της  Panhellenic Post,  ομογενείς που έχουν έλθει για διακοπές στην Ελλάδα προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό, προκειμένου αφενός μεν να την ευχαριστήσουν για την κατανόηση που επέδειξε στην διευθέτηση του θέματος, αφετέρου δε, να τονίσουν το ενδιαφέρον τους για την προώθηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η άρση της αδικίας.