Το βιβλίο που φυτεύεται και γίνεται δέντρο

Ένα βιβλίο που διδάσκει το σεβασμό για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς με τον πιο ευφάνταστο, δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.

βιβλιο-660x440

Και σε ποιον δεν αρέσει η αίσθηση και η μυρωδιά του χαρτιού ενός καινούριου βιβλίου; Δυστυχώς, όμως, αυτός δεν είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος για να μορφωθείτε ή να «χαθείτε» μέσα σε μία ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν 69 εκατομμύρια τόνους χαρτιού σε ετήσια βάση. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτού πηγαίνει για τη δημοσίευση περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων βιβλίων, 350 εκατομμυρίων περιοδικών και 24 δισεκατομμυρίων εφημερίδων κάθε χρόνο.

Υπάρχει, όμως, ελπίδα! Η εκδοτική εταιρεία Pequeño έχει βρει τον πιο δημιουργικό και απτό τρόπο για συνδέσει τη βιωσιμότητα με την εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ονομάζεται «Tree Book Tree» (Δέντρο, βιβλίο, δέντρο) και δημιουργείται στο χέρι, με χαρτί χωρίς οξύ, οικολογικό μελάνι και σπόρους jacaranda, που βοηθούν στο να φυτρώσει ένα δέντρο, όταν φυτέψετε το βιβλίο μόλις τελειώσετε την ανάγνωση.

Στόχος του βιβλίου είναι να διδάξει σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, από πού προέρχονται τα βιβλία, καθώς επίσης και να τους παρέχει μία πρακτική λύση για να βοηθήσουν το περιβάλλον. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Mi Papá Estuvo en la Selva» (Ο μπαμπάς μου ήταν στη ζούγκλα) και διδάσκει στα παιδιά χρήσιμες πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα της ζούγκλας, ενώ παράλληλα προωθεί τον σεβασμό απέναντι σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Αφότου τα παιδιά ολοκληρώσουν την ανάγνωση, μπορούν να φυτέψουν το βιβλίο τους στο χώμα, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δίνονται σε αυτό. Με λίγη υπομονή και πολλή φροντίδα θα το δουν να γίνεται δέντρο.

Δείτε το βίντεο που περιγράφει τη δημιουργία και τον σκοπό του βιβλίου: