Στους Έλληνες Απόδημους της Γερμανίας ο Μιχάλης Κόκκινος

Την υποστήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Ελληνισμός της Γερμανίας, καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και του πολιτισμού, ακαδημαϊκοί, και εκπρόσωποι του επιστημονικού και του επιχειρηματικού κόσμου, στον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (Γ.Γ.Α.Ε.) κ. Μιχάλη Κόκκινο κατά την περιοδεία, που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στη Γερμανία.

Η θέρμη, με την οποία εκφράζει την Ελληνική της ψυχή, η Διασπορά μας στη Γερμανία, φάνηκε από την αρχή της επίσκεψης του Κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Στο Göppingen της Γερμανίας, στο 34Ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, η νέα γενιά τραγούδησε και χόρεψε με τα χέρια ψηλά και με την Ελλάδα και τον Πόντο στην καρδιά.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τόσο ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για την Διασπορά κ. Ιωάννης Αμανατίδης, όσο και ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, τόνισαν στους χαιρετισμούς τους τη σημασία της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης των μακραίωνων παραδόσεων του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεώτερες γενιές, την ίδια ώρα που η Ελλάδα δίνει τη μάχη για μία Ευρώπη του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και της παράδοσης.

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο κ. Κόκκινος δή

Η εκδήλωση των Ποντίων

Η εκδήλωση των Ποντίων

λωσε πως «σήμερα οι Πόντιοι Νεολαίοι της Διασποράς γέμισαν την EWS Αρένα του Göppingen με νιάτα, πολιτισμό και Ελλάδα, και με τον χορό τους και τη ζωντάνια τους προκάλεσαν σεισμό, που το επίκεντρό του θα το ψάχνουν στην Ευρώπη και τελικά θα το βρουν σ’ εκείνες τις ιστορικές πατρίδες, που οι Πόντιοι κράτησαν στο διάβα του χρόνου μέσα από την ενότητα της πίστης και της παράδοσής τους».

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος με ομογενειακούς φορείς στη Στουτγάρδη και στη Φραγκφούρτη, τέθηκαν οι βάσεις για την αναγκαία αμεσότητα στις επαφές της ΓΓΑΕ με τη Διασπορά και για την απαραίτητη αμοιβαιότητα μέσω της ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων για όλα τα θέματα, που απασχολούν την Ελληνική ομογένεια.

Τα βασικότερα θέματα, για τα οποία η Ελληνική Αντιπροσωπεία άκουσε τις απόψεις και προτάσεις της ομογένειας και έγινε σχετική συζήτηση, αφορούσαν

– στην παιδεία και στον πολιτισμό

– στην ενίσχυση και κατοχύρωση των δομών, που υπάρχουν

– στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση

– στην νέα μορφή και στον χαρακτήρα, που θα δοθεί στο ΣΑΕ.

Κατατέθηκαν επίσης προτάσεις σχετικά με την ψήφο των ομογενών, πάγιο αίτημα της Ελληνικής Διασποράς.

Οι ομογενείς δήλωσαν πως πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που αρμόδιος εκπρόσωπος της Πολιτείας τους επισκέφθηκε για να κουβεντιάσει δια ζώσης τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη, επισημαίνοντας πως την δεδομένη στιγμή η παρουσία του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, ενδυναμώνει και τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και για την υιοθέτηση πολιτικών για μία Ευρώπη περισσότερο ανθρώπινη και αλληλέγγυα.

Στη συνάντησή του στη Φραγκφούρτη με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, αφού τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία αυτή, ζήτησε να εμπνεύσουν όσους περισσότερους μπορούν. Πρότεινε δε την μετονομασία της Επιτροπής σε «Επιτροπή Αλληλεγγύης των Λαών της Ευρώπης», δεδομένου ότι η κρίση δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέλη της Επιτροπής, η οποία αποτελείται από βουλευτές του τοπικού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους συνδικαλιστικών και πολιτιστικών φορέων, Πανεπιστημιακούς καθηγητές, μέλη του SPD και της Αριστεράς, Έλληνες και Γερμανούς, βεβαίωσαν τον κ. Κόκκινο πως θα συνεχίσουν να προβάλουν τις Ελληνικές θέσεις και να παλεύουν για το μέλλον της Ευρώπης, της οποίας αναπόσπαστο μέλος είναι η Ελλάδα. Η Επιτροπή διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις και έχει συνεχή επαφή με τα ΜΜΕ της περιοχής, προκειμένου να προβάλει τις θέσεις της χώρας μας.

Στο Ντίσελντορφ

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Πατσιώκα

Radiogr.de

Διήμερη επίσκεψη στο Ντίσελντορφ πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, προκειμένου να ενημερωθεί και να γνωρίσει δια ζώσης τους εκπροσώπους των ελληνικών φορέων, που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Την Τρίτη (9.6) συναντήθηκε με εκπροσώπους των διοικητικών συμβουλίων των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιοχής και υπεύθυνε ανοιχτή πρόταση- πρόσκληση συνεργασίας, προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινοτήτων αλλά και να επιτευχθεί μια πιο δραστική και καταλυτική συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ομογενείς.

Ο κ. Κόκκινος κατά τη διεξαγωγή της εν λόγω συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αναφέρθηκε στη σταδιακή βελτιστοποίησης του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, η οποία έχει ήδη αρχίσει να προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα και στοχεύει στην ενεργή παρουσία του Απόδημου Ελληνισμού με τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης.
DSC04554
Η  επιθυμία του ίδιου, ως επικεφαλής της Γ.Γ.Α.Ε. όπως και του επικεφαλή του υπουργείου εξωτερικών, στο οποίο υπάγεται η Γενική Γραμματεία και Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, είναι η αμοιβαιότητα και η εξωστρέφεια, εκατέρωθεν, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε δυσλειτουργία και να πραγματοποιηθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα που αποφέρει η κινητοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προς όφελος της Ελλάδας και το αντίστροφο.DSC04560
Όπως τόνισε, ο μοναδικός τρόπος είναι η άμεση επικοινωνία και η ενημέρωση μέσω του ίδιου αλλά και των 46 περίπου συνεργατών της υπηρεσίας, για τα θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα των Ελλήνων μεταναστών.
DSC04551
Γι αυτό το λόγο, έχει δημιουργηθεί και το Γραφείο Εξυπηρέτησης Αποδήμων στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (Τηλέφωνο: 0030-210-2597539 καιhttp://www.ggae.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1547&cnode=22)
DSC04557
Ο επικεφαλής της Γ.Γ.Α.Ε. παρακολούθησε με ενδιαφέρον και υπομονή για περισσότερες από 2 ώρες, όλα όσα είχαν να μοιραστούν μαζί του οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων και φορέων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατά τη συνάντηση τους, στο Ελληνικό Προξενείο του Ντίσελντορφ και την οποία συνδιοργάνωσαν ο Γενικός Πρόξενος του Ντίσελντορφ, Γρηγόρης Δελεβέκουρας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Δημητρίου.DSC04553
Την Τετάρτη, 10.6, ο κ. Κόκκινος συνέχισε την υπηρεσιακή επίσκεψή του στο Ντίσελντορφ, συναντώντας ανεξάρτητους ελληνικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας προς όλους, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιών και η Ελλάδα θα πρέπει με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί, τόσο τον εαυτό της όσο και το ρόλο της μέσα στην Ευρώπη με επίκεντρο την αλληλεγγύη και εφόδιο τη συμμετοχή των ομογενών σε τοπικές δραστηριότητες.