Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 13 Ιουνίου 2015

Η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Χουριέτ» και τα μηνύματα προς την Άγκυρα, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, η ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών από Λευκωσία και Αθήνα και η ακύρωση της διαδικασίας πρόσληψης για τη θέση του γραμματέα της Ένωσης Δήμων, απασχολούν τους πρωτοσέλιδους τίτλους του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.


Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Χρειαζόμαστε σημάδια» γράφει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά την απόσυρση του τουρκικού στρατού από τα σημεία διέλευσης ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν και άλλα οδοφράγματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου με την ένσταση που κατέθεσε απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, για ανάρμοστη συμπεριφορά, με πράξεις και ενέργειες μετά την ανακοίνωση του πορίσματος Καλλή. Αλλού γράφει ότι στις 132 χιλιάδες ευρώ ήταν ο μισθός της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη από τις 11 Απριλίου 2014 μέχρι το τέλος του έτους.

Η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πυρκαγιά μυστήριο έκαψε την Αμμόχωστο» γράφει ότι τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες μυστηριωδώς στην περίκλειστη και ακατοίκητη πόλη της Αμμοχώστου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι αρνήθηκαν βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για τα τέσσερα νέα πρόσωπα στην ανώτατη πυραμίδα του ΑΚΕΛ. Αλλού, γράφει ότι για «ενιαία δικοινοτική ομοσπονδία» μιλά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Υπό τον τίτλο «Κτίζονται νέες πρωτοβουλίες» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι πρωτοβουλίες στο πεδίο των συνεργασιών με κράτη στην ευρύτερη περιοχή προωθεί η Λευκωσία σε συνεννόηση με την Αθήνα αλλά και άλλους βασικούς παίκτες. Αλλού γράφει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους προκήρυξε μεγάλο ανοικτό διαγωνισμό για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων διαφόρων Οργανισμών, όπως Πανεπιστήμια, Δήμοι, Συμβούλια Αποχετεύσεων, Συμβούλια Υδατοπρομήθειας κ.α. με προϋπολογιζόμενη δαπάνη €3,2 εκ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ότι ένα από τα καλύτερα οικόπεδα-φιλέτα του κράτους  αναμένεται να παραχωρηθεί μαζί με πολεοδομικές χαλαρώσεις σε στρατηγικό επενδυτή για ανέγερση πολυώροφων κτηρίων, καταστημάτων, γραφείων στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας.

Στο κύριο της θέμα η «Χαραυγή» γράφει «Καταρράκωσαν αξιοκρατία και δημοκρατία», αναφέροντας ότι πρωτοφανή απόφαση που καταρρακώνει την αξιοκρατία και τη δημοκρατία έλαβε πλειοψηφικά η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων ακυρώνοντας τη διαδικασία πρόσληψης για τη θέση του γραμματέα της Ένωσης Δήμων, αφού ο αδιαμφισβήτητος επιτυχών είχε διατελέσει στο παρελθόν ηγετικό στέλεχος της ΕΔΟΝ. Αλλού γράφει ότι έντονη απογοήτευση και αντίθεση στην ενέργεια της πλειοψηφίας των κομμάτων -με εξαίρεση το ΑΚΕΛ- να προχωρήσει στο πρώτο βήμα για το ξεπούλημα του ανυπολόγιστου δημόσιου πλούτου των λιμανιών εξέφρασαν χθες εργαζόμενοι και συντεχνίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας εξέλεξε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα «Η φωτιά στα Βαρώσια υπό έλεγχο», αναφέροντας ότι μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ, έχοντας απειλήσει να αποδεκατίσει το εγκαταλελειμμένο μέρος της πόλης που προορίζεται για επιστροφή ως μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ολοκλήρωση του δρόμου Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο καθυστερεί μέχρι το 2016. Αλλού γράφει ότι ένας νεαρός Νοτιαφρικανός που έγινε ο πρώτος άντρας στον οποίο πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους τον περασμένο Δεκέμβριο, άφησε έγκυο τη σύντροφό του.

 

ΚΥΠΕ