Μετάλλια σε επτά διακεκριμένους ομογενείς της Αυστραλίας

Επτά μέλη της ευρύτερης Ελληνοαυστραλιανής παροικίας τιμήθηκαν με μετάλλια, στην καθιερωμένη ετήσια απονομή από τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, Peter Cosgrove, την ημέρα των γενεθλίων της Βασίλισσας.

Με το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας τιμήθηκαν η Ειρήνη Ανέστη, η Άλισον Κακάκιος, η Ντέζι Κόκκαλη, ο Χριστόφορος Σπύρου και ο δρ. Ιωάννης Γιαννάκης. Παράλληλα, δύο σημαντικές διακρίσεις επεφύλαξε ο Κυβερνήτης για εκπροσώπους της αστυνομίας. Η Φωτεινή Καλλιφειδά τιμήθηκε με το μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς και ο Άρθουρ Κατσογιάννης με το μετάλλιο της Αυστραλιανής Αστυνομίας της Νότιας Νέας Ουαλίας.

ΕΞΕΧΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

Η ομογενής Ειρήνη Ανέστη.

Η ομογενής Ειρήνη Ανέστη.

Η βράβευση αποτελεί μία συμβολική πράξη αναγνώρισης του έργου που προσφέρουν οι τιμηθέντες στην Αυστραλία, ειδικότερα δε στις κοινότητες των οποίων είναι μέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους τιμηθέντες, η Ειρήνη Ανέστη και ο Τζον Γιαννάκης τιμήθηκαν για την συνολική τους προσφορά στις ελληνικές παροικίες της Νότιας Νέας Ουαλίας και της Δυτικής Αυστραλίας, αντιστοίχως. Πρόεδρος της Οργάνωσης Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών Αυστραλίας, η κ. Ειρήνη Ανέστη έχει πίσω της πολλά χρόνια προσφοράς, μέσα από πολλούς παροικιακούς οργανισμούς όπως ο Ιπποκράτης και η AHEPA. Από την μεριά του, ο Δρ. Γιαννάκης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Curtin, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα μέσω της Ελληνικής Κοινότητας της Δυτικής Αυστραλίας, μεταξύ άλλων, ενώ έχει εκπονήσει σημαντική έρευνα για την μετανάστευση από την νησιωτική Ελλάδα (και δη το Καστελλόριζο) στην Αυστραλία, γράφοντας τα βιβλία «Odysseus in the Golden West» και «A History of Dentistry in Western Australia».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Άλισον Κακάκιος, είναι επικεφαλής του τμήματος Αλλεργιών και Ανοσολογίας του Νοσοκομείου Παίδων του Westmead στο Σίδνεϊ ενώ συμμετέχει και στο Συμβούλιο Κλινικής Παθολογίας της Νότιας Νέας Ουαλίας.

Το μετάλλιο έρχεται ως αναγνώριση της συνεχούς προσπάθειάς της στο πεδίο της έρευνας και των μέσων αντιμετώπισης των παιδικών αλλεργιών.

Η Ντέζι Κόκκαλη τιμήθηκε για την προσφορά της στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Νέα Νότια Ουαλία. Έχοντας πίσω μία διδασκαλική καριέρα 38 ετών, η κ. Κόκκαλη συνταξιοδοτήθηκε το 2014. Ως καθηγήτρια αγγλικών και ιστορίας, αλλά και από θέσεις ευθύνης στην διοίκηση σχολείων (τα τελευταία χρόνια ήταν διευθύντρια του γυμνασίου αρρένων Ashfield), βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό των μαθητών, ειδικά εκείνων που προέρχονταν από μη προνομιακό περιβάλλον, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πρόοδο και την επιτυχία τους.

O Χριστόφορος Σπύρου τιμήθηκε για μία άλλη δεξιότητα: αυτήν που επέδειξε σε μία καριέρα πενήντα ετών, ως πιλότος ειδικευμένος στις ακροβατικές πτήσεις με διπλάνο, θέτοντας το Αυστραλιανό ρεκόρ πτήσης σε υψόμετρο 8,42 χιλιομέτρων, το 1985. Έχει κερδίσει το Εθνικό Πρωτάθλημα Αεροβασίας 13 φορές, ενώ έχει εκπροσωπήσει πέντε φορές την Αυστραλία σε διεθνείς διοργανώσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ

Εκτός από τα μετάλλια του Τάγματος της Αυστραλίας, ξεχωρίζουν και άλλες τιμητικές διακρίσεις, σχετικές με την προσφορά στην Αυστραλία των ένστολων.

Με το Μετάλλιο της Αυστραλιανής Αστυνομίας τιμήθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας Άρθουρ Κατσογιάννης. Σε μια καριέρα που διαρκεί 35 χρόνια, ο αστυνομικός έχει τεθεί επικεφαλής μερικών από τις σοβαρότερες έρευνες για εγκλήματα στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται οι προσπάθειες να εξαρθρώσει συμμορίες παράνομων μοτοσικλετιστών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τωρινός του ρόλος ως Διοικητή της Μονάδας αντιμετώπισης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Απάτης.

Ιδιαίτερη διάκριση δέχθηκε η Φωτεινή Καλλιφειδά, στέλεχος της Αστυνομίας της Βικτώριας, η οποία τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς για τις υπηρεσίες της στα θύματα εγκληματικών πράξεων μέσω προγραμμάτων υποστήριξης και την παροχή καθοδήγησης ειδικών.Τα τελευταία 16 χρόνια, η Τίνα Καλλιφειδά βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων, προσφέροντας καίριες συμβουλές και πολυεπίπεδη υποστήριξη. Το έργο της, εκτός από ανακούφιση στα θύματα, έχει επιτρέψει στην αστυνομία να διαλευκάνει και να αντιμετωπίσει μία σειρά εγκλημάτων, ενώ η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ενός εσωτερικού συστήματος παροχής υπηρεσιών προς τα θύματα, τους μάρτυρες, τα μέλη της κοινότητας, αλλά και τους παραβάτες, διευκολύνοντας έτσι το έργο των δυνάμεων της τάξης και του σωφρονισμού και επιτρέποντας την εξοικονόμηση πόρων -ανθρώπινων και υλικών- για την Αστυνομία της Βικτώριας.

πηγή:neoskosmos.com