Ο Λευκός Οίκος για την επίθεση στο ΔΝΤ

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η τηλεφωνική παρέμβαση του Αμερικανού  υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου δεν είχε στόχο να ζητήσει μόνο από την ελληνική πλευρά -για ακόμη μια φορά- να προχωρήσει σ’ ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό, κάνοντας «μια σοβαρή κίνηση», αλλά και να στείλει μήνυμα για τη συμπεριφορά της Αθήνας απέναντι στους θεσμούς και ειδικότερα στο Διεθνές Νομισματικό Τανείο (ΔΝΤ).

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η opinionpost.gr υποστηρίζοντας ότι  υπάρχει ενόχληση του Λευκού Οίκου για τις δημόσιες δηλώσεις και την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που μεταφέρθηκε στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον κ. Λιου.

Η αφορμή για την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λιου, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν δύο δύο γεγονότα: πρώτον, η ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επέρριψε βαριές ευθύνες στο ΔΝΤ για την κατάσταση της χώρας, χαρακτηρίζοντάς τις «εγκληματικές». Και δεύτερον, η παρέμβαση προς τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ σημαντικών χρηματοπιστωτικών κύκλων από Νέα Υόρκη και Λονδίνο, οι οποίοι παρακολουθούν «παγωμένοι» τις δραματικές εξελίξεις.

Τα επενδυτικά funds αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες, γιατί η μεν Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις και από την άλλη ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στις θέσεις του.

Ο Τζακ Λιου στην τηλεφωνική επικοινωνία του φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Οι δημόσιοι χαρακτηρισμοί και οι καταγγελίες για το έργο των θεσμών, δεν είναι πλέον ανεκτές από τις ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «αυτές οι δηλώσεις και συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα στην αξιοπιστία των θεσμών πέρα από την Ελλάδα. Το έργο των θεσμών δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα».

O κ. Λιου υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολλές προσπάθειες στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο να φέρουν τα δύο μέρη πιο κοντά και ότι «αυτό το γνωρίζετε», όπως φέρεται να είπε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εξ αρχής επιχειρήσει να παρέμβει και να συμβιβάσει τις δύο πλευρές, ενώ έχει πολλάκις καλέσει σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα, παρά τις υποσχέσεις που λαμβάνει από την ελληνική πλευρά και τον πρωθυπουργό, ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού, από Αμερικανούς αξιωματούχους τίθεται σε ανεπίσημες ενημερώσεις ζήτημα «αξιοπιστίας» για τις κινήσεις και την τακτική της Αθήνας, αλλά και από τη συμπεριφορά και τις δημόσιες δηλώσεις που προέρχονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, καταλήγει το δημοσίευμα.