“Σεισμός” από την ενέργεια της Κωνσταντοπούλου να χαρακτηρίσει “απαράδεκτη” την Έκθεση της ΤτΕ

Ως απαράδεκτη (!) επέστρεψε  την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ την οποία έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας με usb stick, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκαλώντας μεγάλο θέμα το οποίο έχει βγει και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η ενέργεια αυτή, ως κίνηση είναι πρωτοφανής.

Η Πρόεδρος της Βουλής δεν αντέδρασε κατ’ αυτόν τον τρόπο για τυπικούς λόγους. Γιατί δηλαδή ο κ. Στουρνάρας δεν πήγε ο ίδιος να της επιδώσει την έκθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έτσι γιατί θεώρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ως μια κίνηση πρωτίστως πολιτική. Ως παρέμβαση στα «πράγματα».

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί και έχει ίσως την μεγαλύτερη σημασία είναι αν η αντίδραση Κωνσταντοπούλου και η επίθεση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έχει την ανοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσιπρα.

Αν συμβαίνει αυτό, τότε μιλάμε για την ταφόπλακα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο επί της ουσίας ποτέ δεν ήθελαν στην θέση αυτ

Το θέμα αυτό, το οποίο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας βγήκε όμως και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έλαβε γνώση και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην ίδια την ΕΚΤ στο ξέσπασμά της λέγοντας:

“Αυτή η πράξη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον διοικητή της ΤτΕ, που δεν λειτουργεί υπέρ δημόσιου συμφέροντος για την Ελλάδα αλλά εκθέτει και την ΕΚΤ”.

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας πάντως όταν ρωτήθηκε τι έχει να σχολιάσει για το θέμα, απάντησε: «Τίποτα».

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκάλεσε η ενέργεια της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να μην δεχθεί και να επιστρέψει ως απαράδεκτη, την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Αλήθειας για το δημόσιο χρέος.

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά και πρωτοφανή επίθεση της προέδρου της Βουλής κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ανέχεται παρόμοια συμπεριφορά κατά και να παρέμβει.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης σε γραπτή δήλωση του τονίζει χαρακτηριστικά:

«Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κας Κωνσταντοπούλου;

Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;

Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κα Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;»

Από την πλευρά του, το ΠΟΤΑΜΙ χαρακτηρίζει πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο την επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και κάνει λόγο για «συνταγές από το σκοτεινό παρελθόν».

«Η Πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να επιτεθεί προσωπικά κατά του Ζ.Κ.Γιούνκερ και των ευρωπαίων ηγετών που συναντά ο κ.Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε μάλιστα το νέο παραληρηματικό show της κυρίας Κωνσταντοπούλου», τονίζει στη γραπτή ανακοίνωση του το Ποτάμι και προσθέτει:

«Το παιχνίδι της εξεύρεσης «εσωτερικών εχθρών» και «διεθνών συνωμοσιών» είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αντιγράφουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους «δικούς του ανθρώπους» ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση».

«Οι προειδοποιήσεις πάντως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η πρόεδρος της Βουλής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι, «η πρόεδρος της Βουλής ξεχνά για άλλη μια φορά τον θεσμικό της ρόλο» και προσθέτει:

«Η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά της και το σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της.

Ο κ. Τσίπρας, οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του και να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της».

Η ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

Απίστευτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Μετά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την άνευ προηγούμενου αντίδρασή της στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη «σκυτάλη» πήρε η Ραχήλ Μακρή, η οποία προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε βάρος του κ. Στουρνάρα το πρωί της Πέμπτης!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κεντρικό τραπεζίτη ότι προωθεί το Grexit και πως με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα όπως ανέφερε και για αυτό το πρωί θα καταθέσει μήνυση εναντίον του, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όπως αναφέρει το Βήμα.

Σε μία απίστευτη ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Μακρή υπενθυμίζει στον κ. Στουρνάρα ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν» και ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή της, ενοχλήθηκε από τα όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην έκθεσή του- την οποία μάλιστα… έστειλε πίσω η κ. Κωνσταντοπούλου- πως η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit. Η κ. Μακρή σχολίασε για αυτές τις θέσεις πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε στην ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗς ΤτΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΑΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο κ Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο. Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως σεβόμενος το θεσμό ο κ.Στουρνάρας έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και κάνει λόγο ακόμα και για Grexit στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα βρει με τους Θεσμούς και δεν υπάρξει συμφωνία.

Για την ιστορία διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σε μορφή PDF.