Telegraph: Αρκετά με την Ελλάδα, να βγει από το ευρώ!

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές.

Greece-Grexit-Ελλάδα

«Η ελληνική κρίση διαρκεί πλέον πέντε χρόνια και ακόμα δεν υπάρχει ένας εμφανής λειτουργικός διακανονισμός. Το ένα φινάλε ακολουθεί το άλλο, δημιουργώντας στην Ευρώπη μια αίσθηση διαρκούς κρίσης και σύγκρουσης, όχι πολύ διαφορετική από έναν ανοιχτό πόλεμο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις θέσεις που υιοθετούνται και τη βιτριολική γλώσσα που χρησιμοποιείται», αναφέρει σε δημοσίευμά της, το οποίο φέρει τον τίτλο: «Αρκετά με τηνΕλλάδα, να βγει από το ευρώ!» η βρετανική εφημερίδα Telegraph και προσθέτει:

«Την ώρα που πολύ σοβαρότερα ζητήματα όπως η ανεργία και η εισροή παράνομων μεταναστών περνούν απαρατήρητα, η μικροσκοπική Ελλάδα έχει γίνει ένας αντιπερισπασμός που μονοπωλεί το χρόνο και την ενέργεια των πολιτικών ηγετών πλήττοντας την καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Για την Ελλάδα είναι προφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξει καλό αποτέλεσμα. Είναι είτε χρεοκοπία είτε έξοδος από το ευρώ. Μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει αρνηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους και παρομοίως η ελληνική κυβέρνηση τουΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί την ατζέντα μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η μισητή τρόικα, πιστεύοντας πως αποτελεί προσβολή στη δημοκρατική εντολή της» και συμπληρώνει:

«Αρκετά. Οι δύο θέσεις δεν μπορούν να συμφιλιωθούν, είναι ώρα να βρεθεί ένας τρόπος να οργανωθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κατά τον πιο συντεταγμένο δυνατό τρόπο. Λέμε κάτι τέτοιο με βαριά καρδιά γιατί, παρότι αυτή η εφημερίδα πάντα αναγνώριζε την πολιτική και οικονομική τρέλα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, όταν γίνει το βήμα εγκατάλειψής της από ένα μέλος της, δεν υπάρχει επιστροφή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές και τις οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης συχνά με εχθρικούς και άπληστους γείτονες, η συμμετοχή στο ευρώ αφορά πολλά περισσότερα από τα οικονομικά και τις ισοτιμίες συναλλάγματος. Για πολλούς Έλληνες αφορά την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό. Είναι δύσκολο να το απεμπολήσουν, παρά τη ζημιά που τους έχει κάνει».

Fortunegreece.com