Μέρκελ: “η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον…”

Με αυστηρό τόνο, αλλά αφήνοντας και «παραθυράκι» ανοιχτό, αναφέρθηκε στην Ελλάδα η Ανγκελα Μέρκελ η οποία σήμερα μίλησε στη γερμανική Βουλή. Μάλιστα όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Focus, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος μιλούσε για την Ελλάδα μέσα στη Bundestag επικρατούσε αναβρασμός.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ, δήλωσε η καγκελάριος, μιλώντας νωρίτερα στην Βουλή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες. «Ήταν και είναι σωστό και απαραίτητο ότι όλα τα βήματα – και για την κατάσταση στην Ελλάδα – πάντα τα σκεφτόμασταν πολύ προσεκτικά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο», τόνισε.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια δόθηκε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που χρειάστηκε βοήθεια. Σε αυτό πάντα ίσχυε η αρχή ‘βοήθεια με αντάλλαγμα την ίδια προσπάθεια’. Διαφορετικά από ό,τι στην Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους βοήθειας και στέκονται και πάλι στα δικά τους πόδια. Και η Κύπρος είναι σε καλό δρόμο. Και η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά όχι πλέον», σημείωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτές οι χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία τους.

«H Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα καλύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Αυτό αναγνωρίζεται από πάρα πολλούς», επισήμανε η καγκελάριος.

«Το θέμα είναι πάντα να προσέξουμε όλα αυτά τα οποία τα τελευταία χρόνια έκαναν το ευρώ πιο δυνατό έναντι κρίσεων – και αυτά είναι μεταρρυθμίσεις, αλληλεγγύη έναντι ίδιας ευθύνης και παροχές έναντι αντιπαροχών», επανέλαβε η καγκελάριος και τόνισε ότι παράλληλα πρέπει να προσέχουμε ότι το ευρώ και η ιδέα αυτών που το δημιούργησαν ήταν ότι πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Η απόφαση για ένα κοινό νόμισμα ήταν και είναι πάντα συμβολική της ενότητας στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Μέσω οδυνηρών μεταρρυθμίσεων έθεσαν τη βάση για νέα ανάπτυξη, νέα ανταγωνιστικότητα και νέες θέσεις εργασίας, ακόμη και όταν ο δρόμος ως εκεί δεν ήταν εύκολος. Και οι χώρες αυτές έχουν ακόμη και σήμερα να παλέψουν με τις συνέπειες της απαραίτητης προσαρμογής», ανέφερε, ενώ, ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι ήταν ήδη σε έναν καλό δρόμο, αλλά βεβαίως ( ο δρόμος) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

«Δυστυχώς, ξανά και ξανά κάποιες απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι όμως μόνο προϋπόθεση ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα, είναι και προϋπόθεση ώστε να δείξει βιώσιμα αποτελέσματα η βοήθεια για την αυτοβοήθεια. Στην Νομισματική Ένωση πηγαίνουν χέρι-χέρι η αλληλεγγύη με την ίδια ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα οι υπουργοί Οικονομικών στις συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου με την ελληνική κυβέρνηση σε μια βάση για την περαιτέρω δουλειά. Αυτή η συμφωνία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος και στη βάση των όρων του, να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε με αυτή τη συμφωνία σε ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές τώρα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν και οι τρεις θεσμοί πρέπει αυτό να το επικυρώσουν. Στην ίδια συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ‘ξεκάθαρη συγκατάθεσή της στην πλήρη και έγκαιρη εκπλήρωση των οικονομικών της υποχρεώσεων έναντι των δανειστών της’», δήλωσε.

Την ώρα που η κυρία Μέρκελ ανέφερε τη λέξη αλληλεγγύη στην αίθουσα ακούστηκαν γέλια. Επίσης όταν μίλησε για την άνευ προηγουμένου βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα άλλοι βουλευτές φώναζαν «Ευχαριστώ» και άλλοι «Ναι, από τις τράπεζες».

Γκάμπριελ: Ακόμα και μετά από ένα Grexit, η βοήθεια δεν θα σταματήσει

Θα είναι ένα κακό σημάδι για την Ευρώπη, εάν ο εκβιασμός της Αθήνας επιτύχει, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγμαρ Γκάμπριελ.

Ο επικεφαλής του SPD επισήμανε ακόμα πως, ακόμα και στην περίπτωση ενός Grexit, «θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα», όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI.

Ο ίδιος είπε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ακόμα και μετά από ένα Grexit».

«Πολλοί λένε καλύτερα ένα τέλος με τρόμο, παρά τρόμος δίχως τέλος. Ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, δεν θα σταματήσει η βοήθεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαθλιωθεί εντελώς μια χώρα στην Ευρώπη» σημείωσε.

πηγή:protothema.gr